ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΟΚ !!Η ΑΓΩΓΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕΑΕΠ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (efka.gov.gr)! ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr)!!! – Τι ακριβώς έχει συμβεί!ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ: Στον «αέρα» τίναξε ο νόμος Κατρούγκαλου για 16.000 συνταξιούχους την καταβολή αναδρομικά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και του επιδόματος αδείας που είχαν κοπεί το 2012, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε «κόκκινο» κρίνοντας πως δεν υφίσταται αξίωση για τις παροχές αυτές για τον μετά τη 12η.5.2016 χρόνο, όταν και άρχισε να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Υπενθυμίζεται από το eleftherostypos.gr ότι το ΣτΕ με αποφάσεις του έχει αναγνωρίσει την καταβολή 11 μηνών αναδρομικών για επικουρικές και Δώρα για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016 σε παλιούς συνταξιούχους.
Με την υπ’ αριθμόν 1342/2023 απόφασή τους οι δικαστές του Α’ Τμήματος του ΣτΕ, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώπιον του οποίου είχε κατατεθεί αγωγή συνταξιούχων του ΕΤΕΑΕΠ με την οποία αξίωναν αποζημίωση για τη μη καταβολή των παραπάνω επιδομάτων μετά την ισχύ του ν. 4387/2016, έκριναν πως «…οι συνταξιοδοτικές παροχές των Δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που καταβάλλονταν από τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης έως 31.12.2012, και οι οποίες καταργήθηκαν με το ν. 4093/2012, η δε κατάργησή τους κρίθηκε αντισυνταγματική με την 2287/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν προβλέπονται υπό το νέο ασφαλιστικό σύστημα του ν. 4387/2016 από 12.5.2016 και εφεξής, ούτε καταβάλλονται κατά τον, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων».
Μάλιστα, σημειώνουν πως «το ακυρωτικό αποτέλεσμα των 1889-1891/2019 αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επάγεται ως συνέπεια να καθίστανται αγώγιμες αξιώσεις κατά του ΕΤΕΑΕΠ (ήδη e-ΕΦΚΑ) των παλαιών συνταξιούχων για την καταβολή αποζημίωσης ισόποσης με το επίδομα αδείας και τα Δώρα εορτών για τον μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 χρόνο, ανεξάρτητα αν οι αξιώσεις αυτές επιδιώκονται με αγωγές ασκηθείσες πριν ή μετά τις 4.10.2019».
«Αλλωστε, όπου ο νομοθέτης θέλησε να διατηρήσει ή να προβλέψει την καταβολή παροχών ή επιδομάτων, όρισε τούτο ρητώς», εξηγούν οι σύμβουλοι Επικρατείας και συμπληρώνουν πως το 2016 «μεταβλήθηκε εκ βάθρων και το σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ομοίως χωρίς την πρόβλεψη καταβολής των αντισυνταγματικώς καταργηθέντων του ν. 4093/2012 Δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας. Αντίθετα μάλιστα, στην παρ. 5 του εν λόγω άρθρου 96 περιέχεται ρητή πρόβλεψη για το ότι από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 το ΕΤΕΑ (μετονομασθέν με τον ίδιο νόμο σε ΕΤΕΑΕΠ) χορηγεί «αποκλειστικά» την επικουρική σύνταξη όπως ρυθμίζεται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού και καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη. Επομένως, τα Δώρα εορτών και το επίδομα αδείας που καταβάλλονταν επί των επικουρικών συντάξεων, πέραν του ότι δεν προβλέπονται στο σύστημα ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, καταργήθηκαν, πάντως, και ρητώς με την παρ. 5 του άρθρου 96 του νόμου αυτού.
ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η μη χορήγηση των εν λόγω παροχών στο πλαίσιο του εισαχθέντος με το ν. 4387/2016 συνταξιοδοτικού συστήματος είναι συμβατή με το ότι ο νόμος αυτός θεσπίστηκε σε συνέχεια των δεσμεύσεων τις οποίες ανέλαβε η Ελληνική Δημοκρατία με τους ν. 4334/2015 και 4336/2015 και, κατά την αιτιολογική έκθεση αυτού, ενσωματώνει όλες τις προβλέψεις του ν. 4336/2015.
