Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Επισφραγίστηκε η αγορά των 18 Rafale, με την επίσκεψη στην Αθήνα της Γαλλίδας υπουργού Εθνικής Άμυνας Φλοράνς Παρλί και την υπογραφή των συμβάσεων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών.
Οι υπογραφές για τα μαχητικά έπεσαν ανάμεσα στην Παρλί και τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας στο Πεντάγωνο, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως η απόκτηση των Rafale αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.
Μητσοτάκης σε Παρλί: Η συνεργασία με τη Γαλλία έρχεται από μακριά και θα πάει πιο μακριά
«Aνοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, λίγο μετά τη συμφωνία.
«Η σύμβασης αυτή θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», τόνισε από την πλευρά της η Φλοράνς Παρλί.
Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Επιτρέψτε μου να πω κάποια λόγια στα γαλλικά.
Καλώς ήρθατε Κυρία Υπουργέ Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια.
Οι προκάτοχοι των Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών.
Επομένως, σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας. Αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής.
Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη “mare nostrum” , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Macron, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε.
Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών.
Φέτος, η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της. Η στήριξη της Γαλλίας ήταν μεγάλη και τότε, όπως και σήμερα. Όχι μόνο μέσω των μηνυμάτων της δικής της Επανάστασης, που αποτέλεσε έμπνευση για τη δική μας επανάσταση. Αλλά και εμπράκτως.
Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου.
Με σταθερό στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και τώρα.
Αγαπητή Florence καλώς ήρθατε στην Αθήνα για άλλη μια φορά».
Γυρίζει σελίδα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τα Rafale
Με τις υπογραφές των δύο υπουργών Άμυνας, Ελλάδας και Γαλλίας, σφραγίζεται η είσοδος της Πολεμικής Αεροπορίας σε μία νέα εποχή. Η χώρα μας καταβάλλοντας περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποκτά 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναβαθμίζοντας με ένα υπερσύγχρονο όπλο την αποτρεπτική της ισχύ αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε πυραύλους – game changer – όπως είναι οι Meteor. Είναι γνωστό άλλωστε πως υπάρχει δεδηλωμένη απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει όσο ταχύτερα γίνεται η αμυντική θωράκιση της χώρας, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπει και η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Επίσης, η παραλαβή των πρώτων έξι αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Fast track διαδικασίες
Με αφετηρία τον προσεχή Ιούνιο και καταληκτική χρονιά το 2023 όταν θα έχουν παραληφθεί και τα τελευταία Rafale η συμφωνία υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα. Ουσιαστικά σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά θα έχει παραλάβει τα πρώτα μαχητικά πλήρως οπλισμένα αλλά ήδη θα πετούν πάνω από το Αιγαίο με Έλληνες ιπτάμενους στο κόκπιτ και Έλληνες τεχνικούς να τα συντηρούν στο έδαφος. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί εγγύηση ότι τα Ελληνικά Rafale θα είναι σύντομα και επιχειρησιακά πανέτοιμα να συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας. Με όλα τα διαθέσιμα όπλα κάτω από τα φτερά τους.
Οι fast track διαδικασίες προβλέπουν ότι μέσα στο 2021 η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά θα διαθέτει ιπτάμενους να πετούν τα Rafale και τεχνικούς να τα συντηρούν αλλά θα έχει ήδη αναπτύξει πλήρη εκπαιδευτικό σχεδιασμό ώστε η πρώτη Πολεμική Μοίρα Rafale η 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» να αποτελεί σύντομα την πιο ισχυρή Πολεμική Μοίρα των Ελληνικών «γερακιών».
Σειρά παίρνουν οι φρεγάτες
Μετά το κλείσιμο με της εκκρεμότητας της ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας σειρά παίρνει η θωράκιση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες από κοινού με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις Belhara (2 σε γαλλική διαμόρφωση και 2 σε ενισχυμένη ελληνική) και ενδιάμεση λύση (πιθανότατα δύο αναβαθμισμένες φρεγάτες Lafayette). Παράλληλα, περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Η Γαλλική πρόταση για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, τα οποία ζητά ο Στόλος ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της απόκτησης των ψηφιακών φρεγατών Belhara, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την οριστική απόφαση της Αθήνας για τα νέα πλοία του ΠΝ. Με το Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει στην παραχώρηση φρεγάτας Fremm αλλά και να εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει πρόταση για αναβαθμισμένες φρεγάτες LaFayette. Η Γαλλική πρόταση άλλωστε θα αποτελέσει το “όπλο” της Αθήνας για να πιέσουν τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε ρελάνς ή και άλλες χώρες να εισέλθουν στη “μάχη” με ανάλογες δελεαστικές προτάσεις.
Υπολογίζεται, ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την ένταξη πλοίου ενδιάμεσης λύσης στο στόλο, θα ανέλθει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία ή Ηνωμένο Βασίλειο) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, τότε θα δοθούν κάποιες προκαταβολές.