Τον κίνδυνο που προκαλεί η επιδείνωση του μεταναστευτικού και προσφυγικού φαινομένου επισήμανε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τα hot spot θα καταρρεύσουν, ριζοστικοποιημένοι ισλαμιστές θα περάσουν και πάλι στην Ευρώπη και η Συνθήκη Σένγκεν θα απειληθεί με κατάρρευση.
«Φοβάμαι ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά. Μόνο στήριγμα της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η πίεση που ασκείται στους πληθυσμούς στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύριους και άλλους να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας. Τι γίνεται; Στο Ιντλίμπ διαμένουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι μισοί να φύγουν προς την Ευρώπη θα ασκούσαν μεγάλη πίεση προς την Τουρκία και πρώτο θύμα θα ήταν η Ελλάδα γιατί τα πρώτα hot spot που έχουν στηθεί μπορούν να αντέξουν μια πίεση αλλά όχι τόσους πληθυσμούς», ανέφερε ακόμα ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε πως πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και να γίνουν επιστροφές μεταναστών προς την γειτονική χώρα επικρίνοντας την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επέδειξε σημαντική ολιγωρία στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Όλοι όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας να επιστρέφονται. Αυτό είναι το μήνυμα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το δίλημμα πρόσφυγας και μετανάστης. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς στα νησιά.
Η ευρωτουρκική συνεννόηση προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα: όσοι περνούν στα ελληνικά νησιά να υποβάλουν αιτήσεις, να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις γρήγορα και όσοι δικαιούνται προστασίας να προστατεύονται . Οι υπόλοιποι να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία από την πλευρά της εκφράζει παράπονο ότι δεν επιστρέφονται. Σήμερα θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί 35 χιλιάδες», πρόσθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Αν είχαν επιστραφεί σήμερα δεν θα υπήρχε κανείς στα νησιά. Που οφείλεται; Στις ανεπάρκειες του κράτους. Οι εγκλωβισμένοι φυσικό είναι να εκνευρίζονται χωρίς να σέβονται τους νόμους. Υπάρχει ζήτημα και αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Έχω επισκεφτεί τα hot spot σε άλλες χώρες που στήθηκαν σε 15 ημέρες. Στη Ελλάδα η διαχειριστική επιτροπή για τα κονδύλια χρειάστηκε ένα χρόνο και στην Γερμανία 15 ημέρες. Η ζώνη Σένγκεν τελεί υπο καθεστώς κινδύνου», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ακόμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε και στην ανησυχητική έξαρση του εθνικισμού σε χώρες των Βαλκανίων αλλά και στην διεκδίκηση αλλαγής συνόρων.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανοίγοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι «Αν νομίζει κανείς ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό τελειώνει, πλανάται. Θα μείνει για πολύ καιρό» για να προσθέσει ότι χάρη και στις δικές του πρωτοβουλίες «Η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν περισσότερο από ότι αναλογούσε στο πρόβλημα».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε ότι το 2016 το κλίμα ήταν βαρύ για την χώρα μας καθώς αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν την έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.
«Αργότερα μονομερώς με πρώτη τη Γερμανία επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους. Το σταματήσαμε. Η Ελλάδα για να είναι στην ζώνη Σένγκεν πρέπει να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Γιο αυτό και ενισχύθηκε η συνοριακή φύλαξη με την παρουσία της Frontex», επισήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε και στις χώρες του Βίζεγκραντ σημειώνοντας πως «Το βαθύ κράτος καλά κρατεί στην Ευρώπη και βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έπρεπε να έρθουν οι τρομοκράτες και να χτυπήσουν στην καρδία της Ευρώπης για να διαπιστωθεί η ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνολικού σχεδίου ασφάλειας».
«Το πρόβλημα παραμένει ανοικτό. Άκουσα για την επιστροφή των μεγάλων μαχητών. Όλοι αυτοί δεν είναι τζιχαντιστές αλλά πολίτες ευρωπαϊκών κρατών. Βέλγοι, Γερμανοί και αυτοί επιστρέφοντας στις χώρες τους δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν από την στιγμή που έχουν ριζοστικοποιηθεί» ανέφερε για να τονίσει ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αντιμετωπιστεί το on line τρομοκρατικό υλικό.