Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Χαϊδάρι: Στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους, στο Χαϊδάρι – από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Βοτανικούς Κήπους της Μεσογείου- πραγματοποιείται…
αυτές τις ημέρες το εικαστικό πρότζεκτ Sheltered Gardens, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 35 διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες, περφόρμερς και συγγραφείς.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο, υβριδικό, φυσικό και διαδικτυακό, εικαστικό πρόγραμμα που περιμένει το κοινό να το ανακαλύψει, έως τις 2 Οκτωβρίου, στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους και ψηφιακά, έως τις 30 Νοεμβρίου ,μέσω του pcai.gr, του συνδιοργανωτή πολιτιστικού οργανισμού Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), με ιδρυτή τον Αθανάσιο Πολυχρόνοπουλο, CEO της Polygreen. Το πολυμεσικό πρόγραμμα του PCAI συμπεριλαμβάνει μια σειρά από νέες αναθέσεις και περφόρμανς.
Ο τίτλος του πρότζεκτ αναφέρεται στο ομώνυμο ποίημα της Η.D. Sheltered Garden (1916) και επιχειρεί να ξεδιπλώσει τη σχέση της αμερικανίδας ποιήτριας H.D. με το περιβάλλον, καθώς και τους προβληματισμούς της ως queer δημιουργού των αρχών του 20ού αιώνα.
«Από την drag τέχνη της Sasha Velour, έως τα punk φωτομοντάζ της Linder κι από τις σούπερ 8 ιστορίες της Chris Kraus στις λυρικές αφηγήσεις της Λήδας Παπακωνσταντίνου, η ψηφιακή έκθεση ξεκινά σαν μια διαδικτυακή περιήγηση ανάμεσα σε αναρριχητικά φυτά, συστάδες από μπαμπού και she-shed θερμοκήπια. Κι ύστερα αποκτά φυσική υπόσταση, γίνεται performance, καταγραφή και ίχνος των οικοσυστημάτων και των προβληματικών που αναδεικνύονται στους σύγχρονους γυναικείους κήπους» αναφέρουν οι διοργανωτές.
«Η σύνδεση με τη μητέρα φύση, η γαία ως μυθολογικό κομμάτι της κοσμογονίας, ο κήπος ως αρχέτυπο και οι έμφυλες ανισότητες έχουν άλλωστε αναλυθεί σε πολλά και σημαντικά έργα γυναικών συγγραφέων. Στο βιβλίο της In Search of Our Mothers’ Gardens (1983) η ‘Αλις Γουόκερ εξέφρασε τις δικές ανησυχίες της ως Αφροαμερικανίδα δημιουργός γύρω από το παρελθόν, την τέχνη και την ταυτότητα σε μια ανήσυχη περίοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ. Το 1919, η Βιρτζίνια Γουλφ αφιέρωσε ένα από τα πρώτα έργα της στον Βοτανικό Κήπο του Λονδίνου (Kew Gardens), ενώ οι προσωπικοί της προβληματισμοί γύρω από ζητήματα όπως η χωρικότητα και το φύλο αποτυπώθηκαν δυναμικά στο διάσημο δοκίμιό της A Room of One’s Own (1929)
Η digital και physical έκθεση Sheltered Gardens συνιστά ένα πρωτότυπο, υβριδικό περιβάλλον περιήγησης με αναφορές στην απόρριψη των άκαμπτων ορίων ταυτότητας και φυσικού χώρου της Donna Haraway (Cyborg Manifesto, 1985), εν είδει πρότασης για εναλλακτικές, δημιουργικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές αναζητήσεις σε περιόδους κρίσεων»
Την έκθεση επιμελείται η Κίκα Κυριακάκου και οι Vaskos.
Στο παράλληλο πρόγραμμα και έως τις 24/9 θα φιλοξενηθούν μια σειρά από πρωτότυπες επιτελέσεις, αναγνώσεις και εργαστήρια στον Κήπο με ελεύθερη είσοδο – απαιτείται προκράτηση στη σελίδα diomedes-bg.gr.