Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Γίγαντες πλακί στον φούρνο με λουκάνικα
Μερίδες: 4-6
Υλικά
250 γραμμάρια γίγαντες μαύροι Πρεσπών
250 γραμμάρια γίγαντες άσπροι
1-2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι σε κόκκους
500 γραμμάρια λουκάνικο μοσχαρίσιο, σε ροδέλες των 2 εκατοστών
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες του 1 εκ.
3-4 σέλερι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
½ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
½ κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι σούπας πελτέ ντομάτας
300 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη καστανή
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες.
Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν διότι θα μαγειρευτούν και στο φούρνο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε.
Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10-12 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα το λουκάνικο, τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το νερό.
Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη μισή ώρα ανακατεύετε τα υλικά και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό απο το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.