ΕΦΚΑ: Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, δίνεται διέξοδος στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε μισθωτούς με διαδοχική ασφάλιση.
Στον «απεγκλωβισµό» χιλιάδων ασφαλισµένων, κυρίως µισθωτών, που οφείλουν εισφορές λόγω παράλληλης ή διαδοχικής ασφάλισής τους στο παρελθόν ως ελεύθεροι επαγγελµατίες οδηγεί χθεσινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).
Σύµφωνα µε την εγκύκλιο, ξεκαθαρίζεται πως όσοι ασφαλισµένοι του ΕΦΚΑ δεν επιθυµούν να συνυπολογίσουν χρόνο ασφάλισης σε πρώην φορέα στον οποίο οφείλουν εισφορές, µπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς τον επίµαχο χρόνο, εφόσον φυσικά θεµελιώνουν αυτοτελώς δικαίωµα στον πρώην φορέα στον οποίο συνεχίζουν να ασφαλίζονται έως την έξοδό τους.
Δηλαδή, µε άλλα λόγια, µισθωτοί που θεµελιώνουν αυτοτελώς δικαίωµα συνταξιοδότησης στο πρ. ΙΚΑ και αποχωρούν από τον ΕΦΚΑ ως µισθωτοί, µπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόµη κι αν οφείλουν στον ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ, αρκεί να µη συνυπολογίσουν τον χρόνο του ΟΑΕΕ για την έξοδο στη σύνταξη. Το επίµαχο έγγραφο του ΕΦΚΑ αφορά ασφαλισµένους που θεµελιώνουν αυτοτελές δικαίωµα σε έναν ενταχθέντα φορέα (π.χ. πρ. ΙΚΑ), ενώ παράλληλα εκκρεµεί οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές σε άλλον ενταχθέντα φορέα (π.χ. πρ. ΟΑΕΕ), τον χρόνο του οποίου δεν επιθυµούν να συνυπολογίσουν.
Στο έγγραφο αποσαφηνίζεται πως είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισµένο βάσει αυτοτελούς δικαιώµατος µε χρόνο ασφάλισης που έχει πραγµατοποιήσει σε πρώην φορέα, εφόσον δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση άλλου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυµεί τον συνυπολογισµό. Υπενθυµίζεται πως η εφαρµογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για χρόνους ασφάλισης που είχαν πραγµατοποιηθεί έως 31/12/2016, ενώ σύµφωνα µε τον νόµο Κατρούγκαλου παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισµένο να επιλέξει τον συνυπολογισµό ή µη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι µετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του φορέα του οποίου δεν επιθυµεί τον συνυπολογισµό. Προσοχή, δεν είναι δυνατή η προσµέτρηση µόνο µέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε εντασσόµενου φορέα.
Παράδειγµα
Για παράδειγµα: έστω ασφαλισµένος που θεµελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε τις διατάξεις του τ. ΙΚΑ µε χρόνους ασφάλισης: 1983-2016 τ. ΙΚΑ, 2017-2018 ΕΦΚΑ ως µισθωτός. Υποβάλλει αίτηµα συνταξιοδότησης το 2018 και δεν επιθυµεί τον συνυπολογισµό χρόνου ασφάλισής του στον τ. ΟΑΕΕ (υπαγόταν έως το 2014), για τον οποίο εκκρεµούν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές. Μπορεί να λάβει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ µε βάση τις διατάξεις του τ. ΙΚΑ διότι δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ από 1.1.2017 για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ. Προσοχή, οι οφειλές των πρώην φορέων µη µισθωτών των οποίων ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν επιθυµεί τον συνυπολογισµό, εξακολουθούν να υφίστανται και να αναζητούνται.
Λόγω αναπηρίας
Εν τω µεταξύ, µε άλλο έγγραφο αποσαφηνίζεται η διαδικασία συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ασφαλισµένων µε οφειλές. Ετσι όσοι ενταχθούν έως 30 Σεπτεµβρίου στη ρύθµιση των 120 δόσεων θα συνταξιοδοτούνται σύµφωνα µε όσα προβλέπει η ρύθµιση. Οσοι ωστόσο υποβάλουν αίτηµα από 1ης Οκτωβρίου και µετά, ενώ στο µεταξύ δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθµιση των 120 δόσεων, εµπίπτουν στο νέο πάγιο σχήµα ρύθµισης των 60 δόσεων µε ελάχιστο ποσό µηνιαίας δόσης 50€.
Ειδικότερα:
Για τις συντάξεις αναπηρίας ορισµένου χρόνου, το ποσό της µηνιαίας δόσης προκύπτει από τη διαίρεση της οφειλής µε τον µέγιστο αριθµό των 60 δόσεων.
Εάν ύστερα από νέα κρίση της Υγειονοµικής Επιτροπής η σύνταξη παραταθεί εκ νέου αλλά µε συντάξιµο ποσοστό µικρότερο, το ποσό της µηνιαίας δόσης επανυπολογίζεται και µοιράζεται εκ νέου σε 60 δόσεις.
Εάν το συνταξιοδοτικό δικαίωµα δεν παραταθεί, το υπόλοιπο της οφειλής (κεφάλαιο και τόκοι) γνωστοποιείται στον συνταξιούχο και αναζητείται, αναφέρει το ethnos.gr.
ΕΦΚΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