Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
Για 8-10 άτομα
Ετοιμασία: 20+ λεπτά
Μαγείρεμα: 140 λεπτά
Υλικά
– 3-3½ κιλά αρνί
– 1+½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
– 5 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει), καθαρισμένες, σε φετάκια
– Φυλλαράκια από 7-8 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (ή 3 κουταλάκια σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη)
– 1 κουταλάκι σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
– 2 κουταλάκια σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
– Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, βιολογικό
– Χυμός από 2 λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
– 150 ml λευκό ξηρό κρασί
– 200 ml ελαιόλαδο
– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αγοράζουμε κατά προτίμηση σπάλα και μπούτι αρνιού, κομμένα σε μερίδες και καλά πλυμένο κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Σε λεκανίτσα, ανακατεύουμε το σκόρδο με το ξύσμα λεμονιού και τη μισή ποσότητα από το θυμάρι.
2. Σε μεγάλη γάστρα ή σε ταψί, βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού και με μικρό και μυτερό μαχαιράκι ανοίγουμε μικρές σχισμές στις επιφάνειες του κρέατος και μπήγουμε μέσα τα φετάκια σκόρδου με το ξύσμα και το θυμάρι. Βάζουμε στη γάστρα και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε καλά με τη ρίγανη.
3. Σε μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το λεμόνι και το κρασί και περιχύνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταψί, με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας, σε προθερμασμένο φούρνο πάντα, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι, ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες, γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος πλευρές και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και οι πατάτες και το αρνί.