Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, απαιτώντας «από την ελληνική Πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαϊκό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας».
Σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αναφέρεται ότι «είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της εκτελεστικής διαδικασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».
ΔΕΙΤΕ: Ολο και αυξάνονται οι πλειστηριασμοί σπιτιών – 600 μέχρι το τέλος του χρόνου
Εντός της εβδομάδας, οι συμβολαιογράφοι θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, δεν αποκλείεται να αποφασίσουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Υπενθυμίζεται πως οι πλειστηρισμοί, αλλά και το ογκούμενο κίνημα εναντίον τους, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την κυβέρνηση, καθ΄πως είναι ακόμη “νωπό” το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”.
Οπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, στην πόρτα των Ειρηνοδικείων για πλειστηριασμό βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 ακίνητα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2017 είναι κάτι παραπάνω από ζοφερές αφού θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο 50.000 ακίνητα όλων των ειδών.
Το γεγονός ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου να εκδώσει τετρασέλιδο non paper που επιχειρούσε να απαντήσει επικαλούμενο την απροθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και την προστασία του “νόμου Κατσέλη”, αλλά προφανώς σκοπίμως κρατούσε στη σκιά το γεγονός ότι για τα χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι) δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία προστασία και μπορούν να γίνουν κατασχέσεις ακόμη και πρώτων κατοικιών και για 500 ευρώ αν όσοι χρωστούν δεν σπεύσουν να προβούν σε ρύθμιση.
Ενδεικτικές περιπτώσεις από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας
Για πολίτη με συνολική οφειλή 12581 ευρώ βγήκαν στο σφυρί τρία διαμερίσματα στη Θεσ/νίκη 64, 47 και 43 τ.μ. και ένα πάρκινγκ 11 τ.τ.
Για ιδιώτη στο Μαρούσι που χρωστά σε άλλον ιδιώτη 480 ευρώ ζητήθηκε ο πλειστηριασμός διαμερίσματος.
Για πολίτη που χρωστά 9.996 ευρώ γράφτηκε στο πινάκιο ο πλειστηριασμός ενός αφρού και 2 ορόφων από κατοικία.
Τράπεζα βγάζει στο σφυρί πρώτη κατοικία για χρέος 100.000 ευρώ και μια διώροφη κατοικία για δάνειο 360 χιλ. ευρώ.
Ιδιώτης χρωστά σε εταιρεία 314 χιλ. ευρώ και το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί.
Άλλη εταιρεία ζητά τον πλειστηριασμό διαμερίσματος για χρέος 15.300 ευρώ.
Δανειολήπτης χρωστά σε συνεταιριστική τράπεζα 26 χιλ/ ευρώ και βγαίνει στο σφυρί διαμέρισμα πρώτη κατοικία του την Αθήνα.
Άλλος ιδιώτης χρωστά σε ιδιώτες 18 χιλ. ευρώ και βγαίνουν στο σφυρί δύο διαμερίσματά του.