Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, ένα αρχαιολογικό εύρημα βρέθηκε «κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης», φωτογραφία του οποίου έσπευσε να ανεβάσει στο Facebook.
Η είδηση που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Αρχαιολογική Εφορεία της Αθήνας. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν πρόκειται για κάποια κεφαλή από ερμαϊκή στήλη οι οποίες δέσποζαν στην Αττική, στις προσόψεις των σπιτιών αρχικά την περίοδο των Πεισιστρατιδών στα μέσα του 6ου π. Χ και αργότερα κατά την ρωμαϊκή περίοδο.
Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ψηλές ορθογώνιες στήλες, στην κορυφή των οποίων δέσποζε προτομή από διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα της Αρχαίας Ελλάδας και υιοθετήθηκαν, κατά κόρον από τον Πεισιστρατίδη Ίππαρχο.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, κατά την Αρχαιότητα δεν ήταν τόσο τετραγωνισμένες αλλά είχαν τη μορφή πέτρας-οι λεγόμενοι Ερμαίοι λόφοι-πάνω στις οποίους τοποθετούσαν συμβολικές μορφές.
Αργότερα εξελίχθηκαν και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο υιοθετήθηκαν κατά κόρον: στη Δήλο, για παράδειγμα, δεσπόζουν ερμαίες στήλες με τη μορφή Φαλλού-κληρονομία των Ελλήνων από τους Πελασγούς. Τις στήλες τοποθετούσαν εκεί για καλή τύχη και για δύναμη, για προστασία της περιουσίας και γι αυτό ως επί το πλείστον αποδίδονταν στον θεό Ερμή.
Στα ρωμαικά χρόνια δεν έφερναν τη μορφή του Ερμή αλλά διάφορων κορυφαίων στρατηγών ή είχαν λειτουργική χρήση-δηλαδή χρησίμευαν για να βρει κανείς τη σωστή οδό ή δρόμο. Γι αυτό και βρίσκονταν σε αφθονία-ειδικά στο κέντρο της Αθήνας έχουν βρεθεί πολλά τέτοια ευρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεσπόζουν στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Μπενάκη και αλλού.
Περισσότερες ανακοινώσεις, πάντως, αναμένονται από την αρχαιολογική υπηρεσία.