Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Αλλαγή ώρας: Στις 26 Μαρτίου, στις τρεις τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μια ώρα μπροστά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ώρας μπορεί να διαταράξει τα εσωτερικά «ρολόγια» του οργανισμού μας και τον κιρκάδιο ρυθμό μας, κοινώς το βιολογικό μας ρολόι.
Ως κιρκάδιος ρυθμός ορίζεται οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου. Ο ρυθμός, που ορίζεται από ένα ρολόι, μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το φως.
Αν δεν προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για την αλλαγή της ώρας -γνωστή ως DST (Daylight Saving Time)- μπορεί να υπάρχουν συνέπειες: ο λιγότερος ύπνος προκαλεί σκαμπανεβάσματα της διάθεσης, ιδίως στους εφήβους, μπορεί να αυξήσει τα τροχαία ατυχήματα, τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται αν κάνουμε κάποιες προσαρμογές στην καθημερινότητά μας πριν την ημέρα που ξεκινά η θερινή ώρα.
Ξαναρυθμίστε το εσωτερικό ρολόι
Ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας γι’ αυτό, με δεδομένο ότι η αλλαγή ώρας θα μας στερήσει μία ώρα, θα πρέπει να ρυθμίσουμε ξανά τη συγκεκριμένη ρουτίνα. «Τα κύτταρα της καρδιάς, του ήπατος, των πνευμόνων, του εντέρου και του εγκεφάλου ρυθμίζονται όλα εν μέρει από εσωτερικά ρολόγια ή γονίδια και επίσης αυτά τα κύτταρα δίνουν σήματα το ένα το άλλο. Εάν τα σήματα είναι τη λάθος στιγμή ή εάν οι ορμόνες απελευθερώνονται σε λάθος χρονικές στιγμές τότε μπορούν να υπάρξουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις», λέει στο Healthline ο Daniel S. Lewin παιδοψυχολόγος και ειδικός στον ύπνο.
Τρεις νύχτες πριν αλλάξει η ώρα καλό θα είναι να τρώτε νωρίτερα το βραδινό σας και να πηγαίνετε για ύπνο 15-20 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Ρυθμίζοντας τα εσωτερικά σας ρολόγια σε διάστημα μερικών ημερών και όχι σε μία μόνο νύχτα, αποφεύγετε ένα περιττό σοκ για τον οργανισμό σας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ξεκινάτε τη μέρα σας εκθέτοντας το σώμα στο φως του ήλιου, καθώς με αυτό τον τρόπο ευθυγραμμίζετε τον κιρκάδιο ρυθμό.
Όχι καφεΐνη από το απόγευμα
Γυναίκα που κρατάει κούπα με καφέ
Είναι δύσκολο να πεις όχι στον καφέ, όμως οι ειδικοί συνιστούν σταδιακά να μειώνεται η ποσότητα καφεΐνης τις μέρες που προηγούνται της θερινής ώρας και η κατανάλωσή του να γίνεται κατά βάση το πρωί, γιατί αλλιώς μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις πηγές κρυφής καφεΐνης, όπως το παγωμένο τσάι, κάποια αναψυκτικά και το σοκολατούχο γάλα.
Με μέτρο οι οθόνες
Τις ημέρες που προηγούνται της μετάβασης στη θερινή ώρα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα βάζουμε τις οθόνες στην άκρη για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, λένε οι ειδικοί. Όπως εξηγούν το μπλε φως (από τάμπλετ, κινητά, τηλεοράσεις) μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, την ουσία που παράγει η επίφυση (ο αδένας που βρίσκεται ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου) και μας λέει ότι είναι ώρα για ύπνο. «Πολλοί άνθρωποι κάνουν πράγματα που διεγείρουν τον εγκέφαλό τους (πριν τον ύπνο) και όταν διεγείρεις τον εγκέφαλό σου, δεν μπορείς να κοιμηθείς τόσο καλά. Έτσι δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε το ρολόι μας» λέει ο γιατρός dr. Sterling Ransone Jr.
Αντί λοιπόν να κολλήσετε σε μια οθόνη κάντε άλλα πράγματα, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, να λύσετε σταυρόλεξα ή να παίξετε με το κατοικίδιό σας. Αν έχετε δουλειά τα βράδια σε κάποια οθόνη μειώστε τη κατά 10 έως 20 λεπτά κάθε μέρα και προσθέστε τα στις πρωινές ώρες, αν είναι δυνατόν.