Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Νέο άλμα στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 σημειώθηκε το περασμένο 24ωρο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα πιέσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν και οχι με την ίδια ένταση που αυτό έγινε στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας.
Ειδικότερα, χθες έγιναν 126 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας, με τις περισσότερες να αφορούν εκείνα της Αττικής.
Συνολικά χθες οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα ήταν 724, με τους 473 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 251 σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 12 Ιουλίου, οι νοσηλευόμενοι ήταν 630 και δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι ήταν 554.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην κοινότητα με την τεράστια διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και στο σύστημα υγείας ότι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 30%.
Οι δε νέες εισαγωγές από εκείνη την ημέρα, στις 6 Ιουλίου μέχρι χθες αυξήθηκαν 100%, καθώς από 64 έφτασαν χθες στους 126.
«Μάχη» με συνεχείς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια
Την ίδια ώρα, σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό βρίσκονται τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν σε μια άνιση αλλά όχι χαμένη μάχη.
Η πανδημία δείχνει και πάλι «τα δόντια της», σφυροκοπώντας αδιάκοπα νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και εντείνοντας την αγωνία για το ενδεχόμενο νέας επιβολής κατά τόπους περιοριστικών μέτρων στην κινητικότητα του πληθυσμού.
Η ανησυχία των ειδικών προσανατολίζεται στους ανεμβολίαστους πολίτες που φεύγουν από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά κουβαλώντας στις αποσκευές τους τον κορωνοϊό και σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει την κατάσταση και δημιουργεί αμφιβολίες για τον αποτελεσματικό έλεγχο του τέταρτου κύματος.
Κι αυτό γιατί έτσι διακινδυνεύουν αφενός την αναζωπύρωση των τοπικών εστιών και αφετέρου μια επιστροφή στη βάση που θα επιφέρει μετάδοση σε οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, καθώς και σε ηλικιωμένους συγγενείς.
Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τα μέτρα στα νησιά και την Κρήτη
Τα ελληνικά νησιά διατηρούν πλέον σε ημερήσια βάση τη δική τους αξιοσημείωτη θέση στον επιδημιολογικό πίνακα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους λοιμωξιολόγους να βρίσκονται επί ποδόςγια την εξέλιξη της κατάστασης μέσα στον Αύγουστο, όταν οι τουριστικές περιοχές θα πλημμυρίσουν από -εμβολιασμένους και μη- αδειούχους.
Ήδη η επιδημιολογική εικόνα των νησιών θεωρείται κρίσιμη, με τη Μύκονο να συγκεντρώνει σήμερα 40 νέα κρούσματα και 394,71 ανά 100.000 πληθυσμό και την Πάρο 22 και 147,39 αντίστοιχα.
Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται και η Σαντορίνη με 15 διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο και 79,44 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στο φόντο της ανησυχίας προστίθενται και οι δύο περιοχές της Κρήτης, για τις οποίες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Στο Ηράκλειο καταγράφονται σήμερα 112 νέες λοιμώξεις και στο Ρέθυμνο 91, με το τελευταίο να ξεπερνά και τα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό (106,3).
Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ότι από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών αναμένεται να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και αναλόγως της εξέλιξης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών.
Κατά τα άλλα, σταθερά πολλά κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά στη Ρόδο (37), την Κέρκυρα (25), την Κω (17) και τη Λέσβο, ενώ σε μονοψήφιους αριθμούς κυμαίνονται προς το παρόν οι υπόλοιπες Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου.
Πολλά τα κρούσματα στην Αττική παρά τις άδειες του Ιουλίου
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα αποτυπώθηκε ήδη από χθες μέσα από τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC, σύμφωνα με τον οποίο Αττική και Κρήτη βρίσκονται στο «πορτοκαλί» (με βάση τα στοιχεία των δυο προηγούμενων εβδομάδων).
«Κίτρινες» είναι οι Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά, Ήπειρος, Επτάνησα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ στο «πράσινο» παραμένουν η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη, η Εύβοια, η Κεντρική Στερεά και τα νησιά του βοειοανατολικού Αιγαίου.
Σε επίπεδο συνόλου κρουσμάτων, η εβδομάδα κλείνει με 2.691 νέες διαγνώσεις για το τελευταίο 24ωρο και αυξημένο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων (87.787), σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ.
Στην Αττική καταγράφηκαν σήμερα 1.216 λοιμώξεις, με πάνω από τις μισές να συγκεντρώνονται σε κέντρο (292), δυτικά (220) και Πειραιά (191).
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υψηλός αυτός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας εν μέσω Ιουλίου, όταν οι καλοκαιρινές άδειες έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν αποσυμφόρηση στην πρωτεύουσα.
Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα καταγράφηκαν 184 νέες διαγνώσεις, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται ξανά η Λάρισα (76), η Αχαΐα (63), η Κορινθία (63), τα Ιωάννινα και η Μαγνησία (39).