Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Στο χωριό Κερί δύο σπίτια έχουν καεί όπως ανέφερε στο One Channel ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στο νησί μεταβαίνει εκτάκτως ο γενικός γραμματεάς Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με την Ειδική Ομάδα Πρώτης Απόκρισης.
Παράλληλα ενισχύονται οι δυνάμεις και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρει στο νησί 30 οχήματα με 80 άτομα καθώς και άλλα 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Θεσσαλονίκη.
Δήμαρχος Ζακύνθου: Κάηκαν σπίτια – Μεγάλη οικολογική καταστροφή
Ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης μιλώντας στο One Channel έκανε λόγο για κατάσταση εκτός ελέγχου που δύσκολα θα μπορέσει να περιοριστεί σήμερα. Ανέφερε ότι ήδη έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες ενώ δύο σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στο Κερί και ένα ξενοδοχείο έχει υποστεί ζημιές στην σκεπή του.
Το ευτύχημα είναι, όπως είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα αφού ήταν έγκαιρη η παρέμβαση των αρχών ωστόσο η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Νωρίτερα είχε δοθεί ενολή εκκένωσης σε όλο το χωριό Κερί αλλά και στο χωριό Αγαλάς με την αστυνομία να κλείνει τις εισόδους των δύο χωριών και να ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Παράλληλα κινητοποιήθηκαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου προκειμένου να απομακρύνουν όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο. Από το χωριό Κερί έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το χωριό.
Ενισχύονται οι δυνάμεις από όλη την Ελλάδα
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί μεταβαίνει αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.
Παράλληλα μεταβαίνουν με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρονται με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι δυνάμεις που έχουν κινητοποιηθεί έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν 111 πυροσβέστες, 28 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 καναντέρ και 2 ελικόπτερα.
«Καταστροφική καθυστέρηση»
Μιλώντας νωρίτερα στο One Channel δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης για καταστροφική καθυστέρηση των εναέριων μέσων που χρειάστηκε να ανεφοδιαστούν κάποια στιγμή το μεσημέρι με συνέπεια να σταματήσουν οι ρήψεις από αέρος.
«Έγινε μια καταστροφική διακοπή το μεσημέρι, για ανεφοδιασμό» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «μακάρι να υπάρξει αντίδραση. Είναι πολλά χιλιόμετρα τα μέτωπα». Σε ερώτηση αν υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για εμπρησμό, απάντησε πως στην Ζάκυνθο το 90% των πυρκαγιών προέρχονται από εμπρησμό.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:
Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου.
Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου.
Aπαγόρευση κίνησης οχημάτων προς την λίμνη Κερίου.
Οι οδηγοί παρακαλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους προς τις παραπάνω περιοχές για να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων άμεσου ανάγκης.
Νωρίτερα με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν σε ξενοδοχείο κοντά στο Κερί και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου.
Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο σημείο για να προστατεύσει την μονάδα και όποιες άλλες περιουσίες κινδυνεύσουν.
Δορυφόρος «είδε» τον καπνό της φωτιάς
Ο καπνός είναι ορατός από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Η φωτιά εντοπίστηκε επιτυχώς από τον πειραματικό αλγόριθμο δορυφορικού εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών που αναπτύσσεται στα πλαίσια του του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014 – 2020 – DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι φανερό από την συγκλονιστική αυτή εικόνα το μέγεθος της οικολογικής και υλικής καταστροφής από την πυρκαγιά στη Ζάκυνθο.