Εορτολόγιο: Κλήμης, Κλημεντίνη, Κλημεντίνα, Κλεμεντίνη, Κλεμεντίνα. Μηνοδώρα. Μητροδώρα. Πουλχερία, Πουλχερίνα, Πουλχερίτσα, Πουλχέρω, Πουλχέρη.
10 Σεπτεμβρίου: Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα – Οι Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα ήταν αδελφές και κατάγονταν από τη Βιθυνία.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η λάμψη της παρθενίας και η ωραιότητα των ψυχών και των σωμάτων τις έκαναν τις τρεις αδελφές να είναι καύχημα των χριστιανών ενώ οι φροντίδες και οι συνήθειες του κόσμου δεν τις απασχολούσαν. Η μόνη της φροντίδα ήταν «μετὰ αἰδοῦς καὶ σωφροσύνης κοσμεὶν ἑαυτάς, ἢ ἐν πλέγμασιν ἢ χρυσῶ ἢ μαργαρίταις ἢ ἰματισμῶ πολυτελεῖ» (Α’ προς Τιμόθεον, β’ 9). Δηλαδή φρόντιζαν να στολίζουν τον εαυτό τους με συστολή και σωφροσύνη και όχι με φιλάρεσκα πλεξίματα των μαλλιών τους ή με χρυσά ή μαργαριτένια κοσμήματα ή με ρούχα πολυτελή.
Για την αγάπη, λοιπόν του Χριστού, άφησαν την πατρίδα τους και πήγαν να κατοικήσουν σε ένα λόφο, κοντά στα Πύθια θερμά λουτρά. Εκεί ασκήτευαν και καλλιεργούσαν ακόμα περισσότερο τη σωφροσύνη τους. Γι’ αυτό αξιώθηκαν από το Θεό να θεραπεύουν ασθένειες, και έτρεχε κοντά τους πλήθος κόσμου.
Όταν το έμαθε αυτό ο έπαρχος Φρόντων, έστειλε και συνέλαβε τις τρεις αδελφές. Βλέποντας, τη φρόνηση και τη σύνεση, αλλά και την αφοβία με την οποία τον αντιμετώπισαν, διέταξε και τις βασάνισαν με τα πιο φρικτά βασανιστήρια. Τα υπέμειναν με ανδρεία τα μαρτύρια και έτσι ένδοξα παρέδωσαν της ψυχές τους στο νυμφίο τους Χριστό (290 μ.Χ.). Ο έπαρχος θέλησε να κάψει τα σώματα τους, αλλά οι φλόγες έκαψαν τον ίδιο και έπειτα καταρρακτώδης βροχή έσβησε τη φωτιά. Τα σώματα των τριών παρθένων τάφηκαν με σεβασμό από τους χριστιανούς.
Ιερά Λείψανα: Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μηνοδώρας βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους και Παναγίας Γουμένισσας Κιλκίς.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μητροδώρας βρίσκονται στις Μονές Παντοκράτορος Αγίου Όρους, Παναγίας Γουμενίσσης Κιλκίς, Αγάθωνος Φθιώτιδος και Πετράκη Αθηνών.
Η δεξιά της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Ζερμπίτσας Σπάρτης.
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Νυμφοδώρας βρίσκεται στη Μονή Παναγίας Γουμένισσας Κιλκίς.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τοὺς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας.
Τᾶς τρεῖς ἔνδοξους Παρθένους καὶ Ἀθληφόρους θεόφρονας, τᾶς συνδεδεμένος ἐνθέως, ἀδελφικὴ οἰκειότητι, τᾶς καλλιρόους πηγᾶς τῆς εὐσέβειας, τᾶς ἀναβλύζουσας, μαρτυρικῶν ἀγώνων χάριν ἀέναον, τὴν θείαν Μηνοδώραν, καὶ τὴν Μητροδώραν τὴν ἔνδοξον, σὺν τὴ κλυτὴ Νυμφοδώρα, τὴ ἐν πάσι καρτερόφρονι, πάντες οἱ τρυφῶντες τῶν ἄθλων αὐτῶν, συνδραμόντες ὕμνοις τιμήσωμεν αὑταὶ γὰρ τὴ Τριάδι, ὑπὲρ ἠμῶν ἀεὶ πρεσβεύουσι.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Τὸν τρισάριθμον σύλλογον καὶ θεόπλοκον τῶν αὐτάδελφων παρθένων στέψωμεν θείαις ᾠδαῖς· ἀνδρικῶς γὰρ τὸν ἐχθρὸν κατετροπώσαντο· ὅθεν προϊστάντι ἡμῶν τῶν βοώντων ἐκτενῶς· χαῖρε, σεμνὴ Μηνοδώρα, σὺν Μητροδώρα τῇ θείᾳ καὶ Νυμφοδώρα τῇ θεόφρονι.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς.
