ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Την αύξηση από τα 10,9 στα 26 ευρώ το στρέµµα για τη σπορά βίκου σε αγροτεµάχια που έβαλαν βαµβάκι την περασµένη άνοιξη οι αγρότες, προβλέπει η αναθεώρηση των eco-schemes, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Οι σχετικές αλλαγές περιλαµβάνουν επίσης και τη σχεδόν καθολική αύξηση των πριµ Βιολογικών και ειδικά των καλλιεργειών που έπιασαν τιµή το 2022, όπως οι ζωοτροφές (µηδική). Ο λόγος είναι πως ο αρχικός υπολογισµός των πράσινων πριµ είχε γίνει µε βάση τις τιµές παραγωγού του 2019, µε την αναθεώρηση να λαµβάνει υπόψη πλέον τις τιµές του 2022 και ως εκ τούτου η απώλεια στην παραγωγή που υφίστανται λόγω ορισµένων περιβαλλοντικών δεσµεύσεων οι αγρότες θεωρούνται µεγαλύτερες. Εξού και η άνοδος των σχετικών επιδοτήσεων.
Οι παραπάνω επαναϋπολογισµοί δεν είναι τελικοί και ίσως τροποποιηθούν καθώς αναµένουν το «πράσινο φως» της Κοµισιόν ώστε να κατατεθούν από την Ελλάδα στον φάκελο τροποποίησης της ΚΑΠ που θα γίνει έως τα τέλη του Σεπτεµβρίου. Σηµειώνεται πως όλες οι προβλεπόµενες τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τα έτη ενίσχυσης 2024 και µετά, µε τις φετινές επιδοτήσεις να µένουν ως έχουν µε βάση το εγκεκριµένο στρατηγικό Σχέδιο.
Συγκεκριµένα, αναφορικά µε τη ∆ράση 31.1-Α «Καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου» όλες οι επιδοτήσεις για την αντικατάσταση βάµβακος, καλαµποκιού και µηδικής αυξάνονται. Ο βίκος θα φτάσει τα 26 ευρώ το στρέµµα όταν αντικαθιστά την καλλιέργεια βάµβακος, γεγονός που ίσως βοηθήσει ορισµένους παραγωγούς στη Θεσσαλία που θέλουν στην καλλιεργητική περίοδο που ανοίγει να αλλάξουν την παραγωγή, πηγαίνοντας πιο «συντηρητικά» για να µειώσουν τα κόστη καλλιέργειας και να ανασυστήσουν τον αρδευτικό τους εξοπλισµό, οπότε θα κάνουν ένα «διάλειµµα» από το βαµβάκι. Βέβαια εδώ πρέπει να υπολογίσει ο παραγωγός πως θα απολέσει του χρόνου το δικαίωµα για τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος των 73 ευρώ το στρέµµα. Παράλληλα αυξηµένη αναµένεται και η ενίσχυση για τη σπορά βίκου σε αγροτεµάχια που φιλοξενούσαν καλαµπόκι και µηδική µε ενίσχυση άνω των 50 ευρώ το στρέµµα (βλ. πίνακα).
Σηµειώνεται πως οι πρώτοι επαναϋπολογισµοί των ποσών που πραγµατοποιήθηκαν στα τέλη του περασµένου Αυγούστου έβγαζαν µία ενίσχυση στα 79 ευρώ το στρέµµα για το βίκο, καθώς είχε ληφθεί υπόψη και η απώλεια της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος συµψηφισµένη µε τη συνδεδεµένη των 19 ευρώ στα ψυχανθή, ωστόσο ύστερα από τις παρατηρήσεις των κοινοτικών αρχών αυτό διορθώθηκε. Για τον επαναϋπολογισµό των επιδοτήσεων ελήφθησαν επίσης υπόψη πως οι αυξήσεις στα κόστη εισροών (λίπασµα, φυτοπροστασία, σπόροι, ενέργεια, εργατικά κ.λπ) οι οποίες µεσοσταθµηκά φτάνουν το 30% σε σχέση µε το 2019.
Παράλληλα, εκτός από τα eco-schemes αναθεωρούνται και τα ποσά επιδότησης των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων του ΠΑΑ. Οι αρµόδιες αρχές πάντως βρίσκονται διαρκώς σε πίεση χρόνου για αυτές τις τροποποιήσεις οι οποίοι αν και έχουν ολοκληρωθεί θα πρέπει πρώτα να λάβουν την έγκριση της ΕΕ.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ: Βελτίωση εδάφους και πριμ κίνητρα για παραγωγή βίκου
Μια πρώτη παραγωγική ανασυγκρότηση βρίσκουν αρκετοί αγρότες από τον θεσσαλικό κάµπο, στην καλλιέργεια βίκου, η οποία έρχεται µε µια διπλή δράση τόσο στα εισοδήµατα όσο και στην βελτίωση των ταλαιπωρηµένων από την πληµµύρα εδαφών.
Εκτός από το εγγυηµένο πριµ αντικατάστασης µε βαµβάκι, που ανέρχεται έπειτα από διπλασιασµό του, στα 26 ευρώ το στρέµµα και τα 19 ευρώ της συνδεδεµένης ενίσχυσης, η καλλιέργεια έρχεται ως µια χαµηλών απαιτήσεων σε ρευστότητα και εφόδια επιλογή, µε ευεργετική δράση στα εδάφη, κάτι αναγκαίο έπειτα από τις συνθήκη που έφερε ο κατακλυσµός.
Τα οφέλη της χλωρής λίπανσης είναι πολλαπλά. Αρχικά, η καλλιέργεια του βίκου, προσθέτει άζωτο στο έδαφος. Τα ψυχανθή έχουν την µοναδική ιδιότητα να δεσµεύουν άζωτο από την ατµόσφαιρα µε φυσικό τρόπο, µέσω αζωτοδεσµευτικών βακτηριών που συµβιώνουν µε τις ρίζες τους. Αφού κοπεί και ενσωµατωθεί στο έδαφος, το άζωτο αυτό γίνεται διαθέσιµο για τις καλλιέργειες µέσα σε λίγες βδοµάδες.
Με την αποσύνθεση των φυτών στο χώµα, διαθέσιµα γίνονται και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορος, κάλιο και ασβέστιο που είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και την καρποφορία των καλλιεργειών µας. Με τη χλωρά λίπανση βελτιώνεται η σύσταση του εδάφους, η δοµή του, η κίνηση του νερού και ο αερισµός του, χαρακτηριστικά πολύ σηµαντικά για την οµαλή ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος των καλλιεργούµενων φυτών. Επίσης, η χλωρά λίπανση συντελεί στην αποφυγή της διάβρωσης του εδαφους, ειδικά σε επικλινή µέρη, καθώς η ύπαρξη καλλιεργούµενων φυτών στην επιφάνεια του βοηθά στην συγκράτηση υγρασίας και αποτρέπει την αποµάκρυνση του χώµατος.
Επιπλέον, η αξιοποίησή του για κτηνοτροφική χρήση, έρχεται να καλύψει εν καιρό και τις απώλειες σε αποθηκευµένες ζωοτροφές αλλά και σε πιθανό έλλειµµα παραγωγής τα επόµενα χρόνια, έως ότου ανακτήσει ο κάµπος τον ρυθµό του.