«Η χώρα όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση ήταν σε κρίση ανθρωπιστική, ήταν στη μέση μίας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, δεν είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», είπε μεταξύ άλλων ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Καταφέραμε να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη και να ξαναβάλουμε τη χώρα σε ράγες. Να κάνουμε το χρέος μας βιώσιμο και να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε να καταφέρουμε γιατί και σήμερα τρία στα τέσσερα νοικοκυριά περνάει δύσκολα», τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
«Το μέρισμα είναι κοροϊδία και απάτη. Πέρυσι τέτοια εποχή δίναμε μέρισμα σε πάνω από 3 εκατ. πολίτες».
«Εμείς ψηφίσαμε τη 13η σύνταξη ως μόνιμο μέτρο».
«Η κυβέρνηση κορόιδεψε και εξαπάτησε τους πολίτες, αφού δίνει πλέον πολύ λιγότερα σε σχέση με όσα είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Τουλάχιστον 3.000.000 πολίτες δεν θα δουν φέτος χρήματα, για να περάσουν γιορτές. Χορταίνει κανείς με υποσχέσεις; Ό,τι έχει βρει ο κ. Μητσοτάκης, το έχει βρει από εμάς», υπογράμμισε.
Για τη 13η σύνταξη
«Η παροχή της 13ης σύνταξης ήταν μόνιμο μέτρο και το αποδώσαμε με βάση το δημοσιονομικό περιθώριο που είχαμε. Οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «τοξική» προπαγάνδα. Θα τα δούνε σύντομα, όταν θα περικοπεί η 13η σύνταξη», τόνισε.
Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές
«Ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, για να βγάλω «τα κάστανα από τη φωτιά». Η διαφορά είναι ότι εγώ έδωσα μια μάχη σκληρή και ίσα – ίσα με κατηγορούνε ότι την έδωσα με τόση επιμονή, ώστε κόντεψα να οδηγήσω τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. Είναι εξαπάτηση το να λες ότι «είμαστε σε τέταρτο Μνημόνιο», ότι «είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών». Το κλίμα μέσα στη Βουλή ήταν ένα κλίμα μάχης. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει γι’ αυτό; Το ότι φτάσαμε μέχρι τέλους, ποιος θα μας το προσάψει ως κατηγορία;
– Για το «μαξιλάρι» ρευστότητας: Ήταν κάτι που επιτύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού, με νοικοκύρεμα. Αλλιώς θα πηγαίναμε σε σχεδιασμούς με υπογραφή Στουρνάρα, τους οποίους είχε ασπαστεί πλήρως η ΝΔ.
Δεν θα κάνω στα εθνικά θέματα ότι έκανε ο Μητσοτάκης
«Και το βλέπουμε αυτό.
Όταν αποφάσιζα τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάποιοι αναρωτιόντουσαν “μα είναι τρελός αυτός; Γιατί το κάνει; Θα χάσει τις εκλογές”, το αποφάσιζα με πλήρη επίγνωση ότι είναι επείγον να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.
Νομίζω ναι, ήταν ένας από τους λόγους που χάσαμε τις εκλογές.
Κυρίως η τοξική προπαγάνδα που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό.
Ο λαϊκισμός που είδαμε κάποιους που ήταν υπέρμαχοι της λύσης εδώ και 30 χρόνια να επικροτούν όσους διαφωνούσαν έντονα με αυτή» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «ήταν επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, επείγουσα ανάγκη να επιλύσουμε προβλήματα και διαφορές για να μην έχουμε και στα Βόρεια σύνορά μας την παρουσία της Τουρκίας».
«Επείγουσα ανάγκη ήταν και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας με αυτές τις τριμερείς συνεργασίες, Ελλαδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία.
Και στα Βαλκάνια η πολιτική μας, και με την Αίγυπτο η προσπάθεια να προχωρήσουμε σε μία στρατηγική συνεργασία και η επιλογή για τη σύνοδο των χωρών του νότου, όλοι τώρα πιστεύουν ότι αυτά δεν ήταν σπορά της τύχης αλλά ήταν ένα σχέδιο» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
«Εγώ στην εξωτερική πολιτική, το έχω δηλώσει και στη Βουλή, δεν θα κάνω αυτά που μου έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός όντας αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Δεν θα βγω να λαϊκίσω προς όφελος κάποιων ψήφων διακινδυνεύοντας το όφελος της χώρας.
Εκεί που χρειάζεται συναίνεση θα την δώσω.
Θα είμαι όμως εκεί για να ασκήσω κριτική στα κακώς κείμενα» τόνισε ο κ.Τσίπρας
Για το Κουκάκι : «Κι εμείς αδειάσαμε καταλήψεις, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο»
Για τα κρούσματα παραβατικότητας και την υπόθεση Ινδαρέ: Κανείς δεν διαφωνεί με την επιβολή του νόμου και της τάξης. Είναι δυνατό να μη θέλει κανείς να υπάρχει νομιμότητα και ευταξία. Η ανησυχία μου είναι άλλη. Κι εμείς εκκενώναμε ιδιοκτησίες, αλλά χωρίς να κάνουμε σόου. Το πιο σοκαριστικό ήταν η «οργουελική» προσπάθεια από κάποια παπαγαλάκια να προσάψουν απίστευτες κατηγορίες σε έναν φιλήσυχο άνθρωπο, το σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Ζούμε σε μια περίοδο εικονικής πραγματικότητας, όπου ξαφνικά μπορείς να βρεθείς, όχι απλά μπλεγμένος, αλλά δαρμένος.
«Κι εμείς αδειάσαμε καταλήψεις, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο».