ΚΑΥΣΩΝΑΣ 2023: Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας το πρωί της Πέμπτης, οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες προχώρησαν σε συστάσεις και ανέφεραν μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση του καύσωνα τόσο από τα υγιή άτομα όσο και για άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που ανήκουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ειδικός σε θέματα Υγιεινής και Επιδημιολογίας από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρείχε οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα μικρά παιδιά, στους ηλικιωμένους, στις εγκύους, στις θηλάζουσες μητέρες και στα άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς και τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Για τους ηλικιωμένους, είναι ζωτικής σημασίας να μην μένουν μόνοι τους κατά τη διάρκεια υπερβολικής ζέστης. Θα πρέπει να αποφεύγουν να μετακινούνται τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, περιορίζοντας τις υπαίθριες δραστηριότητές τους νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες. Πολλοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να επηρεαστούν από τη ζέστη, οδηγώντας σε αποπροσανατολισμό. Σε περιπτώσεις που δεν έχουν οικογενειακή υποστήριξη, το να έχουν έναν εξυπηρετικό γείτονα κοντά τους μπορεί να είναι ευεργετικό. Είναι απαραίτητο να μένουν μακριά από κλειστά αυτοκίνητα και να αναζητούν καταφύγιο σε κλιματιζόμενους χώρους. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανοίγουν τις πόρτες και τα παράθυρα τη νύχτα για να αερίζουν τους χώρους διαβίωσής τους. Οι τακτικές διαβουλεύσεις με τους γιατρούς τους για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που σχετίζονται με τη ζέστη είναι επίσης ιδιαίτερα ενδεδειγμένες.
Τι πρέπει κάνουμε όταν έχει ζέστη:
- Να πίνουμε πολλά υγρά
- Να χρησιμοποιούμε κλιματιστικό ή ανεμιστήρες
- Να κάνουμε χλιαρά ντους
- Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις
- Να ντυνόμαστε ελαφρά και να φοράμε καπέλο και γυαλιά
- Να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα χωρίς λιπαρά
- Να αποφύγουμε έκθεση στον ήλιο, ακόμα και οι υγιής
- Να αποφεύγουμε τον καφέ και το αλκοόλ
- Να αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση
- Να μην χρησιμοποιούμε φούρνο στο σπίτι
- Να έχουμε κλειστά τα παράθυρα.
Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με καρδιολογικά θέματα
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έδωσε τις οδηγίες για τους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα.
Όσοι παίρνουν καρδιολογικά φάρμακα ή φάρμακα για προβλήματα των πνευμόνων, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους διότι ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιήσουν τα φάρμακά τους.
Αν είναι ηλικιωμένος αυτός που έχει το πρόβλημα, τότε θα πρέπει όποιος τον προσέχει να πάρει τηλέφωνο τον γιατρό να συνεννοηθεί για τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων.
Αν κάποιος υγιής αιστανθεί έντονο σφίξιμο στο στήθος και δυσφορία, θα πρέπει να πάει στον γιατρό, διότι οι υγιείς δεν έχουν τέτοιες αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα και δεν το γνωρίζει.
Οδηγίες προστασίας για τα παιδιά
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ), έδωσε τις οδηγίες προστασίας για τα νεογνά, τα παιδιά, τις εγκύους και τις λεχώνες.
Τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οπότε ισχύουν όσα είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Τα μικρά νήπια και τα βρέφη, τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, κι αυτό διότι η επιφάνεια του σώματός τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος αν συγκριθούν με τους ενήλικες.
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από τις 12 έως τις 5 θα πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι. Όχι στην παραλία και τη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι, ούτε καν στη βεράντα.
Μετά τις 6 το απόγευμα μπορούν να πάνε και στην παραλία και στην παιδική χαρά.
Η αφυδάτωση στα παιδιά εκδηλώνεται με εμετούς και πυρετό, όμως αυτήν την εποχή έχουμε και έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν γαστρεντερίτιδα είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση και οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τους παιδιάτρους για οδηγίες.
Τα παιδιά θα πρέπει να πίνουν συνεχώς υγρά και δεν περιμένουμε να διψάσουν και να μας το ζητήσουν.
Τι κάνουμε στη θερμοπληξία και θερμική εξάντληση
Αν κάποιος δεν ακούσει της συμβουλές, κινδυνεύει περισσότερο να πάθει θερμική εξάντληση ή (ναυτία, εμέτους, κράμπες κ.ά.), και θα πρέπει άμεσα να καθίσει σε δροσερό μέρος και να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές νερού με μεγάλη συχνότητα. Επίσης, να χρησιμοποιήσουμε μια βρεγμένη πετσέτα.
Αν κάποιους έχει σύγχυση και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, τότε έχει θερμοπληξία. Σε αυτόν πρέπει να κάνουμε τα ίδια πράγματα με την προηγούμενη περίπτωση, όμως ΔΕΝ δίνουμε ποτέ νερό από το στόμα, διότι μπορεί να κάνει εισρόφηση. επίσης, καλούμε το ΕΚΑΒ.