Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Άγγελος Συρίγος: Να λαμβάνουν υπόψη τις νομολογιακές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και να μην μπλέκουν σε δικαστικές διαμάχες χωρίς λόγο, ζήτησε από τις κρατικές υπηρεσίες…
ο υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, με θέμα “Απαράδεκτες πρακτικές της Ακαδημίας Αθηνών ενάντια σε πρώην συμβασιούχους εργαζόμενούς της”. “Αφ’ ης στιγμής (οι εργαζόμενοι) προσέφεραν υπηρεσίες, παρότι βασίζονταν σε μια ελαττωματική σύμβαση […] ορθώς κατεβλήθησαν τα χρήματα σε αυτούς και δεν μπορούν να αναζητηθούν” είπε ο υφυπουργός Παιδείας.
Ο κ. Δελής είχε αναφερθεί στο “εξωφρενικό αίτημα” της Ακαδημίας Αθηνών να ζητήσει από τρεις εργαζόμενους, οι οποίοι συνέχισαν να εργάζονται σε έργα της μέσω ασφαλιστικών μέτρων, να επιστρέψουν το ποσό των 13.000 ευρώ έκαστος. Όπως είπε ο κ. Δελής, εάν εκτελεστεί η απαίτηση της Ακαδημίας, μπορεί να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για τους εργαζόμενους, που ζητούν τα δικαιώματά τους για σταθερή δουλειά: “Δεν περιποιεί καμία τιμή σε ένα πνευματικό ίδρυμα όπως η Ακαδημία, να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες” είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο κ. Συρίγος είπε ότι οι εργαζόμενοι ουδέποτε κατήρτησαν συμβάσεις με την Ακαδημία. Από την ώρα που έπαψαν να αμείβονται για έργα που χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του κληροδοτήματος Φωτεινού, υπήρχε πρόβλημα από που θα χρηματοδοτηθούν. Με την προσωρινή διαταγή που πήραν στις 10/6/2019, η Ακαδημία αποδέχθηκε προσωρινά τις υπηρεσίες τους και τα χρήματα καταβλήθηκαν από το κράτος. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Συρίγος, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενημέρωσε εγγράφως για την έγκριση της πίστωσης, πρόσθεσε ότι εάν (τελικώς) απορριφθεί η αγωγή τους, θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Όπως είπε ο κ. Συρίγος, η Ακαδημία Αθηνών εξέτασε το θέμα στις 6 Ιουλίου και έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις, βάσει και της πρόσφατης απόφασης της ολομέλειας του Αρείου Πάγου 4/2021, η οποία λέει το εξής: Στις περιπτώσεις άκυρης και εν γένει ελαττωματικής ή ανύπαρκτης σύμβασης, εφόσον ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του και ο εργοδότης αποκομίζει ωφέλεια (την αξία της εργασίας), οφείλει αμοιβή στον εργαζόμενο, διότι εάν δεν την καταβάλει θα γίνει αδικαιολόγητα πλουσιότερος και θα οφείλει να επιστρέψει τον πλουτισμό.
Με βάση αυτά και με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν βάσει δικαστικής αποφάσεως, έστω και εάν κρίθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν ελαττωματική και άκυρη, και προσέφεραν τις εργασίες τους, οφείλεται αμοιβή στον εργαζόμενο, και εάν δεν καταβληθεί τότε θα μπορούσαν να τη διεκδικήσουν, διότι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους: Αυτή είναι η θέση της συγκλήτου της Ακαδημίας είπε ο κ. Συρίγος, “και νομίζω ότι, αυτή είναι η ορθή θέση βάσει της νομολογίας του Αρείου Πάγου. Αφ’ ης στιγμής προσέφεραν υπηρεσίες, παρότι βασίζονταν σε μια ελαττωματική σύμβαση, άκυρη εκ των υστέρων, ορθώς κατεβλήθησαν τα χρήματα σε αυτούς και δεν μπορούν να αναζητηθούν”. Σχολίασε, τέλος ότι “οι υπηρεσίες του κράτους (πρέπει) να λαμβάνουν υπόψη τις νομολογιακές αποφάσεις και να μην μπλέκουμε σε δικαστικές διαμάχες χωρίς λόγο”.