H κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Τρίτη, την πρόθεσή της να επαναπροωθεί όλους τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που φθάνουν στο έδαφος της χώρας από κάποιο άλλο κράτος του χώρου Σένγκεν, κατά κύριο λόγο τη Σουηδία.
Οπως διεμήνυσε, θέτει στόχο την εφαρμογή μιας πολιτικής ασύλου η οποία θα είναι «ανάμεσα στις πιο αυστηρές στην Ευρώπη».
Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύ σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση της δεξιάς, η οποία εξασφάλισε τον Νοέμβριο τη συναίνεση των συμμάχων της στο κέντρο και της αντιπολίτευσης των Εργατικών για να εγκριθεί από τη Βουλή.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νόμου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου αποκτούν τη δικαιοδοσία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφος της Νορβηγίας σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο παρουσιάζεται στα σύνορα χωρίς θεώρηση διαβατηρίου από κάποια χώρα που έχει επικυρώσει τη Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν—όπως η Νορβηγία.
Το μέτρο αφορά πρωτίστως τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Νορβηγία από τη Σουηδία, όπως η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 30.000 προσώπων τα οποία έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου στις νορβηγικές αρχές το 2015.
Η ένταξη στον χώρο Σένγκεν ωστόσο συνεπάγεται ότι η κυκλοφορία των προσώπων είναι ελεύθερη στα σύνορα Σουηδίας-Νορβηγίας. Και για την ώρα, η νορβηγική κυβέρνηση δεν μοιάζει να σχεδιάζει συστηματικούς ελέγχους ταυτοτήτων, όπως πράττει στα σύνορα με τη Ρωσία.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ο Πολ Νέσε, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για καλό μέτρο». «Η Νορβηγία επιλέγει μια πολιτική απομόνωσης, αρνούμενη να αναγνωρίσει ότι εάν όλα τα κράτη του χώρου Σένγκεν εμπόδιζαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πρόσφυγες, θα βρίσκονταν όλοι παγιδευμένοι στην Ελλάδα και στην Ιταλία», πρόσθεσε.
Αντιθέτως για την υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Σιλβί Λίστχαουγκ, μέλος του κόμματος της Προόδου (λαϊκιστική, αντιμεταναστευτική δεξιά) το σχέδιο νόμου θα βελτιώσει την κατάσταση όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων.
«Θα αποκτήσουμε μια πολιτική ασύλου η οποία θα είναι μια από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη. Και είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να υποδεχόμαστε, να εγκαθιστούμε και να ενσωματώνουμε όσους έρχονται εδώ», υποστήριξε η Λίστχαουγκ σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει εξάλλου την ευθυγράμμιση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο με εκείνα που χορηγούν γειτονικές χώρες, ώστε η Νορβηγία να μην αποτελεί πιο ελκυστικό προορισμό, την επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης ορισμένων αιτήσεων και την άμεση επαναπροώθηση των προσώπων οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται, τον περιορισμό της πρόσβασης των προσφύγων στις άδειες μόνιμης παραμονής, και τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φέρνουν την οικογένειά τους στη χώρα