Την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα έδωσε στην Ελλάδα ο οίκος Fitch, αναβαθμίζοντας τη χώρα μας από BB+ σε ΒΒΒ- με θετικές προοπτικές.
Είναι ο πλέον αυστηρός και στιβαρός οίκος αξιολόγησης που επιβραβεύει την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Είναι ο τέταρτος οίκος που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο.
Ο Fitch είναι, επίσης, ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, μετά τον S&P, που δίνει την επενδυτική βαθμίδα και αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τις εισροές κεφαλαίων και συμβάλλοντας περαιτέρω στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων.
Oι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Fitch, είναι η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχεια της πολιτικής και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.
Χατζηδάκης για επενδυτική βαθμίδα από Fitch: Mεγάλη εθνική επιτυχία
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία!
Η Fitch είναι ο τρίτος -από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.
Υπογραμμίζω τις επισημάνσεις του oίκου για το ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από το 205% κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8% εφέτος και 141,2% του ΑΕΠ το 2027. Επίσης, τις επισημάνσεις για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα.
Η σημερινή αναβάθμιση είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, με τη συνέχιση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας με την κοινωνική ευαισθησία».
Πατέλης για Fitch: Άλλη μια αξιολόγηση
Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε μία σύντομη ανάρτησή του τόνισε: «Άλλη μία αναβάθμιση».
Άλλη μια αναβάθμιση … 🇬🇷💪🏼 pic.twitter.com/QYKtghb1gn
— Alex Patelis (@PatelisAlex) December 1, 2023
Τον Οκτώβριο, ο διεθνής οίκος S&P έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική. Είχαν προηγηθεί η διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s (στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα Ba3) στις 15 Σεπτεμβρίου και η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Scope Ratings στις 4 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, αναφέροντας ως λόγους, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας τους καθώς και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι θα γίνει πράξη μέσα στο 2023.
Η επενδυτική βαθμίδα ανοίγει τεράστιες προοπτικές για την οικονομία και θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τα νοικοκυριά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μεταξύ των οποίων μειωμένο κόστος δανεισμού, εισροή κεφαλαίων και βελτιωμένη ρευστότητα.
Επίσης, οι τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσδοκούν εισροή κεφαλαίων σε αυτές από το εξωτερικό, πιο «ισχυρές» συνεργασίες και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Ταυτόχρονα με την επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονται περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού, ενώ θα «ξεκλειδώσει» και νέα κεφάλαια που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να επενδυθούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.