Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Αποκλείει το σενάριο μιας νέας λιτότητας με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και επιστροφή της Ελλάδας σε καθεστώς μνημονίων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο διοικητής της ΤτΕ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in, εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, επιβεβαιώνει ότι σύντομα θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα και ότι η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.
«Νομίζω ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αφετηρία πολύ ευνοϊκή. Παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον, εμπεριέχει πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Έχουμε γεωπολιτική αστάθεια, λίγο πάνω από τη γειτονιά μας, έχουμε συγκρούσεις γεωπολιτικές μεγάλων δυνάμεων, παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα ξεχωρίζει πια έχοντας περάσει από τη μεγάλη κρίση, και αν τους επόμενους μήνες το θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουμε επενδυτική βαθμίδα, έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία. Νομίζω οφείλει το πολιτικό σύστημα ν’ ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση για τους νέους».
Με αφορμή τη νέα περίοδο που έρχεται με αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ο κ. Στουρνάρας τονίζει: «Όχι δε θα έχουμε λιτότητα, το να έχεις κανόνες δημοσιονομικούς δε σημαίνει λιτότητα. Το αντίθετο. Σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, μπορούν ν’ αυξάνονται οι μισθοί. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί έτσι να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο και των μισθωτών και των συνταξιούχων».
Ο κ. Στουρνάρας εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες αλλαγές και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Προτείνει, ωστόσο, μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει με άμεση προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση.
«Οι άλλες χώρες που μπήκαν στα μνημόνια, μπήκαν μόνο με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ή με τα προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα. Εμάς ήταν καθαρά πρόβλημα του Δημοσίου και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Αυτά αντιμετωπίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφ’ ενός μεν με θυσίες δικές μας, δηλαδή μπορέσαμε και μειώσαμε κυρίως το έλλειμμα του δημόσιου τομέα αλλά και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα με σημαντικές αλλαγές παντού, στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων.
Αναδιοργανώθηκε η Εφορία για παράδειγμα. Η ΑΑΔΕ για μένα είναι μια από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που κάναμε. Το θησαυροφυλάκιο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας Ελλάδος, που δεν το ξέρει ο κόσμος. Έχουν μαζευτεί τ’ αποθεματικά Δημοσίων Οργανισμών, πολλοί έλεγαν ότι αν υπήρχε αυτό το 2009-2010, ίσως να μη μπαίναμε στην κρίση, δεν το πιστεύω, θα μπαίναμε αλλά ίσως να ήταν πολύ πιο ήπια.
Άρα έχουμε κάνει σημαντικά πράγματα. Μένουν όμως να γίνουν πολλά ακόμα. Δηλαδή η Ελλάδα κατατάσσεται ακόμα χαμηλά στους λεγόμενους δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Γιατί; Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, καθυστερήσεις στη χορήγηση αδειών στο δημόσιο τομέα, χωροταξικά σχέδια, Κτηματολόγιο, προβλήματα αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα, στα Πανεπιστήμια, όπως είπατε πριν, αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας, στις Τράπεζες για παράδειγμα. Το βλέπετε το αποτέλεσμα, ενώ έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι Τράπεζες, αλλά από την άλλη μεριά βλέπετε πολύ μεγάλο περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων.
Τι πρέπει να κάνουμε; Να ενισχύσουμε τις μικρότερες Τράπεζες. Να εξασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων και μικρών Τραπεζών. Εάν θέλουμε πραγματικά να οξύνουμε τον ανταγωνισμό στην οικονομία χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν τις μεγαλύτερες. Στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη.
Βεβαίως σ’ ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στο μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργηθούν ολιγοπώλια σε μεγάλες οικονομίες παρά σε μικρές. Πρέπει να το έχουμε όμως υπ’ όψιν μας και να ξέρουμε ότι η πολιτική όξυνση του ανταγωνισμού, είναι μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή».
Οι φόροι και η τεράστια φοροδιαφυγή
Επιμένει ότι το πρόβλημα στη φορολογία δεν είναι να αλλάξουμε τους συντελεστές, αλλά να πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή, στην οποία είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης.
Αναφέρει ο διοικητής: «Θα προτιμούσα η διαμάχη να ήταν σε τρόπους πάταξης της τεράστιας φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ας ξεχάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ήταν υψηλοί πέσανε, ας μείνουν εκεί, ενδεχομένως να δούμε λίγο τη φορολόγηση της εργασίας, ειδικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μην πειράξουμε φορολογικούς συντελεστές, ας δούμε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και κυρίως να δούμε πώς θα πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή.
Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Όχι. παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ».
