Αύριο, Δευτέρα, προσέρχεται στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας στο πλαίσιο στο πλαίσιο της έρευνας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να ακολουθήσουν οι καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Τελευταίος, την ερχόμενη Πέμπτη, θα καταθέσει ο κ. Αγγελής, οι εγγραφές καταγγελίες του οποίου αποτελούν και την βάση της έρευνας που διενεργείται στον Άρειο Πάγο από τους αντεισαγγελείς του Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, θα αναζητήσουν την αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη στην έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία, την οποία διενεργεί εδώ και μήνες η εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη.
Στις δυο έγγραφες αναφορές του προς την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο κ. Αγγελής είχε αφήσει σαφείς υπόνοιες για χειραγώγηση της έρευνας για τη Novartis από στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε κάνει λόγο για βιασύνη, που ίδιος είχε διαπιστώσει ως επόπτης, τότε, των εισαγγελέων Διαφθοράς να ασκηθούν άρον – άρον διώξεις σε συγκεκριμένους πολιτικούς.
Το πρόσωπο, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Αγγελής, το αποκαλεί «Ρασπούτιν» , υπογραμμίζοντας στις αναφορές του πως είναι «μέλος της κυβέρνησης (σ.σ. της απελθούσης) και έχει τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης ενδεχομένως δε και ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».
Για τον «Ρασπούτιν» είχε μιλήσει πρώτη όμως και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ραϊκου, η οποία είχε παραιτηθεί από την συγκεκριμένη θέση καταγγέλλοντας πιέσεις προκειμένου να ασκήσει τότε διώξεις σε βάρος προσώπων που εμπλέκονταν σε συγκεκριμένες δικογραφίες αλλά και να αρχειοθετήσει υποθέσεις που η ίδια ερευνούσε.
Θα κατονομάσουν τον Ρασπούτιν;
Οι τρεις πολιτικοί που προσέρχονται από αύριο να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο, είχαν υποβάλλει μηνύσεις σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων της έρευνας για την Novartis που τους κατονόμαζαν ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες είχε μηνύσει τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εγκαλώντας τους για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ άλλων και για συμμορία. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο σε συνέντευξη του ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφέρει σε συνέντευξή του πως ο περιβόητος «Ρασπούτιν» είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, κάτι που είχε διαψεύσει τότε ο τελευταίος λέγοντας «πως Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σήμερα».
Αρχικά, οι μηνύσεις των τριών πολιτικών είχαν μπει στο αρχείο όμως με αίτημα του κ. Αγγελή ανασύρθηκαν και τα καταγγελλόμενα σε αυτές τέθηκαν, εκ νέου, υπό διερεύνηση.
Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα, είναι αν οι τρεις πολιτικοί αλλά και ο κ. Αγγελής που καταθέτουν από αύριο στον Άρειο Πάγο, θα κατονομάσουν τον «Ρασπούτιν», αν δηλαδή θα αποκαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του συγκεκριμένου στελέχους της πρώην κυβέρνησης. Αν το πράξουν, ή έστω αν το πράξει ένας από αυτούς, τότε η δικογραφία θα πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί.
Η θέση της εισαγγελίας Διαφθοράς
Όπως αποκαλύπτει πάντως το lawandorderg.gr, η εισαγγελία Διαφθοράς που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δίνης των αποκαλύψεων εμμέσως είχε αντικρούσει τα καταγγελλόμενα του κ. Αγγελή. Ειδικότερα, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να είχε καταθέσει με έγγραφο της στον Άρειο Πάγο, πως ο κ. Αγγελής, ως επόπτης της είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει την έρευνά της για τη Novartis, αφαιρώντας, μεταξύ άλλων, από το αρχείο της κρίσιμα έγγραφα της υπόθεσης αλλά και μπλοκάροντας με ενέργειες του παραγγελίες της για έρευνα προς τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Και ενώ, ο Άρειος Πάγος, αρχίζει να ερευνά από μηδενική βάση τα καταγγελλόμενα περί σκοτεινού παρασκηνίου στην έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία, από την εισαγγελία Διαφθοράς, αναμένεται η τελική απόφασή της για το τι θα πράξει σχετικά με τις εκκρεμείς δικογραφίες για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αν δηλαδή, θα τις αρχειοθετήσει ή θα τις διαβιβάσει στη Βουλή, όπως πρόσφατα έπραξε για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας την άρση της ασυλίας τους ώστε να προχωρήσει σε δίωξη.
Πάντως, με εξαίρεση τον κ. Λοβέρδος, η δικογραφία για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που είχαν αρχικά εμπλακεί στην υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Μεταξύ αυτών και οι δικογραφίες για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, που καταθέτουν αυτή την εβδομάδα στον Άρειο Πάγο.