Ας το παραδεχθούμε. Όλοι έχουμε <<καταφέρει>> να σπάσουμε ένα αυγό κατά την διάρκεια του βρασίματος.
Το θέαμα αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει παρελθόν αν ακολουθήσουμε μικρά κόλπα που προτείνουν κορυφαίοι σεφ.
Αρχικά, το αυγό πρέπει να τοποθετηθεί στο νερό όταν αυτό είναι ακόμα κρύο. Η θερμοκρασία νερού και αυγού θα έρθει σε ισορροπία. Ένα κοινό, μεγάλο, λάθος είναι να τοποθετούνται αυγά που προηγουμένως έχουν συντηρηθεί στο ψυγείο, σε νερό που βράζει (Τα αυγά που έχουν συντηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες έχουν υψηλότερο pH, άρα περισσότερες πιθανότητες να ραγίσουν στο βράσιμο).
[irp posts=”100525″ name=”Πατατοσαλάτα με αυγό και πρασοσέλινο”]
H chef και συγγραφέας Gizzi Erskine αναφέρει ότι το αλάτισμα στο νερό για το βράσιμο του αυγού είναι πολύ σημαντικό. Τέσσερα λεπτά και 30 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για ένα μέτριο βράσιμο που θα κρατήσει μαλακό το ασπράδι και τον κρόκο.
Οσο πιο σφιχτό θέλουμε να είναι αυγό, τόσο αυξάνουμε τον χρόνο βρασμού. Οκτώ λεπτά βρασμού είναι αρκετά για ένα σφιχτό αυγό. Οσο πιο μικρό είναι το κατσαρολάκι (ή μπρίκι) στο οποίο βράζεται τόσο πιο σωστά γίνεται η διαδικασία.
Ενα ακόμα τιπ που βρίσκει σύμφωνους τους chefs είναι να βάζουμε το αυγό σε κρύο νερό μετά τον βρασμό. Αυτό θα βοηθήσει στο να καθαριστεί πιο εύκολα μετά.
Nα θυμάστε ότι ακόμα κι το αυγό σας παραβράσει και γίνει πολύ σφιχτό μπορείτε να το εντάξετε στη σαλάτα, στο σάντουιτς ή σε οποιοδήποτε πιάτο επιθυμείτε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.