Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Η αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα» σάρωσε, κερδίζοντας τα περίβλεπτα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας και εξασφαλίζοντας συνολικά 7 αγαλματίδια στην 95η τελετή απονομής των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών χθες Κυριακή το βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).
Η ταινία με πρωταγωνίστρια τη Μισέλ Γιο στον ρόλο μεσόκοπης κινέζας μετανάστριας στις ΗΠΑ που έχει κατάστημα με πλυντήρια αλλά διαθέτει υπερδυνάμεις σε παράλληλα σύμπαντα, απέσπασε τρία από τα τέσσερα βραβεία ηθοποιίας: πέρα από την ίδια την κυρία Γιο (Α΄ γυναικείου ρόλου), αγαλματίδια παρέλαβαν η Τζέιμι Λι Κέρτις (Β΄ γυναικείου) και ο Κε Χούι Κουάν (Β΄ ανδρικού).
«Για όλα τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια που μοιάζουν σαν εμένα και μας βλέπουν απόψε, αυτός είναι φάρος ελπίδας και πιθανοτήτων. Είναι απόδειξη πως μπορείς να κάνεις μεγάλα όνειρα και πως τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα», είπε η κυρία Γιο, 60 ετών, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Και, κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποτέ πως έχετε αφήσει πίσω τα καλύτερά σας χρόνια», πρόσθεσε.
Ο κ. Κουάν, άλλοτε παιδί-θαύμα, που εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού για κάπου δυο δεκαετίες, φίλησε το αγαλματίδιο στη σκηνή μπροστά στα μεγαλύτερα ονόματα της 7ης τέχνης.
«Το ταξίδι μου άρχισε μέσα σε μια βάρκα», είπε ο ηθοποιός με καταγωγή από το Βιετνάμ. «Πέρασα έναν χρόνο σε καταυλισμό προσφύγων. Με κάποιο τρόπο, κατέληξα εδώ, στη μεγαλύτερη σκηνή του Χόλιγουντ».
Ο κ. Κουάν, 51 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στα 12 του, συμπρωταγωνιστώντας στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού» (1984). Όμως περιθωριοποιήθηκε λόγω της έλλειψης ρόλων για Ασιάτες στο Χόλιγουντ και για καιρό έκανε άλλες δουλειές για να εξασφαλίζει τα προς το ζην.
«Λένε πως αυτά γίνονται μόνο στο σινεμά. Δεν το πιστεύω πως συμβαίνει σε εμένα. Αυτό είναι το αμερικανικό όνειρο».
Η κυρία Κέρτις, 64 ετών, απευθύνθηκε δακρυσμένη στους εκλιπόντες γονείς της, τον Τόνι Κέρτις και την Τζάνετ Λι, που υπήρξαν υποψήφιοι για βραβεία Όσκαρ και Τόνι αλλά χωρίς να τα καταφέρουν. «Μόλις κέρδισα Όσκαρ», είπε.
Οι σκηνοθέτες της ταινίας «Τα πάντα όλα» Ντάνιελ Σάινερτ και Ντάνιελ Κουάν, που έλαβαν επίσης βραβείο σεναρίου, κέρδισαν μεταξύ άλλων το ιερό τέρας του Χόλιγουντ Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Η αντιπολεμική ταινία «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο», συγκλονιστική αναπαράσταση του μεγάλου σφαγείου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η άλλη μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς, έλαβε τέσσερα Όσκαρ, ξένης ταινίας, μουσικής, φωτογραφίας και σχεδιασμού παραγωγής.
Παραγωγή του Netflix, η ταινία μεγάλου μήκους είναι η τρίτη μεταφορά του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη, αλλά η πρώτη στη γλώσσα του Γκέτε, στην οποία το έγραψε ο δημιουργός του.
Ο Μπρένταν Φρέιζερ, άλλοτε πρωταγωνιστής φιλμ δράσης τα χρόνια του 1990, γνωστός ιδίως για τη σειρά ταινιών «Η μούμια», που βίωσε προβλήματα υγείας, απώλειες, και κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, έκανε θριαμβευτική επιστροφή, αποσπώντας ένα από τα πιο περίβλεπτα βραβεία της Ακαδημίας. Ο καναδοαμερικανός ηθοποιός, 54 ετών, έλαβε το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του Τσάρλι, του παχύσαρκου, απομονωμένου καθηγητή αγγλικών που αυτό που θέλει είναι να συμφιλιωθεί με το παιδί του στο φιλμ «Η φάλαινα».
Το Όσκαρ ντοκιμαντέρ έλαβε το «Ναβάλνι», για την δηλητηρίαση του ρώσου αντιπολιτευόμενου και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του το 2021. Μαζί με τον σκηνοθέτη Ντάνιελ Ρόχερ το παρέλαβε η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια, ευχόμενη ο Αλεξέι Ναβάλνι και η χώρα της να ανακτήσουν την «ελευθερία».
Η βραδιά δεν είχε κανένα απρόοπτο όπως το περσινό χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον κωμικό Κρις Ροκ, αν και έκανε αρκετά αστεία για αυτό το επεισόδιο ο παρουσιαστής της τελετής Τζίμι Κίμελ: «Αν κανείς σε αυτή την αίθουσα διαπράξει κάποια βιαιότητα», είπε σαρκαστικά ο αστέρας της νυχτερινής τηλεοπτικής ζώνης στις ΗΠΑ, «θα λάβει βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου και θα του επιτραπεί να εκφωνήσει ομιλία 19 λεπτών».
Η Ακαδημία επικρίθηκε επειδή επέτρεψε πέρυσι στον κ. Σμιθ να λάβει το βραβείο του και να απευθυνθεί στο κοινό. Προτού να του απαγορεύσει την παρουσία στις τελετές απονομής των βραβείων για δέκα χρόνια.
Ο κατάλογος των σημαντικότερων βραβείων που μοιράστηκαν στην 95η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών
Με επτά αγαλματίδια, η αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα» σάρωσε, ακολουθούμενη από την αντιπολεμική ταινία «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» (έλαβε 4).
Όσκαρ καλύτερης ταινίας: «Τα πάντα όλα»
Όσκαρ σκηνοθεσίας: Ντάνιελ Κουάν, Ντάνιελ Σάινερτ («Τα πάντα όλα»)
Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου: Μισέλ Γιο («Τα πάντα όλα»)
Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου: Μπρένταν Φρέιζερ («Η φάλαινα»)
Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου: Τζέιμι Λι Κέρτις («Τα πάντα όλα»)
Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου: Κε Χούι Κουάν («Τα πάντα όλα»)
Όσκαρ ξένης ταινίας: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» (Γερμανία)
Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation: «Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο»
Όσκαρ ντοκιμαντέρ: «Ναβάλνι»
Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: «Τα πάντα όλα»
Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου: «Women Talking» (Σάρα Πόλι)
Όσκαρ καλύτερης μουσικής: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»
Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»
Όσκαρ οπτικών εφέ: «Avatar: The Way of Water»
Όσκαρ ήχου: «Top Gun: Maverick»
Όσκαρ καλύτερου μοντάζ: «Τα πάντα όλα»
Όσκαρ σχεδιασμού παραγωγής: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»
Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών: «Black Panther: Wakanda Forever»
Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ: «Η φάλαινα»