“Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μένει σταθερή στη γραμμή της υπευθυνότητας, την ευρωπαϊκή γραμμή, την μόνη γραμμή η οποία μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μένει με τα εσωκομματικά του προβλήματα”, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
Η πρόταση μομφής
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόταση μομφής, την ίδια ώρα που όλη η Ελλάδα αγωνιά για τον κορονοϊό και τις συνέπειες του και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.
“Αυτά είχαμε πει προεκλογικά και αυτά υλοποιεί με αυτό το νομοσχέδιο ο κ. Σταϊκούρας. Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε κάποιο βαθμό, η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται εναντίον του ελληνικού λαού που ψήφισε τη ΝΔ στις εκλογές”, παρατήρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε αυτή την πρόταση μομφής, από τα πολιτικά του αδιέξοδα και την ανάγκη του να ακουστεί καθώς έχει μείνει πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά το προσπαθεί με λάθος τρόπο.
Ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος
Αλλά και αναφορικά με το νέο πτωχευτικό και το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως… “ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος”, σημειώνοντας πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που:
-μιλούσε για σεισάχθεια το 2014 και επαναλάμβανε συχνά το σύνθημα “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”.
-έφερε έναν πρώτο νόμο το 2016 και στη συνέχεια προχώρησε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πολλαπλασίασε τους πλειστηριασμούς σε σχέση με το παρελθόν, αφού “μόνο μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ του 2017 και του 2018, παρατηρήθηκε αύξηση 185%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
-το Φεβρουάριο του 2019 με το Ν. 4592 καταργούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας.
-απέκλεισε με το νόμο του 2019 όσους είχαν κόκκινο δάνειο μετά την 31.12.2018, απέκλειε όσους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα πολλαπλά κριτήρια επιλεξιμότητας που προέβλεπε με το νόμο. “Ο νόμος είχε διάρκεια 6 μηνών και περιοριζόταν μόνο στη ρύθμιση δανείων πρώτης κατοικίας, χωρίς καμία απολύτως λύση, για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα οφειλών, γι΄αυτό, όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, από τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, κατόρθωσαν και πέρασαν μόλις 90.000 περιπτώσεις.