Σε ό,τι αφορά την άποψη ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και μάλιστα οι έμμεσοι όπως η μείωση του ΦΠΑ ο κ. Στουρνάρας τονίζει και πάλι την ανάγκη να περιοριστεί η φοροδιαφυγή μέσω της επέκτασης των αποδείξεων παντού: «Αποδείξεις. Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αναγνώριση ηλεκτρονικών αποδείξεων. Κίνητρα, έκπτωση. Ο άλλος για να έχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη ηλεκτρονική όμως, από τον ελεύθερο επαγγελματία, στο χώρο της οικοδομής, στο χώρο της Υγείας, οπουδήποτε, τι σημαίνει αυτό; Απόδειξη. Ηλεκτρονική απόδειξη. Πληρωμή με POS, με μηχάνημα. Η Ελλάδα χρειάζεται έσοδα. Χρειάζεται φορολογικά έσοδα. Γιατί χρειάζεται να κάνει δαπάνες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δηλαδή δαπάνες Παιδείας, δαπάνες Υγείας, χρειάζεται να κάνει δαπάνες για την προστασία της, αμυντικές δαπάνες και χρειάζεται να επενδύσει.
Δε μπορείς να θέλεις να κάνεις δαπάνες και απ’ την άλλη μεριά να λες «θα μειώσω τα έσοδα ή θα μειώσω τους φόρους». Δε γίνεται».
Συντάξεις
Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν στο Ασφαλιστικό διασφαλίζουν όχι μόνο την παροχή συντάξεων αλλά και καλών συντάξεων. «Το ασφαλιστικό έχει βάλει βάσεις, αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Υφυπουργός, ο κ. Τσακλόγλου, ήταν να κάνει ένα επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο συμβάλλει και στη βελτίωση του ρυθμού αποταμιεύσεων στην οικονομία, είναι καλό και είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεχιστεί».
Για τα funds και τους servicers: Εχουμε έτοιμο Κώδικα Δεοντολογίας
Ερωτώμενος ο διοικητής της ΤτΕ για τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς αποκαλύπτει ότι η κεντρική τράπεζα έχει έτοιμο ένα νέο κώδικα δεοντολογίας για τις σχέσεις των εταιρειών διαχείρισης δανείων με τους δανειολήπτες. Παράλληλα ζητά στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
«Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 50 δισεκατομμύρια από το ΤΧΣ και δόθηκαν αυτά τα λεφτά για να σώσουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων…
Οι τράπεζες ήταν το θύμα της δημοσιονομικής κρίσης μέσω των ομολόγων που είχαν και κυρίως με τη δημιουργία κόκκινων δανείων από την κρίση λόγω της ανεργίας, λόγω της χρεοκοπίας επιχειρήσεων…
Εμείς επιμένουμε στο ν’ ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών».
Όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας: «Τα funds που λέτε και οι servicers, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ήταν μία ανάγκη που προέκυψε για να μειώσουν οι Τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Και για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να δανείζουν την οικονομία. Και οι Τράπεζες το κατόρθωσαν αυτό, με τη βοήθεια του κράτους όπως είπατε. Πράγματι ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 50 δισεκατομμύρια από το ΤΧΣ, δηλαδή μέρος των δανείων των 280 δις πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. 50 δις πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση, γύρω στα 18 δις πήγαν στην κάλυψη του κενού που λέμε για τις Τράπεζες που απορροφήθηκαν από άλλες και επίσης το Δημόσιο έχει δώσει και 18 δις εγγυήσεις για το σύστημα «Ηρακλής».
Αυτό όμως έφερε αποτέλεσμα. Γιατί δόθηκαν αυτά τα λεφτά; Για να σώσουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων. Να ξέρετε, οι ελληνικές Τράπεζες δεν ήταν η αιτία του προβλήματος. Οι ελληνικές Τράπεζες ήταν το θύμα της κρίσης. Οι ελληνικές Τράπεζες ποτέ δεν είχαν ποτέ έναν πολύ μεγάλο ισολογισμό όπως είχαν για παράδειγμα οι Τράπεζες στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο ή στη Οι Τράπεζες λοιπόν ήταν το θύμα της δημοσιονομικής κρίσης μέσω των ομολόγων που είχαν και κυρίως με τη δημιουργία κόκκινων δανείων από την κρίση λόγω της ανεργίας, λόγω της χρεοκοπίας επιχειρήσεων. Άρα λοιπόν έγιναν κόκκινα δάνεια. Για να μπορέσουν οι Τράπεζες ν’ απελευθερωθούν από τα κόκκινα δάνεια, έπρεπε κάτι να γίνει. Λοιπόν, επελέγη η πώληση δανείων και κυρίως οι τιτλοποιήσεις δανείων.
