Θήβα: Τι λένε οι ειδικοί για την έντονη σεισμική δραστηριότητα
Ειδήσεις: Για δεύτερο 24ωρο συνεχίστηκαν οι ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας, προκαλώντας ανησυχία και εκνευρισμό στους κατοίκους. Από το πρωί της Κυριακής μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας καταγράφηκαν τουλάχιστον 55 ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 1 έως 3,9 Ρίχτερ, όπως αυτός που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Χθες, ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε ήταν 3,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ενώ σημειώθηκε και ένας 3,1 Ρίχτερ. Σεισμολόγοι και γεωλόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2021 και ύστερα από 9 μήνες με αρκετά μειωμένη δραστηριότητα επανήλθε, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους της περιοχής.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το φαινόμενο βρίσκεται προς το τέλος του ενώ επισήμανε ότι ο ΟΑΣΠ και οι αρμόδιοι φορείς είναι σε επικοινωνία με τους δήμους της περιοχής. «Μετά τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε μια κάμψη στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής η οποία επανήλθε. Βλέπουμε ότι έχουμε κάποιες μικροεξάρσεις που σηματοδοτούν την αποδρομή του φαινομένου στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ίδια περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών ενώ έχει εξανλτήσει και τη δυναμικότητά της με εκατοντάδες σεισμούς που έχουν σημειωθεί από το καλοκαίρι του 2021» θα πει στο protothema.gr.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην περιοχή η οποία βρίσκεται σε έξαρση και είναι μεταξύ Θήβας και του χωριού Καλλιθέα δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό ρήγμα που να δώσει μεγάλο σεισμό, δηλαδή με μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άνω. «Η περιοχή αυτή με τους ασθενείς σεισμούς είναι μια περιοχή μεταξύ της Θήβας και του χωριού Καλλιθέα το οποίο είχε δώσει έναν σεισμό και έκανε τοπικές ζημιές τον Δεκέμβριο του 2020 με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός ενδεχομένως να προκάλεσε την διέγερση αυτής της έξαρσης. Δηλαδή η έξαρση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 αλλά είχαμε τον σεισμό που σας προανέφερα τον Δεκέμβριο του 2020. Το ρήγμα της Καλλιθέας είναι ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, έδωσε όμως έναν 4,4 Ρίχτερ μετά ηρέμησε και από τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε η σεισμική έξαρση κάτω από τη Θήβα βόρεια και ανατολικά. Εκεί όπου υπάρχει αυτός ο εστιακός χώρος δεν υπάρχει ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ένας σεισμός που να προκαλέσει βλάβες σε παλιά κτίρια και γι’αυτό θέλει προσοχή» εξήγησε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς.
Εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους των ασθενών σεισμικών δονήσεων γίνονται άμεσα αντιληπτοί από τους κατοίκους οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν με τις συχνές δονήσεις ακόμη και αν αυτές είναι μικρού μεγέθους.