Μπορεί τις προηγούμενες δεκαετίες, ειδικά στη χώρα μας, η δημιουργία οικογένειας να ήταν αν όχι σκοπός ζωής τουλάχιστον ένας από τους βασικούς στόχους για τη ζωή μιας γυναίκας, σήμερα όμως φαίνεται πως ευτυχώς έχει αλλάξει και το ποσοστό γυναικών που επιλέγουν να μην τεκνοποιήσουν να αυξάνεται.
Χρησιμοποιούμε τον όρο ευτυχώς μόνο και μόνο λόγω της έντονης κοινωνικής πίεσης που συνδέεται με το πλαίσιο της απόκτησης παιδιών, και η αποδοχή από την κοινωνία της αντίληψης πως μια γυναίκα δε θέλει να κάνει δικά της παιδιά είναι μεγαλύτερη, αφήνοντας το περιθώριο στις γυναίκες να αποφασίσουν με μοναδικό γνώμονα τη βούλησή τους και όχι κάποια νόρμα.
Μερικές φορές όμως, δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να κρίνει και να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα αν επιθυμεί να γίνει μητέρα, στις ηλικίες που χαρακτηρίζονται ως επί το πλήστον γόνιμες. Έτσι, για αυτόν αλλά και άλλους λόγους μία γυναίκα μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ή κατάψυξης μέρους των ωαρίων της έτσι ώστε αυτά να γονιμοποιηθούν μελλοντικά, μία μέθοδος που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.
Δεδομένου ότι αν εν τέλει αποφασιστεί να γίνει προσπάθεια τεκνοποίησης, αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, ένας εξειδικευμένος ιατρός στον τομέα όπως Μαρίνος Τσιριγώτης ή ο προτεινόμενος από το γυναικολόγο σας ή άλλες γυναίκες, είναι αυτός που θα σας ενημερώσει εκτενώς για όλα τα στάδια, τους κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι που να μας εμποδίζει να προσφέρουμε βασικές ενημερωτικές πληροφορίες επί του θέματος, έτσι ώστε κάθε πολίτης να διαθέτει βασική γνώση επί αυτού.
- Αιτίες:
Η ηλικία μιας υποψήφιας μητέρας, επηρεάζει πολύ τη διαδικασία της σύλληψης, με την ευκολία να είναι ανάλογη αυτής. Έτσι, είναι λογικό μία νέα γυναίκα, να προσφύγει σε μια τέτοια μέθοδο, αν δε θέλει να διακινδυνεύσει το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να γευτεί στο μέλλον το δώρο της μητρότητας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα απόλυτα φεμινιστικό δικαίωμα, αφού επιτρέπει τη διατήρηση της γονιμότητας και την ευελιξία, ενισχύοντας το αίσθημα της αυτονομίας.
Οι κυριότεροι λόγοι που επηρεάζουν το χρονικό πλαίσιο της δημιουργίας οικογένειας, αποτελούν διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες, η επαγγελματική σταδιοδρομία και λόγοι υγείας. Δηλαδή, μπορεί μία γυναίκα να έχει υψηλές φιλοδοξίες ως προς τη σταδιοδρομία της και να επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα στην καταξίωσή της, μπορεί να χρειαστεί να της επιβληθεί μια θεραπεία που να κρίνεται ότι μελλοντικά θα επηρεάσει την αναπαραγωγική της ικανότητας ή απλώς οι προσωπικές της συγκυρίες συνδυαστικά με τις αλλαγές στις τάσεις ζωής, να μην το επιτρέψουν νωρίτερα.
- Διάρκεια και Επιτυχία:
Τα κατεψυγμένα ωάρια δύναται να συντηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ένα σύνηθες πλαίσιο είναι τα 10 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης, όμως η ακρίβειά του ποικίλλει βάση τοπικών περιορισμών.
Μετά την απόψυξη, η γονιμοποίηση γίνεται μέσω εξωσωματικής με τη συμβολή του υποψήφιου πατέρα ή και με δότη σπέρματος. Όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εξωσωματικής, δεν υπάρχει εγγύηση υγιούς αποτελέσματος, ωστόσο, οι πιθανότητες αυξάνονται με την καλή ποιότητα των ωαρίων, που εξαρτώνται άμεσα από το νεαρό της ηλικίας της υποψήφιας μητέρας.
- Ανησυχίες:
Σαν κάθε άλλη ιατρική διαδικασία, έτσι και αυτή, συνοδεύεται από έναν αριθμό κινδύνων, κυρίως μολύνσεων ή επιπλοκών λόγω της ορμονικής διέγερσης, που θα πρέπει να εξεταστούν οπωσδήποτε με βάση το ιστορικό σας από έναν επαγγελματία.
Επιπλέον, πρόκειται για μια μακροχρόνια δέσμευση με το αντίστοιχο οικονομικό αντίκτυπο, και θα πρέπει να είστε βέβαιες ότι μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό το πλάνο.