ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ -Η τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (16.10), με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποδέχεται την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο αλλά να «χτυπά» ξανά την Ελλάδα, αυτή τη φορά για το μεταναστευτικό.
Στην Τουρκία και την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφώνησε ως «αγαπητή φίλη» κατά την υποδοχή. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για περίπου μια ώρα και στη συνέχεια είχαν κι άλλες συνομιλίες σε ένα πιο χαλαρό κλίμα, αφού οι αβρότητες ανάμεσα στους δυο περίσσευαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας παρουσίας της Μέρκελ στην Τουρκία πριν δώσει τα σκήπτρα της γερμανικής κυβέρνησης στον συνασπισμό που αναμένεται να δημιουργηθεί υπό τον Όλαφ Σολτς.
Ο Τούρκος πρόεδρος, βέβαια, δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για ρατσισμό και ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στις χώρες της, ενώ υπογράμμισε πως «Είμαι πεπεισμένος ότι η κ. Μέρκελ θα συμβάλει σημαντικά στην τουρκογερμανική φιλία στο μέλλον».
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel’in Koalisyon Diyaloğu Güldürdü!
Σε ερώτηση που του έγινε για το προσφυγικό, ο Ερντογάν σχολίασε πως η Τουρκία δεν μπορεί να σπρώχνει εκτός συνόρων μετανάστες αλλά προσπαθεί να τους παρέχει ικανοποιητική φιλοξενία «σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά».
Η Άνγκελα Μέρκελ μπροστά σε αυτή την τοποθέτηση του Ερντογάν δεν έδωσε καμία απάντηση, σχολιάζοντας μόνο πως οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να βασιστούν σε πλαίσιο διαλόγου, ενώ απάντησε στον Ερντογάν μόνο για όσα υποστήριξε για το σύστημα διακυβέρνησης της Γερμανίας το οποίο είχε κριτικάρει νωρίτερα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η Άγκυρα προσπάθησε να δώσει ισχυρό συμβολισμό στην τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία. Παρότι δεν επρόκειτο για επίσημη συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας την αντιμετώπισε ως τέτοια και επιχείρησε να την εμφανίσει ως μια ένδειξη για τον ισχυρό ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.