Σαρακοστιανά φαγητά
Μία εύκολη και απολαυστική συνταγή για ριζότο με μύδια και κυδώνια για το σαρακοστιανό τραπέζι και όχι μόνο. υλικά για 4 άτομα
500 γρ. ρύζι αρμπόριο, καρναρόλι ή βιαλόνε νάνο
500 γρ. μύδια ζωντανά ή ένα σακκουλάκι φρέσκια ψίχα μυδιών
12 κυδώνια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια
3 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
1 λεμόνι το ξύσμα και 1 κ.σ. χυμό
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και τα κυδώνια σε τρεχούμενο νερό. Τραβάμε το γένι των μυδιών με δύναμη να βγει. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, την σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ανοίξουν, κάτι που θα χρειαστεί μερικά λεπτά μόνο.
Μόλις ανοίξουν τα στραγγίζουμε αμέσως και κρατάμε τον ζωμό τους (δεν τα αφήνουμε να ψηθούν περισσότερο γιατί σκληραίνουν). Βάζουμε σε μια κατσαρόλα περίπου ένα λίτρο νερό να σιγοβράζει. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις δύο σκ. σκόρδο σε φετάκια.
[irp posts=”112599″ name=”Φανουρόπιτα: Εύκολη συνταγή για την πίτα στον Αγιο Φανούριο”]
Πριν πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να πάρει το λάδι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 2′-3′ μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να το πιεί όλο, ανακατεύοντας.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό από τα όστρακα μαζί με μια κουτάλα καυτό νερό σε ποσότητα που να σκεπάζει μόλις το ρύζι και αφήνουμε να το πιει ανακατεύοντας. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι (ο ζωμός είναι πολύ αλμυρός). Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό αφήνοντας κάθε φορά να απορροφηθεί εντελώς.
Οταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά αλλά όχι τελείως προσθέτουμε το τελευταίο νερό, το ξύσμα και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και τη μία σκελίδα σκόρδο τριμμένη ή λιωμένη. Ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να μας ικανοποιεί, χωρίς να αφήσουμε να πιει όλο το νερό και να στεγνώσει, πρέπει να είναι αρκετά ρευστό. Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τα όστρακα, μία κ.σ. μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφήνουμε να σταθεί 2′-3′ και σερβίρουμε αμέσως σε απλωτό σκεύος, με τον υπόλοιπο μαϊντανό.