Η πιο δημοφιλής συνταγή για φανουρόπιτα
Ειδήσεις: Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη.
Συνταγή φανουρόπιτα εγγύηση που δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Όλα τα μυστικά σας τα έχω εδώ. Αφράτη φανουρόπιτα μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο! Και αν θέλετε να τους τρελάνετε όλους, φτιάξτε #Φανουρομάφινς σε ατομικά φορμάκια και κάντε τους νέους να λατρέψουν την παραδοσιακή φανουρόπιτα!
Αυτή η αφράτη, νηστίσιμη φανουροπιτα
με ελαιόλαδο, όπως και όλα τα παραδοσιακά γλυκά, είναι μια πολύ εύκολη συνταγή. Η ωραιοτερη φανουροπιτα που θα σας θυμίσει σίγουρα την ευκολη φανουροπιτα συνταγη της γιαγιας. Φανουροπιτα και Αργυρω ειναι συνωνυμα της επιτυχίας.
-Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2-3΄ να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα για τη φανουροπιτα της γιαγιας.
-Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, σε μια κανάτα κι ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μείγμα της φανουρόπιτας, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε. Το μείγμα φανουρόπιτας θα μοιάζει με χυλός.
-Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι 30χ24 εκ. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της φανουροπιτας.
-Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170 °Cκαι θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10΄ περίπου. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50΄.
-Πριν βγάλουμε τη φανουροπιτα από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
-Η ωραιοτερη φανουροπιτα αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σας τρελάνει. Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.
Λίγα ακόμα μυστικά για τη νηστίσιμη και αφράτη φανουροπιτα
-Η φανουροπιτα ευκολη συνταγη σαν της γιαγιας θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι η 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα.
-Για να γίνει αφράτη η φανουροπιτα της γιαγιας, πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.
-Η ζύμη της φανουρόπιτας πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.
-Για να γίνει αφράτη η φανουροπιτα ευκολη συνταγη απο την Αργυρω, πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.
-Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.
-Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουροπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής: Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ. Ραντίστε με 2-3 κουταλιές κρασί η χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν. Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι. Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι. Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες. Κάντε απαλό ανακάτεμα.
Γιατί τρίβεται η φανουρόπιτα και γιατί λασπώνει;
2 μυστικά για να μην τρίβεται η φανουροπιτα και να μην λασπώνει ποτέ. Η φανουρόπιτά σου θα βγαίνει πάντα αφράτη. Δες τα μυστικά μου και από δω και πέρα η φανουρόπιτα συνταγη δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Είναι πάντα αφράτη και υπέροχη.
Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα 2 πράγματα πρέπει να προσέξετε
Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή και να λιώσει πολύ καλά με το λάδι. Γι’ αυτό αν η ζάχαρη που έχετε είναι με χοντρό κόκκο, αλέστε την λευκή ζάχαρη στο μπλέντερ να γίνει πούδρα. Προχωρήστε στην ανάμειξη με το λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στα υγρά.
Αν βάλετε καρύδια μέσα στη φανουροπιτα φροντίστε να είναι ψιλοκομμένα για να μην τρίβεται το κομμάτι όταν το κόβετε.
Για να μην τρίβεται η ευκολη φανουροπιτα δεν πρέπει να στεγνώσει στο ψήσιμο. Γι’ αυτό προσέξτε να μην παραψήνετε τη φανουρόπιτα γιατί στεγνώνει πολύ κι αφού δεν έχει αυγό το μείγμα να δέσει, να κρατήσει συνοχή, αν ψηθεί παραπάνω στεγνώνει πολύ και μετά τρίβεται.
Προσέξτε το φούρνο σας γιατί κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά.
Για να μην λασπώνει η φανουροπιτα πάλι πρέπει να προσέξετε το ψήσιμο.
Αν βγει νωρίτερα από το φούρνο από όσο πρέπει, τότε η φανουροπιτα λασπώνει μιας και στην καρδιά της δεν έχει στεγνώσει σωστά το μείγμα ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για να είσαι σίγουρος ότι ψήθηκε σωστά, πριν βγάλεις από το φούρνο το ταψί, θα μπήξεις την καθαρή λάμα του μαχαιριού στην καρδιά της φανουρόπιτας. Αν η λάμα βγαίνει στεγνή από ζύμη τότε είναι έτοιμη. Αν η λάμα του μαχαιριού έχει ίχνη ζύμης επάνω τότε η φανουρόπιτα χρειάζεται ακόμα λίγα λεπτά για να στεγνώσει σωστά και να μην λασπώνει.
Η φανουροπιτα απο την Αργυρω είναι τόσο νόστιμη που ότι κ αν έχετε χάσει θα το βρείτε σίγουρα!
Κι αν θέλετε να φτιάξετε #Φανουρομάφινς σε ατομικά φορμάκια απλά ισομοιράστε το μίγμα της φανουρόπιτας σε φορμάκια για μάφινς. Ψήστε για 15′ στην ίδια θερμοκρασία που ψήνουμε τη φανουρόπιτα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Να τσεκάρετε αν έχουν ψηθεί μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο κάθε #Φανουρομάφιν. Η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει στεγνή από ζύμη, μόνο τότε τα #Fanouromuffins είναι έτοιμα. Δοκιμάστε να φτιάξετε τα #Φανουρομαφινς και θα τα φτιάχνετε συνέχεια!