Καταλήγοντας οι δικαστές επισημαίνουν πως οι αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου δεν σχετίζονται με την καταβολή ή μη των αυτών παροχών, ενώ υπογραμμίζουν πως «το ακυρωτικό αποτέλεσμα των ΣτΕ 1889-1891/2019 Ολομ., εκτεινόμενο στον μετά την 4η.10.2019 χρόνο, δεν ανατρέπει τα θεμελιακά ερείσματα του ασφαλιστικού συστήματος, ούτε επάγεται ως συνέπεια να καθίστανται αγώγιμες αξιώσεις συνταξιούχων που ανάγονται στον μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 χρόνο για παροχές οι οποίες, θεμιτώς από συνταγματική άποψη, δεν προβλέπονται στο πλαίσιο του νόμου αυτού».
ΣΟΚ !!Η ΑΓΩΓΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕΑΕΠ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! ΟΠΕΚΕΠΕ!!! – Ενημέρωση για το σκληρό σιτάρι!
Άλλα 40 ευρώ τον τόνο προσέθεσε στην τιμή του σκληρού η Φότζια αυξάνοντας την Τετάρτη 2 Αυγούστου την τιμή στα 460 ευρώ τον τόνο από 420 ευρώ τον τόνο μια βδομάδα νωρίτερα. Συνεχίζεται η πλειοδοσία στην εγχώρια αγορά σιτηρών, είτε αυτό αφορά τις προσφορές που έχουν στα χέρια τους οι συνεταιριστικές οργανώσεις, είτε και τις πράξεις οι οποίες ακούγονται σε επίπεδο μεμονωμένων παραγωγών.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου που είχε σύρει πρώτος το χορό των συμφωνιών για τα φετινά σκληρά σιτάρια, να επανέρχεται με νέα βελτιωμένη πρόταση προς τους παραγωγούς – μέλη και με καθαρή τιμή στα 36 λεπτά το κιλό από τα 30 λεπτά στα οποία είχε μείνει στα μέσα του περασμένου μήνα.
Η νέα βελτιωμένη προσφορά που έχει στα χέρια του ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου από τον γνωστό εμπορικό οίκο των αδελών Μπαλούκα, με τον οποίο συνεργάζεται ως γνωστόν, εδώ και χρόνια, ανέρχεται στα 38 λεπτά το κιλό και μπορεί να καλύψει το σύνολο της ποσότητας των 4.000 τόνων περίπου.
Όπως αναφέρει με δηλώσεις του στο Agronews o πρόεδρος της οργάνωσης, Γιάννης Κουκούτσης, με βάση το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο 20ήμερο και ειδικά μετά την καλή συμφωνία που πέτυχε η ΕΑΣ Ορεστιάδας, μονοψήφιος αριθμός παραγωγών -με όχι περισσότερο από 50 τόνους- ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα στη βάση της προηγούμενης πρότασης που είχε θέσει στη διάθεσή τους ο συνεταιρισμός.
Όπως εξηγεί ο κ. Κουκούτσης, η συνεργασία που έχει ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου με τον συγκεκριμένο εμπορικό οίκο είναι δυναμική, δεν έχει το χαρακτήρα διαγωνισμού στον οποίο κλείνει η πώληση και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς που θέλουν να κλείσουν το σιτάρι τους να το κάνουν και όσοι δεν το θέλουν να περιμένουν κάτι καλύτερο.
Βεβαίως, η επιτυχία της γειτονικής ΕΑΣ Βόλου με τα 420 ευρώ τον τόνο που πέτυχε την περασμένη Δευτέρα (καθαρή τιμή για τον παραγωγό 39 λεπτά το κιλό) έπαιξε το ρόλο της και υποχρέωσε τόσο τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου να ζητήσει νέα βελτιωμένη προσφορά από τον εμπορικό οίκο με τον οποίο συνεργάζεται και να βελτιώσει κατά 6 λεπτά την πρόταση προς τους παραγωγούς – μέλη.
