Αυτή η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ κέρδισε το …διαδικτυο !!! ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ 2022- Γιατί και πως την φτιάχνουμε !!!!
ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ: Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι εκκλησίες γεμίζουν φανουρόπιτες, ενώ πάντα οι νοικοκυρές φροντίζουν να τις ετοιμάσουν από την προηγούμενη ημέρα. Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που φτιάχνουμε φανουρόπιτα;
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για να βρουν κάτι που έχασαν. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα “φαίνω” που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.
Συστατικά
-375 γρ. σπορέλαιο
-375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-1 κ.γ. σόδα μαγειρική
-1 κ.γ. κανέλα
-1/4 κ.γ. γαρίφαλο
-540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-120 γρ. καρύδια
-75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
-αλάτι
ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ-Για το σερβίρισμα
-1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
-φύλλα δυόσμου
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.