Αυτό για να γίνει, όπως έχει γίνει και στην Ισπανία, όπως έχει γίνει και στην Ιρλανδία, όπως γίνεται και στην Ιταλία, υπάρχουν εξειδικευμένα funds σε όλο τον κόσμο, τα οποία κάνουν αυτή τη δουλειά. Άρα λοιπόν ήταν μέρος της λύσης. Εμείς επιμένουμε στο ν’ ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών.
Προσέξτε, τα funds δεν τα εποπτεύουμε, τα funds είναι ανεξάρτητα. Αυτά που εποπτεύουμε, είναι τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και βεβαίως τις Τράπεζες».
Ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πολιτικής φύσεως εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ωστόσο, τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής που θα κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα.
Η Ελλάδα σήμερα δεν χρειάζεται τεχνοκράτες πρωθυπουργούς. Εχει νέους πολιτικούς με όραμα» τονίζει ενώ αναφέρει πως αν δούμε κεντρικό τραπεζίτη να γίνεται πρωθυπ0υργός τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπει σε κρίση.
Για την πιο δύσκολη στιγμή που έζησε: Ηταν το 2015
Ο διοικητής της ΤτΕ θυμάται τις κρίσιμες για την Ελλάδα περιόδους που έφτασε να βγει από το ευρώ. «Ηταν δυο φορές, το 2012 που τότε ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ, το αντιμετωπίσαμε, δυο χρόνια. Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, βγήκαμε από τον κίνδυνο, η Ελλάδα άρχισε να ανακάμπτει. Και ξανά βεβαίως το 2015, το α’ εξάμηνο. Εκεί με τη δική μας τότε ατελέσφορη διαπραγμάτευση η οποία ευτυχώς άλλαξε μετά. Η συμβολή στη σωτηρία της Ελλάδας ήταν σημαντική και από την τότε κυβέρνηση».
Ουσιαστικά ο κ. Στουρνάρας αναγνωρίζει και τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη σωτηρία της χώρας, μετά τα επικίνδυνα παιχνίδια της διαπραγμάτευσης που έκανε στις αρχές του 2015.
Για τους λόγους που φτάσαμε στη χρεοκοπία: Ηταν τα δίδυμα ελλείμματα
«Ξεκινήσαμε πολύ χαμηλά, ξεκινήσαμε από δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή έλλειμμα του κρατικού τομέα και έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 15% του ΑΕΠ, το οποίο μας έφερε στην κρίση. Μην ξεχνάτε, είμαστε η μόνη χώρα που είχαμε δίδυμα ελλείμματα τότε, δηλαδή και έλλειμμα του δημόσιου τομέα και έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Οι άλλες χώρες που μπήκαν στα μνημόνια, μπήκαν μόνο με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ή με τα προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα. Εμάς ήταν καθαρά πρόβλημα του Δημοσίου και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας».
Για τις κακοδαιμονίες της χώρας: Μεγάλες καθυστερήσεις παντού
«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας, διότι έχουμε σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γύρω στα 30 δισεκατομμύρια, λιγότερα γιατί έχουν εκταμιευθεί ήδη περίπου 6-7 και έχουμε κι άλλα 40 δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ. Άρα λοιπόν έχουμε μια τεράστια ευκαιρία κονδυλίων που τα περισσότερα είναι επιχορηγήσεις, δεν είναι καν δάνεια, να μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία, να αυξήσομε μαζί με μεταρρυθμίσεις που θ’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που σας ανέφερα πριν.
Ποιο είναι το πρόβλημα που θ’ αντιμετωπίσουμε σήμερα πιστεύω, τα επόμενα χρόνια: Θα είναι ένα πρόβλημα τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε μέχρι τώρα. Δηλαδή το πρόβλημα σήμερα θα είναι ότι θα έχουμε μεγάλη αύξηση της ζήτησης, της εγχώριας ζήτησης. Γιατί; Επενδύσεις κατ’ αρχάς. Πρέπει να επενδύσουμε. Έπεσαν πολύ οι επενδύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Αυξάνονται τώρα, αλλά αυτή τη στιγμή είχαμε πέσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουμε φτάσει στο 14% του ΑΕΠ, μιλάω για εθνικές επενδύσεις και ιδιωτικές και δημόσιες, πρέπει να πάμε τουλάχιστον στο 23% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Δε μπορούμε να συγκλίνουμε αλλιώς.
Ξέρετε, έπεσε πολύ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει αρχίσει σιγά-σιγά κι ανεβαίνει. Για να μπορέσουμε να συγκλίνουμε, χρειάζεται να επενδύσουμε. Απ’ την άλλη μεριά, χρειάζεται να φτιάξουμε περισσότερο την Υγεία μας, να φτιάξουμε την Παιδεία, τη δημόσια Παιδεία.
Λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, έχουμε πολύ μεγάλες ανάγκες για αμυντικές δαπάνες. Άρα λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλη εγχώρια ζήτηση. Εάν δε θέλουμε να μας δημιουργηθούν προβλήματα είτε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είτε στον πληθωρισμό, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε μαζί με τις επενδύσεις, θα πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας πού όμως: Κυρίως στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που είναι αντικείμενο διεθνούς εμπορίου.
Ανταγωνιστικό είναι οτιδήποτε σήμερα, το οποίο αυξάνει τις εξαγωγές και μειώνει τις εισαγωγές. Και στις μεν εξαγωγές, έχουμε πάει πολύ καλά. Έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές μας, κάτι που δεν το περίμεναν οι εταίροι μας, από 20% του ΑΕΠ, μιλάω για αγαθά και υπηρεσίες, στο περίπου 40%. Έχουμε φτάσει την Πορτογαλία.
Εκεί που υστερούμε ακόμα, είναι στην υποκατάσταση εισαγωγών. Δε μπορεί η Ελλάδα με τη βιοποικιλότητα που τη διακρίνει, να είναι καθαρός εισαγωγέας τροφίμων στο βαθμό που είναι σήμερα».
Για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: Να αυξήσουμε τις εξαγωγές
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να υποκαταστήσουμε εισαγωγές και ν’ αυξήσουμε εξαγωγές. Ο τουρισμός για παράδειγμα έχει γνωρίσει μια πολύ μεγάλη άνθηση. Επίσης, εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ακόμα και υψηλής τεχνολογίας αγαθά. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι στην υποκατάσταση εισαγωγών. Τρόφιμα, ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας. Πρέπει να το βάλουμε μπροστά. Πράσινη ενέργεια, και δεν είναι μόνο ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, πρέπει και αποθηκευτικούς χώρους, πρέπει και δίκτυα. Να ενώσουμε την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά. Άρα έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας».
Για το brain drain: Επενδύσεις για να επιστρέψουν τα λαμπρά μυαλά
«Εχουμε επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και για λόγους άμυνας αλλά και για λόγους βιομηχανικούς. Έχουμε πολύ καλούς επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αφ’ ενός μεν αρχίζουν και επιστρέφουν τώρα, ακόμα όμως και αυτοί που έμειναν πίσω, θεωρούνται κορυφαίοι στον κόσμο από πλευράς ετεροαναφορών, δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά.
Άρα, τα μυαλά είναι εδώ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επενδύσεις και έναν επιχειρηματικό τομέα ο οποίος θα μεταφράσει αυτό το επιστημονικό δυναμικό σε καινοτομία. Και βεβαίως ένας δημόσιος τομέας ο οποίος θ’ ανοίγει το δρόμο. Δηλαδή σήμερα δεν είναι πλέον ιδεολογικό θέμα, το να συνδέσουμε την εθνική παραγωγή με τα Πανεπιστήμια και με τα Ερευνητικά Κέντρα. Είναι μια υποχρέωσή μας».
Για τους τεχνοκράτες – πρωθυπουργούς: Αυτά μόνο σε περιόδους κρίσης
Εχοντας ως παράδειγμα τον Μάριο Ντράγκι και τον Λουκά Παπαδήμο που από κεντρικοί τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι αυτό μόνο σε κρίσεις γίνονται. «Σε περιόδους κρίσης τα πολιτικά συστήματα προσπαθούν να βρουν τεχνοκράτες, να μπορέσουν να περάσουν μερικά μέτρα. Δόξα τω θεώ, η Ελλάδα δεν είναι σε κρίση σήμερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέοι πολιτικοί με όραμα, χρόνια μπροστά τους και να χτυπήσω ξύλο, η Ελλάδα πέρασε την κρίση. Δε χρειάζεται λύσεις έξω από την πολιτική σήμερα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές λύσεις σήμερα».
Για το μέλλον του μετά την ΤτΕ: Θα γράφω βιβλία στη Σύρο
Ο Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει σε τρίτη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδας. «Θα είμαι 70 χρόνων όταν θα τελειώσω τη δεύτερη θητεία, νομίζω ότι θα είναι η ώρα να αποσυρθώ και να δώσουμε χώρο σε νεότερους. Θα προσπαθήσω να γράψω βιβλίο για τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, τα προηγούμενα. Σημειώσεις δεν κρατούσα, μην ξεχνάτε, έλαβα μέρος και στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΟΝΕ, και μετά, δεν κρατούσα ποτέ σημειώσεις, διότι δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου για σημειώσεις, γιατί διαπραγματευόμουν. Άρα ό,τι γράψω θα είναι ό,τι θυμάμαι»