Θάνατος 4χρονης: Κρύβουν τις αμέλειες οι υπεύθυνοι
Δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια παραπέμπονται στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης για τη μοιραία χειρουργική επέμβαση της 28ης Δεκεμβρίου 2015 που στέρησε τη ζωή στην 4χρονη Μελίνα Παρασκάκη.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, στο περίφημο πόρισμα της ΕΔΕ -που τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά αντίστοιχα με εκείνα των απόρρητων αρχείων του κράτους- αποδίδονται ευθύνες για ό,τι συνέβη στα χειρουργεία του Βενιζέλειου νοσοκομείου στην αναισθησιολόγο των χειρουργείων, στη νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος αλλά και σε καρδιολόγο του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, και όπως αποκάλυψε η ΠΟΕΔΗΝ «η νοσηλεύτρια Δ.Β. παραπέμπεται και καλείται σε απολογία διότι επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση του υπαλληλικού της καθήκοντος ενημερώσεως ιατρών συγκλινουσών ειδικοτήτων και επιβαλλόμενης συνεργασίας, εφόσον χορήγησε φάρμακα χωρίς εντολή ή ενημέρωση της υπεύθυνης ιατρού αναισθησιολόγου, και συγκεκριμένα ότι κατά τη διαδικασία αφύπνισης της ανήλικης Μελίνας – Καλλιόπης Παρασκάκη μετά από ωτορινολαρυγγική επέμβαση στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου την 28/12/2015, κατά την αντιμετώπιση του δευτέρου επεισοδίου βρογχόσπασμου που παρουσίασε περί ώρα 9:45 έως 10:00π.μ. χορήγησε επιπλέον φάρμακα στην ανήλικη και δη ποσότητα 200mg αδρεναλίνης και 1mg ατροπίνης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη».
Πλέον, οι γιατροί έχουν κληθεί για απολογία από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ ενώ η νοσηλεύτρια από το αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό στο οποίο προϊσταται πρωτοδίκης.
[irp posts=”85980″ name=”Φως στο Τούνελ: Ραγδαίες εξελίξεις για τον αγνοούμενο επιχειρηματία – Οι έρευνες της Νικολούλη (ΒΙΝΤΕΟ)”]
Η αμέλεια που καταλογίζεται στη νοσηλεύτρια, ωστόσο, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν το νοσοκομείο και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν αναφορικά με τη συμμετοχή της αναισθησιολόγου – και εξαδέλφης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας- κυρίας Νεκταρίας Πολάκη, κρύβει αμέλεια και βαριές παραλείψεις σε πολλά άλλα επίπεδα, ιατρικά και διοικητικά.
Επαγγελματίες υγείας που διαβάζουν πίσω από την παραπομπή της νοσηλεύτριας «βλέπουν» ένα τμήμα που πάσχει στη λειτουργία του, εάν θεωρηθεί πως η νοσηλεύτρια χορήγησε αδρεναλίνη και ατροπίνη με δική της πρωτοβουλία και χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης αναισθησιολόγου – εν προκειμένω της κυρίας Πολάκη.
Εάν, πάλι, υποτεθεί πως η νοσηλεύτρια χορήγησε τις ουσίες με εντολή άλλου γιατρού, πχ του καρδιολόγου, που λογικά θα είχε κληθεί μετά το επεισόδιο βρογχόσπασμου της 4χρονης, προκύπτει και πάλι το ερώτημα εάν συνεργάζονταν η αναισθησιολόγος με τον καρδιολόγο ή υπήρχε εμπλοκή στην μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία αλλά και σε εκείνη με τη νοσηλεύτρια.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα μιας νοσηλεύτριας που είτε…αυτενεργεί και λαμβάνει πρωτοβουλίες στον χειρισμό τέτοιας βαρύτητας περιστατικών όπως αυτό του βρογχόσπασμου ενός χειρουργημένου και ναρκωμένου παιδιού, είτε παραλείπει να ενημερώσει τους ιατρούς του τμήματος δεν συνάδουν με το σαφές καθηκοντολόγιο του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά ούτε και με το επίπεδο της συγκεκριμένης έμπειρης και υπεύθυνης -κατά τους συναδέλφους της- νοσηλεύτριας.
Παναγιώτα Καρλατήρα