ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ: Για τον πόλεμο στην Ουκρανία τοποθετήθηκε ο Χένρι Κίσινγκερ, καταθέτoντας την δικιά του οπτική για την αποφυγή ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
«Πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης στην Ουκρανία προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ακόμα καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, αλλά τα όνειρα για διάλυση της Ρωσίας μπορεί να εξαπολύσουν πυρηνικό χάος», ανέφερε ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, σε άρθρο του στο περιοδικό Spectator.
Ο Κίσινγκερ που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντήσει πολλές φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που εκείνος ανήλθε στην προεδρία το 2000 και είναι γνώστης της διπλωματίας, της υψηλής στρατηγικής και της ρωσικής εξωτερική πολιτικής, ειδικότερα.
«Χρειάζεται μια νέα δομή για την επίτευξη της ειρήνης»
«Πλησιάζει ο χρόνος για να οικοδομήσουμε πάνω στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγμάτευσης», έγραψε ο Κίσινγκερ στο άρθρο του με τίτλο: «Πώς να αποφευχθεί ένας ακόμα παγκόσμιος πόλεμος».
Ο Κίσινγκερ, 99 ετών σήμερα, δήλωσε ότι τον Μάιο είχε προτείνει κατάπαυση πυρός, βάσει της οποίας η Ρωσία θα υποχωρούσε στις γραμμές του μετώπου πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου αλλά η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης», μια δήλωση που πυρδότησε αντιδράσεις.
Ο βετεράνος διπλωμάτης, παραθέτει την άποψή του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το στόχο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Ο στόχος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας θα ήταν διττός: να επιβεβαιώσει την ελευθερία της Ουκρανίας και να καθορίσει μια νέα διεθνή δομή, ιδίως για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τελικά η Ρωσία θα πρέπει να βρει μια θέση σε μια τέτοια τάξη».
Οι κίνδυνοι μιας πλήρους αποδυναμωμένης Ρωσίας
Συνεχίζει μάλιστα, προειδοποιώντας σχετικά με τους κινδύνους που κατά τη γνώμη του, εγκυμωνεί μια πλήρως αποδυναμωμένη Ρωσία.
«Το προτιμώμενο αποτέλεσμα για κάποιους είναι μια Ρωσία που θα καταστεί ανίκανη από τον πόλεμο. Διαφωνώ. Παρά την τάση της για βία, η Ρωσία έχει συμβάλει αποφασιστικά στην παγκόσμια ισορροπία και στην ισορροπία δυνάμεων για πάνω από μισή χιλιετία. Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Οι στρατιωτικές οπισθοδρομήσεις της Ρωσίας δεν έχουν εξαλείψει την παγκόσμια πυρηνική της εμβέλεια, επιτρέποντάς της να απειλεί με κλιμάκωση στην Ουκρανία»
Συνεχίζει: «Ακόμη και αν η ικανότητα αυτή μειωθεί, η διάλυση της Ρωσίας ή η καταστροφή της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει την επικράτειά της που περιλαμβάνει 11 ζώνες ώρας σε ένα αμφισβητούμενο κενό. Οι ανταγωνιζόμενες κοινωνίες της θα μπορούσαν να αποφασίσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους με τη βία. Άλλες χώρες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους με τη βία. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα επιδεινώνονταν από την παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου».
iefimerida.gr