Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το άρθρο λέγοντας απευθείας ότι η ψυχοθεραπεία είναι μια ωφέλιμη διαδικασία για όλους, και δε χρειάζεται να υπάρχει κάποιος έντονα ανησυχητικός λόγος για να εξετάσεις το ενδεχόμενό της.
Όμως έτσι θα είχαμε εξαρχής καταρρίψει τη συλλογιστική πορεία, και ίσως δε θα υπήρχε λόγος να συνεχίσεις να διαβάζεις.
Έτσι λοιπόν θα παραφράσουμε.
Η ψυχοθεραπεία, δεν είναι μια καλύτερη και βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας.
Ένας ανοιχτός διάλογος με παλαιότερες εκδοχές του, πιθανώς τραυματισμένες, που ακόμη και στο σήμερα αναζητούν τη θεραπεία και την αποδοχή.
Είναι η κατανόηση του πραγματικού μας εγώ, η αντίληψη των επιθυμιών και των ονείρων μας, εξ’ολοκλήρου ανεπηρέαστες από τις γνώμες και τις προβολές τρίτων, και τις δικές τους φιλοδοξίες για εμάς.
Είναι η ανάπτυξη τεχνικών και δεξιοτήτων που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας μέσω της καλύτερης διαχείρισης των σκέψεων μας.
Δεδομένου λοιπόν όλων αυτών, δεν υπάρχει κάτι, που να υποδεικνύει ότι υπάρχει άνθρωπος, για τον οποίο η ψυχοθεραπεία δε θα λειτουργούσε ευεργετικά, και δεν θα αποτρέπαμε κανέναν από το να τη δοκιμάσει.
Από την άλλη όμως, ενδέχεται να αντιμετωπίζεις κάποια συγκεκριμένη δυσκολία ή να έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου κάποια σημάδια, που να εντείνουν το ερώτημά σου για το αν η ψυχοθεραπεία είναι ο τρόπος αντιμετώπισής τους.
Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε μερικές πιθανές περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με την ανάγκη της επίσκεψης σε έναν ψυχοθεραπευτή. Καταλαβαίνουμε, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά για έναν τέτοιο εγχείρημα, ότι ενδέχεται να είσαι φοβισμένος και να θες να αποκλείσεις κάθε στρεσσογόνο παράγοντα, όπως για παράδειγμα η μεταφορά και η παραμονή σε έναν εξ’ολοκλήρου άγνωστο χώρο.
Οπότε απλώς θα υπενθυμίσουμε ότι οι δια-ζώσης συνεδρίες είναι μία επιλογή, αλλά υπάρχει και η εναλλακτική για online ψυχοθεραπεία στο aftognosia.gr .
- Ένα από τα πρώτα πράγματα που διαταράσσεται όταν βιώνουμε κάτι “άβολο” είναι ο ύπνος μας. Είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις δυσχερείς καταστάσεις. Αλλαγές στο υπάρχον μοτίβο ύπνου, είτε με αύξηση είτε με μείωση των ωρών,ή την ποιότητά του (αν για παράδειγμα δεν κοιμάσαι βαθιά ή συνεχόμενα) για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δεν είναι τυχαίο γεγονός.
Ακόμη, άμεσα συνδεόμενο με τον ύπνο, είναι το ημερήσιο επίπεδο ενέργειας.
Μείωση της ενέργειας, ειδικότερα αν συνοδεύεται με αύξηση των ωρών ύπνου, μπορεί να μοιάζει ανεξήγητη και να μην μπορείς να την ερμηνεύσεις, υποδηλώνει όμως ένα ανεπιθύμητο εσωτερικευμένο συναίσθημα.
- Αν παρατηρήσεις μια δυσκολία στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, είτε νέα είτε προϋπάρχουσα, είναι μια καλή αφορμή να εξερευνήσεις το ενδεχόμενο ψυχοθεραπευτικών συνεδριών.
Από την άλλη μπορεί οι σχέσεις σου να είναι ομαλές, να είναι ο κύκλος σου όμως που έχει παρατηρήσει στην συμπεριφορά ή τη διάθεσή σου αλλάγές που ίσως δεν αντιλαμβάνεσαι. Εμπιστέψου τους.
- Τέλος, είναι σημαντικό να ζητάμε βοήθεια έστω και προληπτικά, όταν βιώνουμε αλλαγές ή μεταβάσεις στη ζωή μας. Μία απαιτητική μετακόμιση, μια αναπάντεχη απόλυση ή απλώς μια αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, ένας χωρισμός κλπ, είναι καταστάσεις μέσα στις οποίες μπορούμε να πλοηγηθούμε αποτελεσματικότερα, υπό την κατάλληλη καθοδήγηση.