Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως 14 Ισραηλινοί όμηροι και τρεις ξένοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της τρίτης μέρας απελευθέρωσης ομήρων από την Χαμάς και της αποφυλάκισης Παλαιστινίων αξιωματούχων.
Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε πως παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 14 Ισραηλινούς ομήρους και 3 Ταϊλανδούς.
H διαφορά στον αριθμό των Ισραηλινών ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς οφείλεται στο γεγονός πως ο άνδρας ρωσικής υπηκοότητας είναι Ισραηλινορώσος, οπότε η μία πλευρά τον υπολογίζει στους Ισραηλινούς ομήρους και η άλλη πλευρά στους ξένους πολίτες.
Μία όμηρος, η Άλμα Αβραάμ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο καθώς η κατάστασή της ήταν σοβαρή, όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Η Χαμάς απελευθέρωσε όμηρο με ρωσική υπηκοότητα
Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της νωρίτερα ανέφερε ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα «ως απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και σε ένδειξη εκτίμησης της ρωσικής θέσης για την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα».
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε 12 από τους ομήρους στις ειδικές δυνάμεις και τα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ στο συνοριακό φράχτη στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ισραήλ: Έφτασαν στο Ισραήλ οι 13 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν, αναμένεται η αποφυλάκιση 39 Παλαιστινίων
Οι 13 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς έφτασαν ήδη στο Ισραήλ και οι άλλοι τέσσερις είναι καθ’ οδόν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, ανέφερε ότι αναμένεται να αποφυλακιστούν εντός της ημέρας 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Ο Αλ Ανσάρι επιβεβαίωσε επίσης ότι οι 13 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν είναι Ισραηλινοί υπήκοοι, ένας Ισραηλινο-Ρώσος και οι άλλοι τρεις Ταϊλανδοί.
Αυτοί είναι οι Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν σήμερα Κυριακή:
Η Άβιγκεϊλ Αϊτάν, 4 ετών, της οποίας οι γονείς δολοφονήθηκαν και οι δύο στις 7 Οκτωβρίου και έχει δύο επιζώντα αδέλφια, απήχθη μαζί με τους γείτονές της από το Κφαρ Αζά.
Η Χαγκάρ Μπροντέζ, 40 ετών, και τα παιδιά της Όφρι, 10 ετών, Γιουβάλ, 9 ετών, και Ορίγια, 4 ετών, αιχμαλωτίστηκαν από το Κφαρ Αζά, ενώ ο σύζυγος/πατέρας τους Άβιχαϊ πολεμούσε τους τρομοκράτες.
Τσεν Αλμόγκ Γκολντστέιν, 48 ετών, και Άγκαμ, 17 ετών, Γκαλ, 11 ετών και Ταλ, 9 ετών, που απήχθησαν από το Κφαρ Αζά. Ο πατέρας Ναντάλ και η κόρη τους Γιαμ σκοτώθηκαν στην επίθεση.
Άλμα Αβραάμ, 84 ετών, που πιάστηκε όμηρος από το Ναχάλ Οζ.
Αβίβα Σιγκέλ, 64 ετών, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, αιχμαλωτίστηκε από το Κφαρ Αζά μαζί με τον σύζυγό της, τον Αμερικανό πολίτη Κέιτ Σιγκέλ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμη στη Γάζα.
Οι αδελφές Έλα, 8 ετών και Νταφνά, 15 ετών, που πιάστηκαν αιχμάλωτες από το Ναχάλ Οζ μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, Νόαμ, της φίλης του, Ντίκλα και του γιου της, Τομέρ.
Ο Ρόνι Κριβόι, 25 ετών, υπήκοος Ρωσίας και Ισραήλ, εργαζόταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova όταν απήχθη.
Στη Λωρίδα της Γάζας ο Νετανιάχου
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε στρατεύματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης εκεχειρίας με τη Χαμάς, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν «μέχρι τη νίκη» επί της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, επανέλαβε. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», είπε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε και μία από τις σήραγγες της Χαμάς που ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός, ενώ αργότερα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν