Tην ίδια στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία θα παραλαμβάνει το πρώτο Stealth μαχητικό η Ελλάδα θα μπαίνει σε ένα ξεχωριστό “Club”, το οποίο αποτελείται από τις πλέον ισχυρές χώρες του πλανήτη τόσο στρατιωτικά αλλά κυρίως γεωστρατηγικά.
Η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 αποτελεί κίνηση με πολλαπλούς συμβολισμούς και μηνύματα όπως αποτιμάται λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Αθήνα για απόκτηση του μαχητικού 5ηςγενιάς.
Χώρες με βασικά κοινά χαρακτηριστικά το ισχυρό δημοκρατικό πολίτευμα και την προσήλωση στις αρχές της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Το “Club του F-35” όπως ήδη αποκαλείται από αναλυτές ξεπερνά τα όρια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα στον παγκόσμιο χάρτη ισορροπιών και συμμαχιών.
Ούτως ή άλλως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κρύβουν ότι το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 μαζί με το F-22 RAPTOR το οποίο ακολουθεί, θα αποτελέσουν τα καίρια όπλα της Δύσης απέναντι στα Ρωσικά πυραυλικά συστήματα όπως οι S-400 και S-500 τα επόμενα χρόνια αλλά και στα μαχητικά της Μόσχας όπως το SU-57.
Και τις δεκαετίες που ακολουθούν πιθανότατα απέναντι και στα αντίστοιχα Κινεζικά όπλα.
Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο Καναδάς, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ιαπωνία συνθέτουν έως τώρα τον παγκόσμιο ιστό του “Club F-35”.
Την ίδια ώρα η αλαζονεία Ερντογάν και ο Τουρκικός μαξιμαλισμός οδηγούν την Άγκυρα να “τρώει πόρτα” την στιγμή που ήταν έτοιμη να μπει στο Club.
‘Oσο και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να κρατήσουν την Τουρκία κοντά τους και μέσα στη Συμμαχία η απόκτηση των Ρωσικών S-400 ουσιαστικά απειλεί να τινάξει στον αέρα ένα project υψηλής ασφαλείας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αυτό των Stealth μαχητικών.
Επιτελείς αλλά και επιστήμονες οι οποίοι εργάστηκαν για χιλιάδες ώρες πάνω στην τεχνολογία Stealth αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες τεχνολογικές ιδιαιτερότητες των μαχητικών 5ης γενιάς, ξεκαθαρίζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι F-35 και S-400 μαζί θα σημάνουν γρήγορα το τέλος του προγράμματος, το οποίο κόστισε στη Δύση περισσότερα από 1,5 τρις δολάρια με τη μεταφορά στη Ρωσία της Δυτικής τεχνολογίας Stealth.
Όλα δείχνουν ότι η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο όπως άλλωστε προβλέπει το χρονοδιάγραμμα των Αμερικανών σε περίπτωση επιμονής της Άγκυρας στην απόκτηση και ανάπτυξη των Ρωσικών πυραύλων S-400.
Τότε η κατασκευάστρια εταιρία σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές θα αποφασίσουν που θα μεταφερθεί το κατασκευαστικό έργο το οποίο είχαν αναλάβει Τουρκικές εταιρίες και αφορούσε 937 εξαρτήματα του F-35.
Με την Ελλάδα να διαθέτει F-16 Viper αλλά και F-35 και την Τουρκία S-400 αν η Άγκυρα επιμείνει στην ανάπτυξη των Ρωσικών πυραύλων στην περιοχή, θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια μια νέα ισορροπία δυνάμεων και μάλιστα μεταξύ δύο κρατών μελών της ίδιας Συμμαχίας.
Αν και στόχος της Αθήνας είναι να προχωρήσει στην απόκτηση μιας Μοίρας μαχητικών F-35 όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 σε VIPER, αναμένεται να εξεταστούν σενάρια επίσπευσης εισόδου της Ελλάδας στο πρόγραμμα.
Ένα από τα ενδεχόμενα το οποίο πρόκειται να πέσει στο τραπέζι θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η πώληση των Ελληνικών F-16 BLOCK 30 με διαμεσολάβηση των Αμερικανών ή ακόμα και των BLOCK 5O αν τελικά δεν προχωρήσει η αναβάθμισή τους σε BLOCK 52 ADV με τα εξαρτήματα που θα αφαιρεθούν από τα 84 μαχητικά πριν αναβαθμιστούν σε VIPER.
Πάντως πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ξεκαθαρίζουν ότι στη σύμβαση για τα VIPER υπάρχει η πρόβλεψη αναβάθμισης και των BLOCK 50. Τι θα συμβεί τελικά γι’ αυτό το θέμα, είναι κάτι το οποίο ήδη προβληματίζει τους επιτελείς της ΠΑ και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα.
Τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα είναι τα πρώτα τα οποία θα πέσουν στον ‘’κουμπαρά’’ των F-35. Όσο για τις υποδομές οι οποίες απαιτούνται για να “κουμπώσουν” τα μαχητικά Stealth στο Ελληνικό οπλοστάσιο ήδη φαίνεται ότι μέρος των αυτών μπορούν να καλυφθούν από πιστώσεις τις οποίες προβλέπει ο EastMed Act.