ΠΟΥΤΙΝ: O B.Πούτιν προειδοποιεί την Λετονία να πάψει να καταπιέζει την ρωσική μειονότητα της χώρας, η οποία αποτελεί το 24,4% του πληθυσμού, γιατί αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Η προειδοποίηση Πούτιν αφορά την πιθανότητα ακόμα και στρατιωτικής εμπλοκής.
Άλλωστε για τον ίδιο λόγο έγινε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση και στην Ουκρανία. Για να προστατευτούν οι ρωσικοί πληθυσμοί.
Βέβαια, η Λετονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Λετονία είναι ένας εύκολος αντίπαλος για την ρωσική στρατιωτική μηχανή.
Δεν είναι Ουκρανία για να διαθέτει ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο να μπορεί να εξοπλιστεί από την Δύση και να αντισταθεί στους Ρώσους.
Το άρθρο 5 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ ορίζει ότι τα κράτη μέλη θα θεωρήσουν μια επίθεση σε ένα από αυτά ως επίθεση σε όλους και θα παράσχουν την απαραίτητη στρατιωτική βοήθεια ως απάντηση.
Επομένως, μια επίθεση από τη Ρωσία εναντίον ενός από αυτά τα μέλη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ευρύτερη διεθνή σύγκρουση αλλά στην Ουκρανία αποδείχτηκε πως η Δύση είναι πολύ λιγότερο ισχυρή από όσο θέλει να πιστεύει η ίδια ότι είναι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
‘
Ο B.Πούτιν προειδοποιεί τη Λετονία για πιθανές επιπτώσεις λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει έναντι της ρωσικής μειονότητας.
Η κυβέρνηση της Λετονίας αυστηροποιεί τους κανόνες διαμονής για τους Ρώσους πολίτες και φυσικά η ίδια τροφοδοτεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για «ρωσοφοβία».
Η κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην προσέγγιση της Ρωσίας απέναντι σε χώρες που αντιλαμβάνεται ως καταπιεστικές για τις ρωσόφωνες μειονότητες.
Η Ρωσία βλέπει την Βαλτική και τις τρεις χώρες της Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία ως ενιαίο πακέτο.
Να σημειωθεί ότι ο ρωσικός πληθυσμός στην Εσθονία αποτελεί το 23,7% στο σύνολο των πολιτών της χώρας και στην Λιθουανία είναι σαφώς μικρότερο ποσοστό (ωστόσο αρκετά υπολογίσιμο) της τάξης του 5%.
Συνολικά επομένως, η ρωσική παρουσία στην Βαλτική είναι ιδιαίτερα έντονη.
Μια τροπολογία που ψηφίστηκε από το λετονικό κοινοβούλιο το 2022 έκανε αυστηρότερους τους κανόνες διαμονής για τους ρωσικής καταγωγής πολίτες ως απάντηση στην ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Για να συνεχίσουν να ζουν στη Λετονία, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς μόνιμης διαμονής και να αποδείξουν αξιοπρεπή γνώση της λετονικής γλώσσας.
Τον τρόπο με τον οποίο Ρωσία και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε πυρηνική σύγκρουση λόγω της Βαλτικής προέβλεψε πριν μερικές ημέρες ο Ρώσος απόστρατος Mikhail Khodaryonok.
Προειδοποίησε τη Σουηδία, η οποία δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά βρίσκεται σε διαδικασία προσπάθειας να το κάνει άμεσα, ενάντια στην ανταγωνιστική συμπεριφορά προς τη Ρωσία.
Είπε επίσης ότι οι εντάσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αναπόφευκτη πυρηνική σύγκρουση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
«Παρ’ όλα αυτά, αυτό στην πραγματικότητα θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Khodaryonok.
«Και αυτή η σύγκρουση μπορεί να είναι μόνο πυρηνική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της Στοκχόλμης και του Ταλίν της πρωτεύουσας της Εσθονίας ας αναρωτηθούν: “Το χρειάζεστε;”
Φαντάζεστε μια υποβρύχια πυρηνική έκρηξη στο δρόμο του Ταλίν ή της Στοκχόλμης, που θα παρασύρει την πόλη σας με ένα κύμα;
Φαντάζεστε ότι ολόκληρη η Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσε να φορτωθεί με τις νάρκες μας; Μπορεί να πετάξουμε τόσες πολλές νάρκες που θα σας έπαιρνε 10 χρόνια για να τις αποναρκοθετήσετε, αν είχατε ακόμα τη δυνατότητα και τα μέσα να το κάνετε».