Στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα, θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Brexit.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ όσο και με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Στην επιστολή που απέστειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωνε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία.
Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμιζε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της».
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η υιοθέτηση μίας λίστας ουσιαστικών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην τουρκική απειλή σε περίπτωση εκ νέου παραβίασης των εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η Αθήνα δεν επιδιώκει τη διατήρηση της έντασης με την Τουρκία, αλλά την προσέλευσή της σε διάλογο χωρίς την παρουσία οποιασδήποτε μορφής απειλής.
Άλλος στόχος της χώρας μας είναι η επέκταση των κυρώσεων για τις παραβιάσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Οι κυρώσεις του 2019 δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία συνέχισε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στις περιοχές δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.