Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Νέος κύκλος πιέσεων χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η στήλη αισθάνεται δικαιωμένη, καθώς εδώ και καιρό επισημαίνει ότι το “καρκίνωμα” των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, μπορεί να εξελιχθεί σε μεταστατικό όγκο που θα βλάψει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι καταθέτες συνεχίζουν… απτόητοι να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις μικρές αμερικανικές τράπεζες, οι επενδυτές βλέπουν ότι ήρθε η ώρα να μειώσουν την έκθεση τους σε μετοχές και ομόλογα, η αγορά του real estate έχει αρχίσει την… οπισθοπορεία της και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα τα είναι τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας στασιμότητας ή ακόμη και ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά ούτε και τις συνέπειες στους υπόλοιπους οικονομικούς χώρους.
Το γεγονός ότι χθες βγήκε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JP Morgan και άλλαξε τη σύσταση της για τις ευρωπαϊκές αγορές, δείχνει πόσο γρήγορα μεταβάλλονται τα δεδομένα. Μέχρι πρότινος ο κορυφαίος αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος μιλούσε για “Ταύρους” στην Ευρώπη, δηλαδή για μετοχές που έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Το ίδιο λέει εδώ και καιρό και για την Ελλάδα, αλλά στη βάση ενός διαφορετικού story. Χθες, η JP Morgan “μεταμφιέστηκε” σε… “Αρκούδα”! Καλεί τους επενδυτές να φύγουν από τις ευρωπαϊκές μετοχές, γιατί… κάτι κακό βλέπει να έρχεται.
Από τη στιγμή που τα πράγματα στις ΗΠΑ δείχνουν να εξελίσσονται πολύ αρνητικά με αφορμή τις πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες, φαίνεται ότι τα πρώτα stop losses έχουν αρχίσει να… χτυπάνε κόκκινο. Όλοι όσοι επενδύουν δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν. Επιπλέον, είναι υποψιασμένοι για το πότε πρέπει να… αποδράσουν, εάν… μυριστούν ότι η χασούρα θα γίνει μεγαλύτερη.
Στις ΗΠΑ, μπορεί να βλέπουμε τις περιφερειακές τράπεζες να… βογκάνε, αλλά οι μεγάλες τράπεζες παίρνουν τις καταθέσεις. Όμως, με τους μετόχους τι γίνεται; Αυτοί θα πάρουν τις ζημιές τους και θα κοιτάξουν να δουν πώς θα γλιτώσουν. Τουτέστιν, αν κάποιος έχει πάθει ζημιά στις ΗΠΑ, θα πάει να ρευστοποιήσει άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που μπορεί να του έχουν αποφέρει κέρδος εκτός ΗΠΑ. Τα “σύννεφα” πυκνώνουν και δεν ξέρουμε εάν σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, θα υπάρχουν οι ανάλογοι μηχανισμοί για να αποτρέψουν ένα τσουνάμι ρευστοποιήσεων. Θα το δείξουν πιθανότατα οι επόμενες εβδομάδες…
Εστία… πολλαπλών ανησυχιών η Τουρκία
Στην Τουρκία τα πράγματα δεν είναι και τόσο… ευχάριστα, σε σχέση με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σχεδόν 120 ώρες, πριν μάθουμε τα τελικά αποτελέσματα του “πολέμου”, μεταξύ του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου.
O Ερντογάν φαίνεται να είναι χαμένος αν πάει στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, με την απόσταση που τον χωρίζει από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, θα… βρυχάται σαν το πληγωμένο… λιοντάρι! Οι δυτικοί έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα χωρίς τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν έπαιξε και έχασε με τη Δύση και κυρίως με τους Αμερικανούς. Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα την επόμενη μέρα. Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, κάτι που στέλνει το μήνυμα ότι οι επενδυτές προεξοφλούν επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου, η οποία θα ευνοήσει την οικονομία. Μια οικονομία, όμως, που έχει τα μαύρα της χάλια, λόγω και του τεράστιου κόστους των σεισμών, των αψυχολόγητων παρεμβάσεων του Ερντογάν, αλλά και του… τριτοκοσμικού πληθωρισμού.
