Τη δική της αντεπίθεση σε διπλωματικό επίπεδο απέναντι στο κύμα τουρκικών προκλήσεων προετοιμάζει η Ελλάδα και μέρος αυτής θεωρείται η ιστορία συμφωνία Αθήνας – Ρώμης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χώρων.
Όσο η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, τόσο η ελληνική πλευρά θα κλιμακώνει τη στρατηγική και τη ρητορική της. «Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά. Το διεθνές δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές κι αυτές θα γίνουν σεβαστές» τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Λουίτζι Ντι Μάιο.
Η ελληνική διπλωματία επιθυμεί να μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης και να καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία και με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα προχωρά σε κινήσεις απέναντι στην Τουρκία στον ΟΗΕ και σχεδιάζει παρέμβαση και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία στο ζήτημα των θαλασσίων δικαιοδοσιών Ελλάδας και Ιταλίας αποτελεί ασφαλώς έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ οι πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο υπουργών ασφαλώς περιελάμβαναν και τις εξελίξεις στη Λιβύη με φόντο το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Εκτενής αναφορά στα τουρκικά ΜΜΕ
Όπως είναι επόμενο, το ζήτημα απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας.
Σε δημοσίευμά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ελλάδα και Ιταλία υπέγραψαν την Τρίτη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα για τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών».
«Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην ελληνική πρωτεύουσα» υπογραμμίζεται και γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια.
Παράλληλα, επισημαίνεται η διαβεβαίωση της Ελλάδας ότι θα ανοίξει σύνορα για επισκέπτες από την Ιταλία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Ελλάδα και Ιταλία «φροντίζουν» για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Από την πλευρά της, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak δημοσιεύει την είδηση της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας με τον τίτλο «οι δύο χώρες «φροντίζουν» για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Το τουρκικό μέσο, αφού αναπαράγει τις δηλώσεις των Δένδια και Ντι Μάιο, στέκεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας, με αναφορές στο ζήτημα της Λιβύης.
Κρίσιμη συμφωνία στη Μεσόγειο
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιστοσελίδα haber7 με άρθρο υπό τον τίτλο «κρίσιμη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας στη Μεσόγειο: Οι υπογραφές έπεσαν».
Ο ιστότοπος επισημαίνει, επίσης, ότι «Ρώμη και Αθήνα είναι εταίροι στο έργο του αγωγού EastMed» και εστιάζει στις δηλώσεις Δένδια – Ντι Μάιο.
Αλλαγή των δεδομένων στην Αν. Μεσόγειο
Για αλλαγή των δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο που επιφέρει η ελληνοϊταλική συμφωνία μίλησε στο MEGA, ο Αφεντούλης Λαγγίδης, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, διεθνολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κάνοντας αποτίμηση της σημασίας της υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Λαγγίδης τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη ΑΟΖ που οριοθετεί η Ελλάδα με άλλη χώρα και έκανε λόγο για δημιουργία ενός νομικού προηγούμενου πυ δημιουργείται.
Συμπλήρωσε δε, πως σε συνδυασμό με άλλες μελλοντικές ελληνικές κινήσεις θα μπορούσε να συμπληρωθεί ένα «παζλ νομικής θωράκισης της χώρας» έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λαγγίδη, η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται ότι θα επιφέρει άμεσα εξελίξεις σε σχέση και με τις λοιπές μεσογειακές χώρες αλλά ίσως και με και την περίπτωση της Αλβανίας. «Θα επηρεάσει άμεσα για μια ομοειδή συμφωνία με την Αλβανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγγίδης.
Οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει και ανακήρυξη ΑΟΖ τόνισε από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Ιταλία.
«Η υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει ότι παράλληλα κηρύσσουμε και ΑΟΖ, για να την οριοθετήσεις πρέπει και την κηρύξεις. Αρά έχουμε κατ’ ουσίαν και κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την υπογραφή της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.