Ακης Πετρετζίκης
Συστατικά
Για το καλαμάρι
1 μπαγκέτα
4 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
900 γρ. καθαρισμένα καλαμάρια
1 κύβος
Για την πέστο
50-70 γρ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
50-80 γρ. ρόκα
1/4 ματσάκι βασιλικό
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο μόνο τα φύλλα
1 κύβος λαχανικών
Για το σερβίρισμα
2 λεμόνια
θυμάρι
[irp posts=”113823″ name=”Νηστίσιμα φαγητά: Συνταγή για σουπιές στιφάδο”]
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το καλαμάρι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Κόβουμε τη μπαγκέτα σε φέτες και απλώνουμε σε ταψί τη μία φέτα δίπλα στην άλλη. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές οι φέτες
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Κόβουμε το καλαμάρι σε ροδέλες πάχους 1 εκ. Με χαρτί κουζίνας στεγνώνουμε το καλαμάρι, γράγφει το akispetretzikis.com. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χωρίζουμε σε 3 δόσεις. Σοτάρουμε την 1η δόση μέχρι να πάρει χρώμα για 2-4 λεπτά και σβήνουμε με χυμό από 1/2 λεμόνι. Αφαιρούμε από το τηγάνι, ρίχνουμε σε ένα μπολ και σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να σοτάρουμε και τις άλλες 2 δόσεις.
Για την πέστο
Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο με το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ρόκα και το βασιλικό, το δεντρολίβανο και τον κύβο. Χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πάστα.
Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με το καλαμάρι. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε πάνω από την μπρουσκέτα το καλαμάρι. Διακοσμούμε με φούντες θυμαριού.
Κόβουμε το λεμόνι σε κυδωνάτες φέτες και σερβίρουμε δίπλα από τις μπρουσκέτες.
ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