Με τη φράση “μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι” ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες καλύτερη συνεργασία και συντονισμό των δράσεων στη “μάχη” με τις φωτιές.
“Αυτή η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις αλλά μεγαλύτερη έμφαση ακόμα στη διαλειτουργικότητα” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις φωτιές.
Ο σχεδιασμός για το αύριο – Έμφαση στην πρόληψη.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι ο απολογισμός για την αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών θα γίνει στο… σωστό χρόνο και ότι θα εξεταστεί το επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και οι πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, με τον Κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει τη βούληση της κυβέρνησης να υιοθετήσει πρόσθετες δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών.
Ο σχεδιασμός για το αύριο, εστιάζει στην αξιοποίηση πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξασφαλιστεί για τον τομέα της πολιτικής προστασίας αλλά και θεσμικές κ.α. πρωτοβουλίες.
Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται:
Να αυξηθεί το ύψος των διοικητικών προστίμων αλλά και των προστίμων που επιβάλλουν τα δικαστήρια σε όσους σχετίζονται με απόπειρες ή πρόκληση πυρκαγιών. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι η αύξηση των χρηματικών ποινών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους εμπρηστές.
-Οργάνωση εθελοντικών ομάδων που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.
-Καλύτερη, πιο άρτια εκπαίδευση σε όλους όσους εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Επιπλέον, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητείται:
-Η προμήθεια νέων, σύγχρονων εναέριων μέσων.
-Η αύξηση του στόλου εναέριων μέσων που μισθώνονται για την καλοκαιρινή περίοδο.
-Να δοθεί έμφαση στον καθαρισμό στα περιαστικά δάση.
Παρέμβαση της Ελλάδας και στην ΕΕ
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ.
Με το επιχείρημα ότι η κλιματική αλλαγή αφορά όλη την Ευρώπη – με τις χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.α.) να βιώνουν ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της – ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει επικαιροποίηση των πολιτικών εδώ και τώρα και ένα πιο συνεκτικό σχέδιο.
«Η κλιματική κρίση ήρθε νωρίτερα»
“‘Όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτό το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Το υπολόγιζαν να έρθει το 2030. Όμως το 2030… ήρθε νωρίτερα” δηλώνει ο αρμόδιος παράγοντας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου όσον αφορά στην αντίδραση της ΕΕ.
Καμπανάκι κινδύνου από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος σε πρόσφατη ανακοίνωση έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία και την ευημερία των λαών όλης της ανθρωπότητας, από τα επαναλαμβανόμενα ακραία κλιματικά φαινόμενα, την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας, την ξηρασία, τις αλλαγές στη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική ρύπανση και μόλυνση, επισημαίνοντας ότι μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες εκτοπίσεις, μεταναστευτικές μετακινήσεις, πανδημίες, κοινωνικές αναταραχές, αστάθεια, ακόμη και συγκρούσεις.
Το πλαίσιο 30 δράσεων που έχει θέσει η Ε.Ε. εκτιμάται πως είναι μακροπρόθεσμο και ότι απαιτείται άμεση αναπροσαρμογή του.
«Έχουμε μπροστά μας δύσκολο το καλοκαίρι – Δεν υπάρχει μαγική άμυνα»
“Η Μεσόγειος ειδικά είναι hot spot για την κλιματική αλλαγή” δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Υπουργικό Συμβούλιο. “Δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα. Αν υπήρχε προφανώς θα την είχαμε εφαρμόσει” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η μάχη αυτή με την κλιματική κρίση θα είναι πάντα δύσκολη και ότι “τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα”.
Παράλληλα εκτίμησε ότι “έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι” και κάλεσε τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε απόλυτη επιφυλακή σήμερα και την Πέμπτη, καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.