Δόμνα Μιχαηλίδου: Σε αύξηση κατά 15% στον αριθμό των σχολικών γευμάτων που λαμβάνουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε ταυτόχρονη διεύρυνση των γεωγραφικών τμημάτων, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την πρώτη αύξηση στο πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2020, η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, το ενισχύει κι άλλο, εξασφαλίζοντας αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση από 74 εκατ. ευρώ σε 85 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
– Αυξάνονται τα γεωγραφικά τμήματα στα οποία δίνονται σχολικά γεύματα. Το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 18 νέα γεωγραφικά τμήματα.
– Στο πρόγραμμα εντάσσονται δήμοι με κοινωνικά κριτήρια, έπειτα από πραγματοποίηση στατιστικής μελέτης για την ιεράρχηση της αναγκαιότητας για παροχή σχολικών γευμάτων ανά δήμο.
– Αυξάνονται οι σχολικές μονάδες εντός των υφιστάμενων τμημάτων στις οποίες χορηγούνται σχολικά γεύματα.
– Οι διανεμόμενες μερίδες αυξάνονται και από 185.311 ανέρχονται σε 210.347 την ημέρα.
Τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 39.673.643 ευρώ και αντιστοιχούσε σε 151.276 μερίδες την ημέρα.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Δέσμευση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να μην μείνει κανένα παιδί πίσω. Ως κυβέρνηση, τιμούμε στην πράξη την υποχρέωσή μας να φροντίζουμε όλα τα παιδιά της χώρας και κυρίως εκείνα που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες οικογένειες. Η ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι σήμερα, λόγω της πανδημίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της, ακόμα πιο επιτακτική. Και το πράττουμε με δράσεις σε κάθε στάδιο της παιδικής ηλικίας μέσα από προγράμματα, όπως τα σχολικά γεύματα, η ενίσχυση της προσχολικής αγωγής, η αποϊδρυματοποίηση και κοινές πρωτοβουλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως το “Child Guarantee”, όπου καταφέραμε να είμαστε ένα από τα έξι κράτη μέλη που επιλέχθηκαν για την υλοποίησή του.
Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωράμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε την ενδεδειγμένη προσχολική αγωγή, την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών, τη σωστή ανάπτυξη, την ευημερία και εν τέλει την καθολική προστασία όλων των παιδιών της χώρας.
Ενδυναμώνοντας στο πλαίσιο αυτό τα ίδια τα παιδιά, εντάσσουμε, από τη νέα σχολική χρονιά, επιπλέον 18 γεωγραφικές Περιφέρειες στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και αυξάνουμε τον αριθμό των γευμάτων που διανέμονται στις ήδη υπάρχουσες.
Πριν από έναν χρόνο, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες, θέσαμε ένα οριζόντιο και δίκαιο πλαίσιο, για να μην υπάρχουν ανισότητες και καθυστερήσεις. Εξασφαλίσαμε με κάθε δυνατό τρόπο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και έτσι αυτή τη δύσκολη σχολική χρονιά, για πρώτη φορά, τα γεύματα μοιράστηκαν από τον πρώτο μήνα έναρξης των σχολείων και όχι αρχές Νοεμβρίου, όπως άλλες χρονιές. Συνεχίζουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα, καλύπτοντας ολοένα και περισσότερους μαθητές και ενισχύοντας τη διατροφική πρόσληψη παιδιών σε μία κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης.
Αυξάνουμε τα γεύματα στα παιδιά του δημοτικού από 185.311 σε 210.347 και δεσμευόμαστε απέναντι στη νέα γενιά για σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και εξέλιξης των παιδιών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα σχολικά γεύματα αποτελούν ένα σημαντικό στήριγμα για πολλές οικογένειες στη χώρα μας και συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα. Τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, που γίνεται σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και τοπικής προέλευσης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά ισοθερμικά δοχεία μεταφοράς τροφίμων, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορονοϊό.
Στο φετινό διαγωνισμό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μειώνοντας τα κριτήρια χρηματο-οικονομικής και τεχνικής επάρκειας, δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα υψηλές τις προδιαγραφές ποιότητας των γευμάτων.
Με την επιστημονική συμβολή της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, αναπροσαρμόστηκε το τρέχον διατροφικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί έως σήμερα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.
Επίσης, το υπουργείο φρόντισε στο διαγωνισμό να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προκειμένου στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων να μην διανέμονται πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης.
Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον ΕΦΕΤ.
Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Γ.Μπ.