«Η πληρωμή μερισμάτων δεν θα έχει αρνητική γνώμη από την πλευρά μας, εφόσον οι τράπεζες μπορούν να αποδείξουν ότι θα είναι σε θέση να παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές μας απαιτήσεις». Αυτό διεμήνυσε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση των κυπριακών τραπεζών να διανείμουν μέρισμα το 2023, μετά από 12 περίπου χρόνια.
Κριτήριο βάσει του οποίου ο SSM θα κρίνει την προοπτική διανομής μερίσματος θα αποτελέσει η εξέλιξη των εποπτικών κεφαλαίων με βάση ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο.
Όπως εξήγησε ο κ. Ενρία το βασικό σενάριο θα είναι «μια ρηχή και σύντομη ύφεση, ενώ το δυσμενές σενάριο, θα συνεπαγόταν μια πιο αρνητική εξέλιξη σε επίπεδο ανάπτυξης και σε επίπεδο επιτοκίων.
Αντίστοιχο αίτημα έχουν υποβάλει και οι ελληνικές τράπεζες Eurobank και Εθνική και σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM, «όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν ότι είναι οι κεφαλαιακοί δείκτες μπορούν να μείνουν πάνω από τα απαιτούμενα όρια», υπογράμμισε.
Το ζήτημα της διανομής μερίσματος τέθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του με τους έλληνες τραπεζίτες, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην φέρει αντιρρήσεις σε αυτό ο SSM, θα πρέπει να πειστεί από τα στοιχεία ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πετύχουν στις επόμενες χρήσεις κέρδη ικανά για τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας σε υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2022 τον ερχόμενο μήνα, τα οποία θα συνοδευθούν από τα business plans της περιόδου 2023 – 2026.
«Ο επόπτης θέλει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν πλεόνασμα κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Ταυτόχρονα όμως αντιλαμβάνεται την ανωμαλία της μηδενικής επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους για τόσα πολλά χρόνια» υπογραμμίζει τραπεζική πηγή.
Για την έγκριση της διανομής μερισμάτων οι τράπεζες θα υποβληθούν σε ένα μίνι stress test, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2022. Θα κληθούν, δηλαδή, να αποδείξουν στον επόπτη ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν τις εποπτικές απαιτήσεις ακόμη και σε ένα δυσμενές οικονομικό σενάριο.
Σημειώνεται ότι στη διανομή μερίσματος στοχεύουν εφέτος Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα το επιχειρήσουν του χρόνου.
Στην συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ενρία, επεσήμανε επίσης ότι η έξοδος από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και η αύξησή τους έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών και θα συνεχίσει να παίζει θετικό ρόλο για κάποιο χρονικό διάστημα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι με δεδομένο ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα αρχίσουν επίσης να αυξάνονται, η θετική επίδραση στα περιθώρια θα μειωθεί ανάλογα.
Ο επικεφαλής του SSM ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του ποσοστού που ελέγχει η Eurobank στην Ελληνική τράπεζα και την προοπτική συγχώνευσης, εξήγησε ότι ως επόπτης δεν τοποθετείται για συγκεκριμένες τράπεζες, σημείωσε ωστόσο «οι συγχωνεύσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς αποτελούν την πιο αντιπροσωπευτική ευκαιρία για την αλλαγή του επιχειρηματικού τους μοντέλου. «Είναι ένας τρόπος για να κάνουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο πιο κερδοφόρο, να δημιουργήσουμε περισσότερα κεφάλαια και να βάλουμε τις τράπεζες σε μια πιο σταθερή πορεία προς τα εμπρός».
Να σημειωθεί πως χθές τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο κ. Ενρία αναγνώρισαν τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 3,5 χρόνια, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συλλογικό επίτευγμα όλων των εμπλεκομένων μερών.
Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών –τα οποία, εξαιτίας κυρίως του προγράμματος “Ηρακλής”, διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των δανείων–, στη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και στη βελτίωση των στοιχείων των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα οι τράπεζες, με πρωτοβουλίες τους, να αποφύγουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και του υψηλού, διεθνώς, πληθωρισμού.
Αλλα και στην συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον κ. Ενρία βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.