Στα 38 ευρώ ο τόνος και ο συνεταιρισμός Κρίνης στη Θεσσαλία
Ενδιαφέρον έχει και μια δημοπρασία που οργάνωσε τα τελευταία 24ωρα ένας μικρότερος συνεταιρισμός της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα της Κρήνης Λάρισας για μια ποσότητα κοντά τους 1.000 τόνους την οποία απέσπασε ο εμπορικός οίκος Βουλγαράκη, με τιμή στα 380 ευρώ τον τόνο, κάτι που επιτρέπει εκκαθάριση των παραγωγών, σύμφωνα με τον διαχειριστικό εκπρόσωπο του συνεταιρισμού, Κώστα Καραϊσκο, στα 37,5 λεπτά το κιλό.
Αντίθετα, ο Συνεταιρισμός Νίκαιας, ένας από τους σημαντικότερους και πιο καλοοργανωμένους μικρούς συνεταιρισμούς στο θεσσαλικό κάμπο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει τις διαδικασίες διαγωνισμού σ’ αυτή τη φάση και οι πληροφορίες θέλουν να έχει προγραμματίσει κάτι τέτοιο για το Σεπτέμβριο.
Να σημειωθεί εδώ ότι η τιμή των 35 και 36 λεπτών το κιλό διαχέεται αυτές τις μέρες στο σύνολο ακόμα και των μεμονωμένων πράξεων που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλία, ενώ, όπως έχει γράψει ήδη το περασμένο Σάββατο η Agrenda, υπάρχει παραγωγός με σημαντική ποσότητα σκληρού πρώτης ποιόττητας (μεγαλύτερη των 500 τόνων) που έχει στα χέρια του προσφορά από μεταποιητική μονάδα της περιοχής (επώνυμος μύλος) για καθαρή τιμή στα 40 λεπτά το κιλό.
Εν τω μεταξύ, νέες επιθέσεις κατά λιμανιών της Ουκρανίας, μέσω τω
Νέες επιθέσεις στο Δούναβη
ν οποίων εξάγεται μέρος των σιτηρών της χώρας, εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ρωσία, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Στο στόχαστρό της βρέθηκε και το λιμάνι Ιζμαήλ στην ενδοχώρα, κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, εξέλιξη που καταδεικνύει την αυξανόμενη επιθετικότητα της Μόσχας, στην προσπάθειά της να μπλοκάρει εκ νέου τις ουκρανικές εξαγωγές.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα σιλό σιτηρών στο λιμάνι Ιζμαήλ, στην περιοχή της Οδησσού, υπέστη ζημιές, όπως μεταδίδει το Reuters. “Τα ουκρανικά σιτηρά μπορούν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων X, (πρώην Twitter).
Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη της περιοχής της Οδησσού Όλεγκ Κίπερ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο οποίος δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες που δείχνουν τα συνεργεία της πυροσβεστικής να προσπαθούν να σβήσουν μια φωτιά σε ένα πολυώροφο κτίριο δίπλα σε ένα ποτάμι.
“Δυστυχώς, υπάρχουν ζημιές”, δήλωσε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω Telegram. “Οι πιο σημαντικές σημειώθηκαν στα νότια της χώρας. Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά σε λιμάνια, στα σιτηρά, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια”, πρόσθεσε.
Πηγή του κλάδου επιβεβαίωσε επίσης ότι κύριος στόχος της επίθεσης ήταν το λιμάνι του Ιζμαήλ, ενώ χαρακτήρισε το μέγεθος των ζημιών ως “σοβαρό”.
Η εισαγγελία της Ουκρανίας, επίσης, δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν έναν ανακριτή για εγκλήματα πολέμου να βρίσκεται έξω από ένα ερειπωμένο κτίριο και τουλάχιστον δύο κατεστραμμένα σιλό με σιτάρι να έχουν υποστεί ζημιές.
