Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης στη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών.
«Αυτές τις ημέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα», συμπλήρωσε.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να προσδιορίζονται συνεχώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και στις τάσεις που διαμορφώνονται. (…)», σημείωσε.
«Εντείνουμε την άμυνα και συνεχίζουμε την αντεπίθεση. Μπροστά στον κίνδυνο της αναζωπύρωσης της πανδημίας εξαιτίας των μεταλλάξεων και του χειμωνιάτικου καιρού (..) εντείνουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση Ελευθερία. Γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί την ημέρα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν το μοντέλο της Πάτρας είναι πιθανό να εφαρμοστεί στην Αττική σημείωσε: «Θα ήθελα να πω το εξής με αφορμή αυτή την ερώτηση. Πώς λειτουργούμε σας αποφασίζοντες, να το πω έτσι. Ενας που αποφασίζει αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αναλύσει τα δεδομένα, να κοιτάξει αν υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον και ακολούθως έχοντας την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και να πάρει την απόφαση και να όσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί στις συνθήκες. Αυτό ακριβώς έγινε αυτή την εβδομάδα. (…) Ακριβώς το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας».
Μέτρα για τη νοτιαφρικανική μετάλλαξη και εκκλησίες: «Αυτό που θα κάνουμε είναι να αναλύσουμε τα δεδομένα. Να εξετάσουμε τα δεδομένα. Στη συνέχεια θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και θα πάρουμε την απόφαση που πρέπει».
Απαντώντας στο ερώτημα πόσο κοντά είμαστε σε ένα λοκντάουν «τύπου Μαρτίου» σχολίασε: «Σίγουρα κοιτάμε τις αλλαγές στο περιβάλλον μας. Είναι ένα νέο δεδομένο οι μεταλλάξεις. Νέο δεδομένο μεν αλλά όπως ξέρουμε όλοι μας, χωρίς να είμαστε ειδικοί, ιοί και μεταλλάξεις πάντα συνυπάρχουν. Θα ακολουθήσουμε πάλι την ίδια τακτική θα εισηγείται η επιτροπή και θα παίρνουμε τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει μία ανησυχία μεγάλη. Μέχρι τώρα οι έρευνες που έχουν δει, που υπάρχουν στο εξωτερικό και τις παρακολουθούμε βλέπουμε ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται από τα τωρινά εμβόλια.(…) Γενικά μέχρι τώρα είμαστε σε εγρήγορση. Πάντα δρούμε προληπτικά έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Για την ανάρτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ μετά τη συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Θέλω να θυμίσω ότι από τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινό άρθρο μαζί με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο είχαν τοποθετηθεί στο θέμα της πατέντας. Τότε όμως δεν υπήρχαν εμβόλια. Το πλέον σημαντικό είναι να έχουμε ένα ξεκάθαρο στόχο. Ποιος είναι ξεκάθαρος στόχος; Ο στόχος είναι να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία εμβολιασμού έτσι ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος γίνεται για να μπορέσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση να την ξεπεράσουμε. Η συζήτηση για τις πατέντες μπορεί να γινόταν τον Απρίλιο πρώτα από τον πρωθυπουργό αλλά αυτή τη στιγμή είναι άλλα τα δεδομένα. Και εμάς μας νοιάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τρέξει η διαδικασία του εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να λέμε ιδέες είναι ώρα να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα τον εμβολιασμό».
Ερωτηθείς για το πόσο αντέχουν τα οικονομικά του κράτους σε ενδεχόμενο τρίτο κύμα ο κ. Ταραντίλης σημείωσε: «Έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας για το 2021».
Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανότητα να πάρει η Ελλάδα εμβόλια από Κίνα και Ρωσία αν λάβουν έγκριση σημείωσε: «Κινούμαστε με βάση το σχέδιο της ΕΕ αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει συζητήσεις σε διμερές επίπεδο σημείωσε: «Θα είναι ιδανικό να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο επειδή θέλουμε να προστατέψουμε τον τομέα του τουρισμού θα εξετάσουμε και άλλες πιθανότητες».