Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Ρωσία, Κίνα και Τουρκία αποτελούν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα ζιζάνια, καθώς οι δύο πρώτες χώρες “φλερτάρουν” με την πρόκληση πολεμικού σκηνικού με τη Δύση, ενώ η Τρίτη εμμέσως μπορεί να βάλει φωτιά στη Δύση, μέσω της έντασης που συντηρεί με την Ελλάδα.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Ειδικότερα:
1) Ο Πούτιν “πουλάει” τρέλα, καθώς από τη μία μιλάει για διαπραγματεύσεις, αλλά με ατζέντα που θα βολεύει τον ίδιο και από την άλλη πλευρά ρίχνει πυραύλους στο ουκρανικό έδαφος, προσπαθώντας να κάμψει όσο γίνεται την αντίσταση του Ζελένσκι.
O εισβολέας έχει βρει… πάτημα με την παρουσία του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ και μαζί με την υπόλοιπη… παρέα (Μεντβέντεφ, Λαβρόφ και… σία) έχουν το θράσος να προβαίνουν σε δηλώσεις που δείχνουν αλαζονεία. “Εμείς θέλουμε, αλλά οι άλλοι δεν θέλουν” ήταν η ατάκα του εισβολέα Πούτιν, ο οποίος πιέζει στρατιωτικά με τα πυραυλικά… γιουρούσια του και από την άλλη πλευρά, θέλει τους Ουκρανούς να κάθονται… προσοχή! Μπαίνεις δηλαδή στο σπίτι κάποιου, αυτός αμύνεται, αλλά εσύ προσπαθείς να πείσεις ότι έχεις… δίκιο για το… μπουκάρισμα και απαιτείς από τον νοικοκύρη του σπιτιού, να καθίσει προσοχή! Πουτινικές αντιλήψεις…
Η ομάδα των εγκληματιών της Μόσχας έχει απειλήσει τη Δύση με την εκτόξευση πυραύλων, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μηνύματα έστω για συζητήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Ο Πούτιν επιδιώκει να φέρει τη συζήτηση στα μέτρα του, βάζοντας όμως στο παιχνίδι και τους Δυτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να στηρίζουν και να υποστηρίζουν τον Ζελένσκι με χρηματοδοτήσεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα. Βέβαια, συχνά πυκνά οι Ρώσοι προειδοποιούν τη Δύση ότι μπορούν με τον τελευταίου τύπου υπερ-πύραυλο, να χτυπήσουν μέσα σε λίγη ώρα το Λονδίνο και να το ισοπεδώσουν μέσα σε λίγα λεπτά! Ένα το κρατούμενο…
2) Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μεγάλη ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο χωρών, βρίσκονται με το… δάκτυλο στη σκανδάλη. Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται επί ποδός πολέμου, καθώς το καθεστώς της Κίνας θεωρεί την Ταϊβάν, ό,τι ακριβώς θεωρούσε η Ρωσία την Ουκρανία. Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Βόρεια Κορέα, η οποία κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Ιαπωνία. Περιττό να πούμε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ παρουσιάζουν και πάλι νέα κλιμάκωση. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Κίνα, το καθεστώς Σι Τζιπινγκ προσπαθεί να… μαζέψει τους εξοργισμένους Κινέζους, στους οποίους δεν έχει σταματήσει η επιβολή περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Και όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Δύο τα κρατούμενα…
3) Το… τρίτο ζιζάνιο είναι η Τουρκία, η οποία απειλεί την Ελλάδα με την εκτόξευση του πυραύλου Tayfun στην… Αθήνα, δηλαδή σε κατοικημένη περιοχή. Προφανώς, θέλει να στείλει το μήνυμα στον Μητσοτάκη ότι ο πύραυλος θα πέσει στο… Μαξίμου και όχι γενικώς και αορίστως στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Η Τουρκία βλέπει ότι ανοίγει το ενεργειακό παίγνιο στην περιοχή και έχοντας κοντά της την ψευτοκυβέρνηση του ψευτομνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει τη μεγάλη ανατροπή στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα εξαιρετικά ισχυρό μπλοκ χωρών που θα διαδραματίσουν ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις του μέλλοντος. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα είναι εκτός παιχνιδιού και τα παίζουν όλα για όλα, ώστε μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου να έχουν έστω ένα… πόδι στη Μεσόγειο. Τρία τα κρατούμενα…
Το ρεζουμέ είναι ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πρώτοι εισέβαλαν σε ξένο… σπίτι, οι δεύτεροι θεωρούν κτήμα τους το σπίτι κάποιου άλλου και οι τρίτοι “ανακαλύπτουν” το δικό τους δίκαιο, απειλώντας μία συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ. Η απάντηση της Δύσης στις προκλήσεις που δέχεται, θα καθορίσει και το μέγεθος των εξελίξεων το 2023. Αναμφίβολα η κατάσταση θυμίζει μπαρούτι.
Στήριγμα το φθηνότερο αέριο
Την ίδια στιγμή, η Gazprom θέλει να ρίξει γέφυρες με τους Ευρωπαίους, ώστε να κλείσουν τα νέα συμβόλαια παράδοσης αερίου για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει συμβάλλει έτσι ώστε να υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση στην τιμή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 10 ημέρες, η τιμή του υποχώρησε κατά 37% και προσγειώθηκε στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό είναι ένα καλό νέο, παράλληλα με το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι σε γενικές γραμμές καλύτερες και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας στο μάξιμουμ. Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη είναι κατά πόσο μπορεί να υποκαταστήσει το ρωσικό αέριο με άλλες πηγές, αποφεύγοντας μέσα στο 2023 νέα έκρηξη των τιμών της ενέργειας, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εκ νέου τις πληθωριστικές τάσεις και να ωθήσει προς πολύ υψηλότερα επίπεδα, τα επιτόκια. Ανήσυχο το 2023!
Τα χρηματιστήρια ψάχνονται…
Το 2022 φεύγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τις αγορές και γενικά υπάρχει ένας θετικός απολογισμός, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Ωστόσο, το α΄ τρίμηνο του έτους θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό, λόγω ύφεσης. ωστόσο το α΄ τρίμηνο του νέου έτους θα είναι μια διαφορετική περίοδος. Δεν δεν τελειώσει ο πόλεμος ή δεν υπάρξει εκτόνωση και εφόσον δεν προκύψουν νέες εστίες έντασης, τότε το 2023, μπορεί υπό προϋποθέσεις να συντηρήσει τα κέρδη του 2022 και να κάνει και ένα… βήμα παραπάνω. Γενικά αυτήν την περίοδο, οι επενδυτές προτιμούν την αυξημένη διακράτηση ρευστότητας, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι αφήνει θετικό αποτύπωμα για το τρέχον έτος, αλλά την επόμενη χρονιά, ο πόλεμος στη Ουκρανία, το σκηνικό με την Τουρκία και οι εκλογές, αποτελούν το βαρόμετρο, προκειμένου να φτάσει είτε προς τις 1.200 μονάδες είτε προς τις 700 μονάδες. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων για τις γενικότερες χρηματιστηριακές εξελίξεις είναι εν πολλοίς αντιφατικές. Αν… μαζευτεί ο πληθωρισμός και έχουμε θετικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, τότε το 2023, οι αγορές θα δοκιμάσουν νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών. Για όλα όμως, θα δοθούν απαντήσεις στο ταμπλό. Προς το παρόν όλοι ψάχνονται…