Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα, με την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας μας να προκαλεί ανησυχία τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας και να αποτελεί προάγγελο του 4ου κύματος.
Η μετάλλαξη Δέλτα, σαρώνει την Ελλάδα, σε μια περίοδο που η τουριστική περίοδος κορυφώνεται, ενώ προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς, αφού απειλεί νέους και παιδιά, τη στιγμή που όπως όπως έχει γίνει ξεκάθαρο διακοπές και συνωστισμός ευνοούν τη διασπορά του φονικού ιού.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την εβδομάδα που πέρασε, μολύνθηκαν 2.329 παιδιά και περισσότεροι από 6,5 χιλιάδες νέοι. Οι επιστήμονες καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων και στους άνω των 40, καθώς η ινδική παραλλαγή κυριαρχεί. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: 3.256 πολίτες 40 – 64 ετών μολύνθηκαν από τις 19 Ιουλίου μέχρι σήμερα.
Ως αποτέλεσμα, η μία περιοχή μετά την άλλη τίθενται σε κατάσταση συναγερμού, με νησιά και Θεσσαλονίκη να προβληματίζουν περισσότερο τους ειδικούς. Στη συμπρωτεύουσα, την τρίτη εβδομάδα του Ιούλιου εντοπίστηκαν 1.146 μολύνσεις.
Η χαλάρωση των μέτρων έφερε πολλά νησιά ένα βήμα πριν το «κόκκινο». Πρόκειται για νησιά που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των τουριστών, όπως Ζάκυνθος, Λέρος, Κέρκυρα, Κως, Λέσβος, Σίφνος, Σέριφος, Μήλος, Αντίπαρος και Ρόδος, ενώ ήδη είδαμε το πρώτο μίνι lockdown στη Μύκονο, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ μέχρι – τουλάχιστον- τη Δευτέρα.
Ανησυχία των ειδικών
Η ανησυχία των επιστημόνων της χώρας μας πλέον είναι πλέον κάτι παραπάνω από διάχυτη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ, τις τελευταίες επτά με οκτώ μέρες «έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών» και στο πλαίσιο αυτό «παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει:
Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο».
Ωστόσο, όπως είπε, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, η οποίες αγγίζουν καθημερινά τις 150-160 και, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, δεν αποκλείεται στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν τις 300.
Σημειώνεται ότι σήμερα, για ακόμα μια μέρα, συνεχίστηκε η αύξηση των διασωληνωμένων, οι οποίοι έφτασαν στους 133.
Από πλευράς του, ο Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε πως «Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα».
Αναφορικά με τους διασωληνωμένους είπε πως σταμάτησαν να μειώνονται και πέρασαν σε μία «φάση σταθεροποίησης».
Ανατρεπτική πρόταση για «τουριστική φούσκα»
Οι επιστήμονες προτείνουν τη λύση της «κοινωνικής φούσκας» και στις διακοπές. Εξηγούν πως ακόμη και στην παραλία ή στις βόλτες μας στα νησιά θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη παρέα που θα είναι πάντα η ίδια και δε θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για «μικρές ομάδες τουριστών, οι οποίοι είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ».
Όπως εξήγησε αυτό θα συμβεί ούτως ώστε «να μειώσει κανείς τη διασπορά ανάμεσα στους τουρίστες».
Το μεγάλο στοίχημα είναι ο Αύγουστος οπότε και αναμένεται το μεγάλο κύμα των εκδρομέων. Αν συνωστισμός και χαλάρωση μέτρων συνοδέψουν τις διακοπές μας, το Φθινόπωρο η χώρα θα καταγράψει ακόμη και… πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο;
Την ίδια ώρα, «φουντώνει» τις τελευταίες ώρες το σενάριο που θέλει απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στο λιανεμπόριο.
Ωστόσο, τέλος φαίνεται πως βάζει σε αυτό το σενάριο ο Στέλιος Πέτσας, καθώς δήλωσε σήμερα πως δεν γίνεται καμία συζήτηση για απαγόρευση εισόδου όσων δεν έχουν εμβολιαστεί στα καταστήματα του λιανεμπορίου.
Όπως εξήγησε, στο λιανεμπόριο η χρήση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της μάσκας «μας προφύλαξε από διασπορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα», άρα αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει συζήτηση για το λιανεμπόριο, όσο κυρίως για τη μετακίνηση και την ψυχαγωγία».
Σε αυτά τα δύο, σύμφωνα με τον ίδιο, «σαφέστατα θα έχουμε μεγαλύτερη ευκολία μετακινήσεων για τους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι ενδεχομένως θα πρέπει να μείνουν εκτός ιδίως από εσωτερικούς χώρους όσο πηγαίνουμε προς το φθινόπωρο».
Υπενθυμίζεται πως στην απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους και σε άλλους χώρους αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως η απαγόρευση εισόδου στους κλειστούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης για ανεμβολίαστους αναμένεται να γενικευτεί.
«Οι εμβολιασμένοι προφανώς θα μπορούν να κινούνται στους εσωτερικούς χώρους, όπου δεν θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι μια πολιτική που ασκούν όλα τα κράτη της Γης. […] Δεν μπορώ να σας προαναγγείλω σήμερα ποιους αφορά γιατί πρέπει να έχω τα δεδομένα. Λέω όσο η πανδημία εξελίσσεται, ασφαλώς θα λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα» είπε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΙ.
Πρόσθεσε επίσης ότι σε επιχειρήσεις που η οικονομία εξαρτάται από την ασφάλεια, όπως τα κέντρα διασκέδασης, «είναι σαφής η διάκριση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».