Στην Τουρκία είναι εκτεθειμένες οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Τη μεγαλύτερη… φόλα, σε μια ενδεχόμενη κρίση θα τη φάνε οι Ισπανοί και θα ακολουθήσουν Ιταλοί, Γερμανοί και Βρετανοί. Η ανακοίνωση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την πλευρά του Κιλιτσντάρογλου θα ηρεμήσει τις αγορές, ωστόσο, όλοι προεξοφλούν την υπογραφή μνημονίου οικονομικής στήριξης της Τουρκίας, το οποίο θα υπογράψει ο Κιλιτσντάρογλου, με πολύ βαριά ανταλλάγματα, αλλά πιθανότατα και κάποια… αντίδωρα.
Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Τουρκία έχει μεγάλες παγίδες την επόμενη μέρα. Πώς θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές σε ένα κράτος όπου επί 20 χρόνια έχει ριζώσει ο “Ερντογανισμός”; Δύσκολα τα πράγματα. Εάν βέβαια εκλεγεί ο Ερντογάν, τότε το παιχνίδι θα συνεχίσει να θυμίζει θρίλερ, με πολλά επεισόδια, οικονομικού και γεωπολιτικού χαρακτήρα. Όσο οι δυτικοί δείχνουν να έχουν ξεγραμμένο τον Ερντογάν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για… ατύχημα ή ακόμη και “δυστύχημα”!
Ο Ερντογάν αντιμετωπίζεται ως τύραννος από τους ξένους και αυτά που έχει πράξει δεν… περνάνε στον πολιτισμένο κόσμο. Θα έχουμε όμως να πούμε περισσότερα από τη Δευτέρα, με την ελπίδα ότι λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας, δεν θα ενεργοποιηθεί ο συστημικός κίνδυνος που “κρύβει” το… σαπισμένο “σώμα” της τουρκικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Economist θεωρεί τις εκλογές στην Τουρκία ως το σημαντικότερο γεγονός του 2023 σε ολόκληρο τον πλανήτη! Τα πράγματα είναι πολύ… ζόρικα, λόγω και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Η εξίσωση έχει πολλές παραμέτρους και πολλούς αγνώστους Χ…
Επόμενος σταθμός… 21η Μαΐου!
Στις ΗΠΑ έχουν αγριέψει τα πράγματα με το τραπεζικό σύστημα, οι επενδυτές εκφράζουν την αβεβαιότητα και την απαισιοδοξία τους για τις οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Τουρκία πολλοί θα είναι οι άγνωστοι Χ είτε κερδίσει είτε χάσει ο Ερντογάν και εμείς εδώ στην Ελλάδα, προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών.
Η χώρα μας έχει αφήσει πίσω τα πολύ δύσκολα στην οικονομία, αλλά ο κίνδυνος των ανατροπών είναι υπαρκτός. Παράλληλα, σύμφωνα με… προαναγγελία των ΗΠΑ, μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, θα υπάρξει παρέμβαση, ώστε να λυθούν οι… παρεξηγήσεις που υπάρχουν στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο Ερντογάν προσπάθησε να βάλει… τρικλοποδιά στην Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα είναι κρίσιμο για τις εκλογές του Ιουλίου, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Η επανεκλογή Μητσοτάκη με αυτοδυναμία τον Ιούλιο είναι το καλό σενάριο για να συνεχίσει η οικονομία να κινείται σε θετική τροχιά.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τα γεωπολιτικά ζητήματα. Με “φρέσκιες” κυβερνήσεις σε Ισραήλ, Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα και με την Αίγυπτο στο παιχνίδι, η Δύση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι Αμερικανοί θέλουν να είναι… παρόντες στην εξόρυξη του φυσικού αερίου και γενικά στο γεωπολιτικό και ενεργειακό παίγνιο στην περιοχή μας, αλλά αυτοί που καίγονται περισσότερο είναι οι Ευρωπαίοι, λόγω του… άγχους για την πλήρη απεξάρτηση από τη Ρωσία. Είναι πολύ ευαίσθητες οι ισορροπίες και οι δυτικοί εταίροι και σύμμαχοι μας, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν τα πράγματα στην… τύχη τους, τόσο σε ό,τι αφορά την Τουρκία, όσο και εμάς.
Σε λιγότερο από δύο μήνες θα έχουμε τα πλήρη δεδομένα της νέας τάξης πολιτικών πραγμάτων, οπότε θα αρχίσουν και οι σχεδιασμοί με φόντο την ενέργεια στην περιοχή μας και υπό τον φόβο οι γεωπολιτικές εξελίξεις να συγχρονιστούν και με… παρατράγουδα στην οικονομία. Οψόμεθα…