ΟΠΕΚΑ ΝΕΑ : Τι αλλάζει σε ΚΕΑ, Α21 , Επιδόματα : Τι διευκρίνισε η αρμόδια υφυπουργός κ. Δόμνα Μηχαηλίδου . Νέες αιτήσεις – ΟΔΗΓΟΣ για τις αιτήσεις .Πότε θα γίνουν πληρωμές για τα επιδόματα. Επίσης, το tilegrafimanews.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
ΟΠΕΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ : Την άμεση ενίσχυση του ΟΠΕΚΑ με 100 νέους μονίμους υπαλλήλους και τη νέα επιδοματική πολιτική του οργανισμού εξήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
ΟΠΕΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ 2019, Α21, ΚΕΑ( Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) : Νέες αιτήσεις
Απαντώντας σε ερωτήματα μελών κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ακρόαση της νέας διοικήτριας του ΟΠΕΚΑ, Ξένιας Παπασταύρου, η αρμόδια υφυπουργός τόνισε ότι δεν αλλάζει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ούτε τα κριτήριά του, και εξήγησε ότι σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, υπήρχε υπο-απορρόφηση του επιδόματος μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι ζητούμενο η αύξηση της απορρόφησης, αλλά και η καλύτερη στοχοθέτηση των ατόμων που το λαμβάνουν.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στην υποστελέχωση του ΟΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι από τις 383 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στον οργανισμό, οι 100 λείπουν, οπότε θα πρέπει να ενισχυθεί η στελέχωση.
ΟΠΕΚΑ: Εγκρίθηκε το κονδύλι για το ΚΕΑ – ΠΛΗΡΩΜΗ
Εγκρίθηκε δαπάνη, ύψους 57.246.216,86 ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της δαπάνης σχετικά με την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) μηνός Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Το ΚΕΑ αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους το διήμερο 24 και 25 Οκτωβρίου.
ΟΠΕΚΑ : ΑΙΤΗΣΕΙΣ
-Όσα πρέπει να ξέρετε για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ -Σε μηνιαία βάση καταβάλλονται πλέον τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού, η πληρωμή θα γίνεται κάθε 25 του μήνα.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Οργανισμός, τα στοιχεία των δικαιούχων που συγκεντρώθηκαν από διαφορετικές πηγές εντάχθηκαν σε ένα, ενιαίο μητρώο και πλέον όλοι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το επίδομά τους σε μηνιαία βάση.
Έτσι οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δυο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.).
ΚΕΑ
ΚΕΑ -Ανά έξι μήνες πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για το ΚΕΑ (keaprogram.gr) οι δικαιούχοι.
Τα Κέντρα Κοινότητας ενημερώνουν τους πολίτες αναφορικά με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2018 για τους αιτούντες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 13/οικ./33475/1935/2018 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες μέχρι αυτήν την ημερομηνία, η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισής τους.
Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Κέντρου Κοινότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες (πχ ΤΕΒΑ).
Οι αιτούντες των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί ή τροποποιηθεί πριν από την 1.11.2018, οφείλουν να προσκομίσουν το ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού (το έντυπο θα είναι διαθέσιμο στο Κέντρο Κοινότητας, στα ΚΕΠ και στην Κοινωνική Υπηρεσία). Κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα υποβάλλουν ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ όσοι δικαιούχοι είχαν υποβάλει αίτηση πριν έξι μήνες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι:
– Αριθμός ΑΜΚΑ
– ΑΦΜ
– Πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία
– Απόδειξη διαμονής
– Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού
– Για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα
Όταν τελικά το επίδομα οι δικαιούχοι θα λάβουν:
– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα
Επιπλέον το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα πρέπει να εκπληρούν κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται από την κινητή και ανίκητη περιουσία κάθε νοικοκυριού. Συγκεκριμένα:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Δικαιολογητικά για τους δικαιούχους ΚΕΑ
Δικαιούχοι του ΚΕΑ είναι τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οι άστεγοι:
Α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: το νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: το νοικοκυριό που αποτελείται από όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Σε περίπτωση που η φιλοξενία δεν είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο ΚΕΑ. για το φιλοξενούμενο άτομο ή τη φιλοξενούμενη οικογένεια.
Υπογραμμίζεται ότι στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν το τέκνο σπουδάζει σε τόπο διαφορετικό από εκείνον στον οποίο διαμένουν οι γονείς του, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα που υποβάλλουν οι γονείς.
Περαιτέρω, υπογραμμίζεται τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία συζύγου κάποιου εκ των μελών του νοικοκυριού, που διαμένει στο εξωτερικό, προσμετρούνται στον υπολογισμό των κριτηρίων για ένταξη στο πρόγραμμα.
Γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων ή/και Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, οι άστεγοι, εφόσον πληρούν την ανωτέρω προϋπόθεση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής προστίμου λόγω μη τήρησης της προθεσμίας για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης E1.
Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων δεν δύνανται να καταγράψουν τους άστεγους, οι τελευταίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Επισημαίνεται επίσης, πως οι ωφελούμενοι του προγράμματος Στέγαση και Επανένταξη που δεν έχουν ενταχθεί στον πυλώνα εργασιακής επανένταξης του προγράμματος εντάσσονται, κατόπιν υποβολής αίτησης, αυτομάτως στο ΚΕΑ, σύμφωνα με το άρθρο 12 της ΚΥΑ.
ΚΕΑ : Πληρωμές και αιτήσεις -δικαιολογητικά στο keaprogram.gr
Κινητή περιουσία
Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.
Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης Α21 -ΟΠΕΚΑ
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.
Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21 Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2019 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2018).
Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.
Επίδομα παιδιού, ΚΕΑ, Συντάξεις, επίδομα ενοικίου – Τα νέα για τις πληρωμές
Βήμα 3 – Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).
Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.
Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.
Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.
Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.
Ακύρωση Αίτησης Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Επικουρικές και συντάξεις χηρείας : Όλες οι αλλαγές στη σύνταξη
Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ )
Ανοιχτό ”παράθυρο” αύξη
σης του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα αντικαταστήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), άφησε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.
Ο υπουργός εστίασε στο ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόσθετων θετικών μέτρων φέτος, όπως και το 2020 αν υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πλεόνασμα μεταξύ των οποίων και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το 2020.
Σε ότι αφορά τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω θετικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο 2019 είπε «εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί», αναφέρει το workenter.gr.
Βαρδάκης: Βασικός μοχλός υλοποίησης του κράτους πρόνοιας ο ΟΠΕΚΑ
«Η ίδρυση και λειτουργία του ΟΠΕΚΑ αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την ακρόαση της προτεινόμενης, για διορισμό στη θέση της Διοικητού του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), κας Ξένιας Παπασταύρου και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.
Ο Σ.Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η ίδρυση και λειτουργία του ΟΠΕΚΑ αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης. Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε στο να βελτιωθούν περισσότερο οι δομές και οι παροχές του δημοσίου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν πρόσβαση καθημερινά με ευκολία σε παροχές και να αποκτήσουν ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με το κράτος.
«Σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Και επιτέλους κατέστη σαφές ποια επιδόματα και παροχές δικαιούται ο καθένας και πότε ακριβώς θα πιστώνονται. Ο ΟΠΕΚΑ, λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης των προνοιακών πολιτικών του κράτους και ως Ενιαία Αρχή Πληρωμής όλων των επιδομάτων, μέσω ηλεκτρονικών μητρώων και ελέγχων και με ενιαίους όρους για όλους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ήδη μετά τους πρώτους 19 μήνες, κατά κοινή ομολογία όλων, υπήρξε μια επιτυχής έκβαση του προγράμματος, κατέβαλε τακτικές μηνιαίες πληρωμές και το σύνολο των επιδομάτων, που του είχαν ανατεθεί. Ο προϋπολογισμός το 2019 είχε φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ, όταν το 2018, ήταν περίπου 1,5 δισ. ευρώ».
Ο κ. Βαρδάκης κάλεσε την κα Παπασταύρου, να διευκρινίσει, αν σκοπεύει να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΑ, «ως βασικό μοχλό υλοποίησης του κράτους κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας», και έθεσε το ερώτημα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άρση κάποιων προβλημάτων, που έχουν παρουσιαστεί, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επιπλέον ζήτησε να μάθει εάν η κα Παπασταύρου θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προσλήψεων 10 μονίμων υπαλλήλων πληροφορικής, που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ο ΟΠΕΚΑ είναι ο οργανισμός στήριξης των οικογενειών, των ευπαθών ομάδων, των ανασφάλιστων υπερηλίκων, με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Είναι ο Οργανισμός που αναλαμβάνει τα επιδόματα παιδιού, τα οικογενειακά επιδόματα δηλαδή, το ΚΕΑ, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα ατόμων με αναπηρία και άλλα επιδόματα και προνομιακές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες για οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων».
Ακόμα, απευθυνόμενος στην αρμόδια υφυπουργό, κα Μηχαηλίδου,την κάλεσε να διευκρινίσει αν σκοπεύει να υλοποιήσει τις προβλέψεις προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση του ποσού του ΚΕΑ, το οποίο «υπήρξε μια από τις καλύτερες πρακτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας».
Όσον αφορά στη συνεδρίαση της επιτροπή ΔΕΚΟ ο κ. Βαρδάκης δήλωσε ότι «από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη σαφές ότι μια από τις άμεσες προτεραιότητες της, ήταν η ρύθμιση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, εκεί που για πολλά χρόνια, υπήρχε μόνο σταθερή μείωση του κοινωνικού προϋπολογισμού και καμία ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας».
«Η τραγική κατάσταση που είχε παγιωθεί από πολιτικές των προηγούμενων ετών είχε ως αποτέλεσμα το κοινωνικό κράτος να παρουσιάζει τεράστια προβλήματα. Και αυτά πρέπει να αναφερθούν, για να καταλάβει ο κόσμος σε τι κατάσταση βρισκόταν το δίκτυο πρόνοιας μέχρι και το 2015», σημειώνει ο ίδιος.
«Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε βέβαια υπήρξε δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια. Τα χιλιάδες ιδρύματα, οι ΜΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά σωματεία, η πλειονότητα αυτών χωρίς καμία πιστοποίηση, είχαν αναλάβει το ένα κομμάτι της κοινωνικής προστασίας» τόνισε ο βουλέυτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και καταγραφής των επιδομάτων που χορηγούνταν δημιούργησε σωρεία προβλημάτων. Άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες αντιμετώπιζαν μεγάλη ταλαιπωρία, λόγω της γραφειοκρατίας και της ανυπαρξίας του κράτους».
Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στο κέντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Για αυτό και οι παρεμβάσεις, όσο ήμασταν κυβέρνηση είχαν στόχο την πρόσβαση σε παροχές που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση σε περισσότερα μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΠΕΚΑ ΚΕΑ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ 2019
ΟΠΕΚΑ : Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και όλα τα επιδόματα ΕΔΩ
α) επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους
β) διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος.
γ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία
δ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
ε) οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου
στ) ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
ζ) οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων
η) οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης
θ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
ι) εισοδηματική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους
4. Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.
5. Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
6. Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων :
α) το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες
β) η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών
γ) η Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων
δ) το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
ε) προγράμματα και δράσεις προνοιακής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που του ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 116 του ν.4488/2017 (Α’ 137).
στ) η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μοναχούς και μοναχές που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια Ιερών Μονών ή Μητροπόλεων της Ελλάδας, εγκαταβιούν στις Ιερές Μονές ή τα εξαρτήματα αυτών και δεν συνταξιοδοτούνται από Φορέα ημεδαπής, πλην ΟΠΕΚΑ, ή αλλοδαπής. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται και στους Έλληνες το γένος, κληρικούς και μοναχούς των Πατριαρχείων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και μοναχούς της Ιεράς Μονής Σινά,
ζ) κάθε άλλη παροχή που χορηγείται σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή με κοινή απόφαση του ανωτέρω και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, μπορεί να ανατίθενται στον ΟΠΕΚΑ η υλοποίηση ή η διαχείριση κάθε άλλου προνοιακού προγράμματος ή οικονομικής ενίσχυσης Κοινωνικής πολιτικής.
ΟΠΕΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ 2019, Α21, ΚΕΑ( Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) : Νέες αιτήσεις