Ὑπὲρ Τριάδος καρτερῶς ἐναθλούσαι, τὸν πολυμήχανον ἐχθρὸν ἐτροπώσασθε, ἀδελφικῶς τῷ πνεύματι συνδούμεναι, ὅθεν εἰσωκίσθητε, σὺν ταὶς πέντε Παρθένοις, πρὸς τὸν ἐπουράνιον, Ἀθληφόροι νυμφῶνα, καὶ σὺν Ἀγγέλοις τῷ παμβασιλεῖ, ἐν εὐφροσύνῃ ἀπαύστως παρίστασθε.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Το 1224 ιδρύεται το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.
Το 1919 η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν, που υπογράφεται από την Αυστρία, καθορίζει την πολεμική αποζημίωση και επιβάλλει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Τσέχων, των Πολωνών, των Ούγγρων και των Γιουγκοσλάβων.
Το 1925 υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ.
Το 1943-Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία.
Το 1953 ισχυρότατοι σεισμοί πλήττουν την Κύπρο. Καταστρέφεται η Πάφος, με 63 νεκρούς, 200 τραυματίες και 4.000 άστεγους. Πολλά σπίτια καταρρέουν σε 158 χωριά.
Το 1960 ο θρυλικός Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος.
Το 1972 ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει αργυρό μετάλλιο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου όταν χάνει από τον Τσέχο Βιτεζλάβ Μάχα με 5-2 στα σημεία.
Το 1976 στη Γιουγκοσλαβία, κοντά στο Ζάγκρεμπ, 176 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν συγκρούονται ένα αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών και ένα Yugoslav DC-9.
Το 1977 ο Τυνήσιος φονιάς Χαμιντά Τζαντουμπί είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στη Γαλλία.
Το 1980 η Λιβύη και η Συρία ανακοινώνουν ότι είναι “ενοποιημένο κράτος” και καλούν κι άλλες αραβικές χώρες να ενωθούν μαζί τους.
Το 1981 στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται η νέα περιφερειακή οδός Αλίμου-Καρέα- Κατεχάκη.
….. Την ίδια μέρα μετά από 40 χρόνια “προσφυγιάς” η Γκουέρνικα, ο φημισμένος πίνακας του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, επιστρέφει στην Ισπανία. Ο Πικάσο ζωγράφισε τη “Guernica” το 1937, ως αντίδραση στη γερμανική βομβιστική επίθεση κατά της ομώνυμης πόλης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Το 1982 η ακοντίστρια Άννα Βερούλη παίρνει την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου της Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα, η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη και παίρνει το χάλκινο.
Το 2002 η Ελβετία γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν:
Το 1892 ο τιμημένος με Νόμπελ Αμερικανός φυσικός, Άρθουρ Χόλι Κόμπτον.
Το 1896 η Γαλλίδα σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής, Έλσα Σκιαπαρέλι.
Το 1938 ο Γερμανός μόδιστρος Καρλ Λάγκερφελντ.
Το 1956 ο ηθοποιός, Γιάννης Μπέζος.
Το 1968 ο Βρετανός σκηνοθέτης, σύζυγος της Μαντόνα, Γκάι Ρίτσι.
Σαν σήμερα πέθαναν:
Το 1834 ο Χρύσανθος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Το 1898 δολοφονήθηκε στη Γενεύη, η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.