Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Μπορεί ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς να ήταν ο ένας από τους μόλις δύο προπονητές που πέρασαν και από τους τρεις πάγκους, αυτούς του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, ωστόσο το στίγμα του στην Ελλάδα το άφησε για διαφορετικό λόγο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ένα από τα ονόματα τα οποία προκάλεσαν αρκετό… θόρυβο στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι έμειναν στην ιστορία για μη αγωνιστικούς λόγους, ήταν αυτό του Χέλμουτ Σενέκοβιτς. Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως στα 63 χρόνια της Α’ Εθνικής μόνο δύο άνθρωποι πέρασαν και από τους τρεις πάγκους των «μεγάλων» ομάδων του παλιού Π.Ο.Κ.
Ένας από τους δύο ήταν Γιάτσεκ Γκμοχ, ωστόσο αυτός που το κατάφερε πρώτος έγραψε τη δική του… ιστορία. Ο λόγος γίνεται για τον Χέλμουτ Σενέκοβιτς, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Πριν φτάσει στη χώρα μας, ο Αυστριακός τεχνικός είχε προλάβει να συνδέσει το όνομα του με τη μεγάλη νίκη της Αυστρίας κόντρα στη Δυτική Γερμανία (3-2), στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978.
Με τη λήξη της Παγκόσμιας διοργάνωσης, ο Σενέκοβιτς αποχώρησε από την Εθνική ομάδα της Αυστρίας και στη συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής σε αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ήταν και ο επόμενος σταθμός μετά την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε τη φιλοδοξία να κάνει το «τριφύλλι» μόνιμο πρωταθλητή κι όπως είναι λογικό, οι μεταγραφικές ενισχύσεις γινόντουσαν με σοβαρό προγραμματισμό και πολύ προσοχή.
Η εξωφρενική πρόταση του Βαρδινογιάννη
Σε ότι αφορά την περίπτωση του Αυστριακού, ο ισχυρός άνδρας των «πρασίνων» του προσέφερε τον μεγαλύτερο μισθό που είχε πάρει ποτέ προπονητής μέχρι εκείνη τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστήριζαν οι αθλητικές εφημερίδες της εποχής. Ο Σενέκοβιτς αποτελούσε διακαή πόθο του Βαρδινογιάννη, με τον τελευταίο να διεκδικεί την πρόσληψή του με κάθε θυσία.
Ωστόσο παρά τη μεγαλειώδης πρόταση, ο Αυστριακός δεν είχε στα πλάνα του να εργαστεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το πρώτο όχι να προκαλέσει ένα σοκ στο στρατόπεδο του «τριφυλλιού». Το πλάνο του Σενέκοβιτς ήταν να ζητήσει μία υπέρογκη αμοιβή, με την ελπίδα ότι θα απορριφθεί. Για «κακή» του τύχη όμως και προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τη δέχτηκε.
«Μόνο ένας τρελός θα έλεγε όχι σε τέτοια προσφορά», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Σενέκοβιτς.
Όσον αφορά στον μισθό του, αυτός άγγιζε το ένα εκατ. δραχμές το μήνα. Μία εξωπραγματική αμοιβή για τα δεδομένα εκείνης της εποχής και πόσο μάλλον, για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Μπορεί οι σκέψεις του Σενέκοβιτς για πιθανή μετακόμιση στην Ελλάδα να μην ήταν θετικές, ωστόσο ο Βαρδινογιάννης του χάρισε… γη και ύδωρ.
Το αστρονομικό ποσό που έλαβε συνοδευόταν με ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι, έναν προσωπικό οδηγό και δέκα αεροπορικά εισιτήρια Βιέννη – Αθήνα – Βιέννη.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Κρόνεν Τσάιτουνγκ και στον αυστριακό δημοσιογράφο Καρλ Πόιντερ, ο ίδιος σχολίασε την τρέλα του προέδρου του Παναθηναϊκού, ενώ αποκάλυψε πως η εξωπραγματική πρόταση τον έβγαλε νοκ άουτ.
Οι αναμενόμενες αντιδράσεις
Όπως είναι λογικό, ο μισθός του ενός εκατ. δραχμών οδήγησε τον σύλλογο σε μία εσωτερική πολεμική κατάσταση. Επειδή αυτή ήταν η πρώτη φορά που δινόταν ένα τέτοιο ποσό, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες. Συγκεκριμένα, η υπέρογκη αμοιβή προκάλεσε την αγανάκτηση των Ελλήνων προπονητών, οι οποίοι ένιωθαν την οικονομική αδικία στο… πετσί τους.
Να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή ο Νόμος 75/75 όριζε τον μισθό του προπονητή σε 124.800 δραχμές. Με αφορμή όλα αυτά τα γεγονότα, πολλοί Έλληνες εργαζόμενοι ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα ή την απαγόρευση της άδειας χορήγησης εργασίας σε ξένους προπονητές.
«Δεν έχει κανένα δικαίωμα αυτός που διαθέτει μερικά λεφτά να προκαλεί το φίλαθλο αίσθημα και να προκαλεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Από την άλλη όψη του νομίσματος, υπήρξαν άνθρωποι του χώρου οι οποίοι θέλησαν να στηρίξουν τον Αυστριακό τεχνικό. «Ο Παναθηναϊκός ζήτησε προπονητή φίρμα για να κοπάσει τη θύελλα. Συγχαίρω λοιπόν τον Σενέκοβιτς που απέδειξε ότι είναι φίρμα», ανέφερε ο Νίκος Στριμπέλλης του Εθνικού.
«Ο Σενέκοβιτς είναι ο μόνος που δεν φταίει», σημείωσε ο Μίλτος Παπαποστόλου της ΑΕΚ.
Συγκριτικά με τις άλλες περιπτώσεις, ο μισθός του Αυστριακού είχε ξεφύγει, με τις αντιδράσεις να είναι δικαιολογημένες. Συγκεκριμένα, ο Πεζαόλα τον οποίο αντικατέστησε ο Σενέκοβιτς στον Παναθηναϊκό, αμειβόταν με μόλις 400 χιλιάδες δραχμές, ενώ ο Γκόρσκι του Ολυμπιακού με 200.000.
Ο «Σέκι», όπως τον αποκαλούσαν δεν επιβεβαίωσε ποτέ τον μισθό του, ενώ η διαμάχη έδειχνε να μην έχει σταματημό, με αποτέλεσμα να εμπλακεί και η Βουλή. Ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Φύσσας κατέθεσε το εξής ερώτημα: «Μήπως η όλη υπόθεση είναι αντίθετη με το νόμο 75/75; Σε εποχή λιτότητας είναι δυνατόν να δίνονται τέτοιοι μισθοί σε προπονητές ποδοσφαίρου;»
Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού υποστήριξε πως δεν υπάρχει εμπόδιο με τον μισθό, καθώς για το επιπλέον του επιτρεπόμενου μισθού δεν χρεώνεται η ΠΑΕ.
Η αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό
Λίγο πριν λήξει το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, ήρθε και η πρώτη ένταση του Βαρδινογιάννη με τον Σενέκοβιτς. Η παρέμβαση του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ στα αποδυτήρια μετά την κακή αγωνιστική εικόνα στο ντέρμπι της Λεωφόρου με την ΑΕΚ, έκανε έξαλλο τον προπονητή, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Κύριε πρόεδρε! Η θέση σας είναι έξω από αυτήν την πόρτα. Η δική μου είναι από μέσα. Περάστε έξω σας παρακαλώ!». Στη συνολική παρουσία του στον «πράσινο» πάγκο, δεν κατάφερε να κάνει πολλά πράγματα με το «τριφύλλι», αφού η ομάδα του τερμάτισε πέμπτη και στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την ΑΕΚ. Όπως αναμενόταν, το διαζύγιο ήταν κοντά κι έπειτα από 29 ματς στον πάγκο του Παναθηναϊκού οριστικοποιήθηκε.
Το καλοκαίρι του 1981, ο Ολυμπιακός έκανε δικό του τον «Σέκι», έπειτα από απόφαση του Σταύρου Νταϊφά, Ο Αυστριακός έφτασε στον Πειραιά για να αντικαταστήσει τον Καζιμίερτς Γκόρσκι, ωστόσο ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Ο αποκλεισμός της ομάδας από την Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, οι συνεχόμενες ισοπαλίες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και η ήττα στην Τούμπα στις 13 Δεκεμβρίου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην γρήγορη απομάκρυνση.
Στη συνέχεια, ο Σενέκοβιτς πέρασε κι από τους πάγκους της ΑΕΚ και του Πανιωνίου γράφοντας ιστορία, όντας ο πρώτος άνθρωπος στο ελληνικό ποδόσφαιρο που αποτέλεσε προπονητής του πάλαι ποτέ Π.Ο.Κ. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1983 ο Αυστριακός κόουτς έκατσε στον πάγκο της Ένωσης για την πρώτη του θητεία, καθώς αντικατέστησε τον υπηρεσιακό Κώστα Νεστορίδη. Αξίζει να σημειωθεί πως με την ΑΕΚ πανηγύρισε το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό 2-0.
Το καλοκαίρι του 1983 η ΑΕΚ στρέφεται στον Άγγλο Τζον Μπάρνγουελ, όμως ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός και οι πέντε ήττες στις 12 πρώτες αγωνιστικές έφεραν την επιστροφή του Σενέκοβιτς. Η δεύτερη θητεία στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο δεν πήγε τόσο καλά όσο περίμεναν οι περισσότεροι, με τον «Σέκι» να μετράει μόλις δύο νίκες σε οκτώ παιχνίδια.
Τον Νοέμβριο του 1989, ο Αυστριακός ήρθε στην Ελλάδα και πάλι, αυτήν τη φορά για λογαριασμό του Πανιωνίου. Σε μία πολύ δύσκολη σεζόν για τους «κυανέρυθρους», η εμπειρία του «Σέκι» αποδείχθηκε καθοριστική για την παραμονή του συλλόγου στην πρώτη κατηγορία.
Οι θητείες του Χέλμουτ Σενέκοβιτς στην Ελλάδα πέρασαν από… 40 κύματα, ωστόσο με αυτά τα σκαμπανεβάσματα κυρίως στον Παναθηναϊκό δημιουργήθηκε μία πρωτόγνωρη ιστορία. Όπως διαπιστώθηκε και παρά τις πρώτες αρνητικές απαντήσεις, ο Αυστριακός προπονητής κόλλησε το… ελληνικό μικρόβιο και γνώρισε το πρωτάθλημά μας κι από την καλή κι από την ανάποδη.
Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος/sportal.gr