Το λιμάνι του Δούναβη έχει λειτουργήσει ως κύρια εναλλακτική οδός εξόδου των σιτηρών από την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία επέβαλε εκ νέου τον de facto αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας στα μέσα Ιουλίου.
Νέα αύξηση των τιμών του σιταριού
Μετά την επίθεση σήμερα τα ξημερώματα, οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν με το συμβόλαιο Wv1 στο Chicago Board of Trade να εκτινάσσεται κατά 4%, εγείροντας εκ νέους τις ανησυχίες ότι ενδεχομένως αποκλεισμός της Ουκρανίας από τις αγορές θα πλήξει τις προμήθειες σιτηρών, καθώς η χώρα είναι ένας από κορυφαίους εξαγωγείς τροφίμων στον πλανήτη.
Οι τιμές των τροφίμων άλλωστε υφίστανται ανοδικές πιέσεις από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και ξεκίνησε σφοδρές επιθέσεις κατά ουκρανικών αγροτικών και λιμενικών υποδομών πριν από δύο εβδομάδες.
Το λιμάνι Ιζμαήλ, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο της Μόσχας. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν πλήξει το λιμάνι και στα τέλη Ιουλίου, καταστρέφοντας μια αποθήκη σιτηρών.
Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Μόσχα έπληξε 26 λιμενικές εγκαταστάσεις, πέντε πολιτικά πλοία και 180.000 τόνους σιτηρών σε εννέα ημέρες, από τότε που εγκατέλειψε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Η Μόσχα είπε ότι οι επιθέσεις είναι αντίποινα για το ουκρανικό χτύπημα σε γέφυρα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να τροφοδοτεί τον κατοχικό στρατό της στη νότια Ουκρανία.
“Ο εχθρός… προσπαθεί να καταστρέψει τα ουκρανικά σιτηρά, επιτίθεται σε βιομηχανικές και λιμενικές υποδομές. Δυστυχώς, υπάρχουν χτυπήματα, δυστυχώς το σιλό υπέστη ζημιά και ξέσπασαν πυρκαγιές στο σημείο”, δήλωσε ο Σέρχι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος του Ουκρανικού Εθελοντικού Στρατού του Νότου, των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
“Η Ρωσία προσπαθεί να αποκόψει την Ουκρανία από τη μελλοντική συμφωνία για τα σιτηρά και, το πιο σημαντικό, να εκτοπίσει στρατηγικά τη χώρα μας από την παγκόσμια αγορά τροφίμων”, πρόσθεσε.
Τα λιμάνια της Ουκρανίας στον ποταμό Δούναβη αντιπροσώπευαν περίπου το ¼ των εξαγωγών σιτηρών της χώρας προτού η Ρωσία αποσυρθεί από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, αλλά έκτοτε έχουν καταστεί η κύρια οδός εξαγωγών, με σιτηρά να φορτώνονται σε φορτηγίδες και να αποστέλλονται στο λιμάνι Κωνστάντσα της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσας προκειμένου να διαμετακομιστούν εν συνεχεία στις διεθνής αγορές.
Την Κυριακή, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλά ξένα φορτηγά πλοία έφτασαν απευθείας στο λιμάνι Ιζμαήλ, για πρώτη φορά μετά τη λήξη της συμφωνίας για τα σιτηρά, σε μια εξέλιξη που εκλήφθηκε ως σπάσιμο του αποκλεισμού από τη Ρωσία.
Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης
Τα Ηνωμένα Έθνη, εν τω μεταξύ, έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης και πείνας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και της απειλής της Μόσχας ότι θα αντιμετωπίζει τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.
Το Κίεβο από τη μεριά του, έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι τα πλοία θα επιστρέψουν ούτως ή άλλως, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.
Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της συμφωνίας στα μέσα Ιουλίου, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για τον συγκεκριμένο μήνα μειώθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με σχόλια αναλυτών την Τρίτη.
Εκφράζονται δε ανησυχίες ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας.