Ανασχηματισμός: Η εκ των πραγμάτων αποχώρηση Ζουράρι απο το υπουργείο Παιδείας επανέφερε τα σενάρια ανασχηματισμού οδηγώντας στα όρια νευρικής κρίσης αρκετούς υπουργούς που ακούν για τις αλλαγές να έρχονται αλλα δέ γνωρίζουν τι θα γίνει με τη δική τους θέση.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με αγωνία προσπαθούσαν να μάθουν αν μετά τη συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, η αντικατάσταση Ζουράρι θα λειτουργούσε ως αφορμή για ευρύτερες αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει ο πρωθυπουργός
Οι πληροφορίες για την απόφαση του πρωθυπουργού να ξαναμοιράσει την τράπουλα αλλάζοντας πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα, έχει οδηγήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε συνεχείς συνεντεύξεις στις οποίες μιλούν για τα πεπραγμένα τους, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουν ότι παρήγαγαν έργο στο πόστο που ο Αλέξης Τσίπρας τους τοποθέτησε.
Την ίδια ώρα, στο μέγαρο Μαξίμου έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και ακολούθως την έξοδο στις αγορές (πιθανόν με 7ετούς διάρκειας ομόλογο) αμέσως μετά.
Αφού αυτά ολοκληρωθούν, θα ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές οι οποίες στα βασικά τους εχουν αποφασιστεί.
Πέντε ως έξι υπουργεία αναμένεται να αλλάξουν σίγουρα πολιτικό προιστάμενο, δύο ακόμα έχουν αρκετές πιθανότητες, και ένα είναι πιθανό να διευρύνει τις αρμοδιότητές του, αποσπώντάς τις από άλλα υπουργεία.
Στα σίγουρα του ανασχηματισμού, είναι η διατήρηση του οικονομικού επιτελείου που έχι πολλή δουλειά ακόμα έως και τον ερχόμενο Αύγουστο.
Τουλάχιστον για δύο από τα πρόσωπα που μετέχουν στην κυβέρνηση, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο καθόδου τους στις δημοτικές εκλογές για το Δήμο Αθηναίων. Οι μετρήσεις τρέχουν, ωστόσο αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, Υπουργοί, βουλευτές ή ευρωβουλευτές θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα αφού πάντα μια τέτοια επιλογή συναρτάται και από το τι σκέφτεται η ΝΔ να κατεβάσει ως υποψήφιο για το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.
Βαρειά ονόματα υπουργών δεν αναμένεται να τεθούν εκτός κυβέρνησης αλλά πιθανότατα θα σαλπάρουν για άλλες θάλασσες σε άλλα γραφεία, ενώ για τα νέα πρόσωπα που εμπιστεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αισθάνεται μάλλον δικαιωμένος.
Παράμετρος αναμφίβολα των αλλαγών, είναι και η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ τους οποίους με «δηλητήριο» κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ αποκαλούν και «κόμμα υπουργών».
Μόνο οι Παπαχριστόπουλος, Λαζαρίδης, Κατσίκης και (από χτες) Ζουράρις είναι εκτός κυβερνητικού συμβουλίου και επειδή κάποιος θα πρέπει να βρίσκεται και στα βουλευτικά έδρανα είναι πιθανό η συμμετοχή τους να περιοριστεί κατά μία ή δύό θέσεις, με τον Πάνο Καμένο να έχει ρίξει άγκυρα πάντως στο ΥΕΘΑ.
Ως προς το χρόνο των αλλαγών, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα είναι το τέλος Ιανουαρίου ωστόσο, αν και στο Μαξίμου έχουν καταλήξει για την ομάδα υπουργών που κάνει δουλειά και δε μετακινείται, η έλλειψη πολιτικής πίεσης από την επικαιρότητα ή την αντιπολίτευση, ενδεχομένως να κρατήσει τον κ.Τσίπρα να μην κάψει το χαρτί το ανασχηματισμού από τώρα….
iefimerida.gr