Ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου ενημερώθηκε για το πολύπλευρο έργο της οργάνωσης ιδιαίτερα κάτω από τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του COVID-19, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία και καλεί σε προσαρμογή των δεδομένων. Ωστόσο, όπως μετέφερε η κυρία Μόσχου, ακολουθούνται πιστά όλα οι ενδεδειγμένοι υγειονομικοί κανόνες έτσι ώστε τόσο το προσωπικό αλλά και όλοι όσοι απολαμβάνουν τη φροντίδα του οργανισμού, να είναι ασφαλείς και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία.
Για το έργο και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΛΕΠΑΠ στα παιδιά που κάνουν «βήματα ζωής» μέσα από τα θεραπευτικά και παιδαγωγικά της προγράμματα ενημέρωσε η Πρόεδρος του οργανισμού, Μαριάννα Μόσχου, τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.
«Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», διαβεβαίωσε η κυρία Μόσχου τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος συμπλήρωσε πως το πρωθυπουργικό γραφείο θα υποστηρίξει με μεγάλη χαρά το έργο της ΕΛΕΠΑΠ σε όλα τα επίπεδα. Για τον λόγο αυτό θα διατεθούν άμεσα προς αξιοποίηση αναλώσιμα υλικά για την εξασφάλιση της επάρκειας του οργανισμού σε γάντια, μάσκες, και υγειονομικό υλικό για τους αμέσως επόμενους μήνες ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού δεσμεύτηκε ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν ξανά η πρώτη δια ζώσης επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει, θα είναι εκεί.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο κ. Δημητριάδης έχει ήδη προβεί στην οικονομική υιοθέτηση παιδιού.
Τι κάνει η ΕΛΕΠΑΠ
Η ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα. Εδώ και 83 ολόκληρα χρόνια, η ΕΛΕΠΑΠ έχει προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητική αναπηρία και νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Σήμερα λειτουργεί σε άριστα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, σε 6 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο) και παρέχει ετησίως σε πανελλαδική βάση, περισσότερες από 220.000 θεραπείες αποκατάστασης!
Η ΕΛΕΠΑΠ σήμερα υποδέχεται στις εγκαταστάσεις της βρέφη υψηλού κινδύνου, από 0 έως 18 μηνών, νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας, και ενήλικες με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες και τους προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα πλαισιώνει και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειές τους.
Η ΕΛΕΠΑΠ στέκεται δίπλα στα παιδιά, και τα βοηθά να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, ώστε να επιτύχουν την κοινωνική και σχολική ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το 60% των παιδιών της αναγνωρισμένης Ειδικής Προσχολικής Αγωγής της ΕΛΕΠΑΠ, καταφέρνουν να ενταχθούν στις πρώτες τάξεις του γενικού Δημοτικού Σχολείου.
Σήμερα περισσότερα από 1.000 βρέφη, παιδιά και ενήλικες συμμετέχουν καθημερινά, σε πανελλαδικό επίπεδο, στα ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης του οργανισμού. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τα παιδαγωγικά και όλα τα θεραπευτικά τους προγράμματα κάτω από την ίδια στέγη, μέσα στο σχολικό ωράριο. Στην ΕΛΕΠΑΠ, τα παιδιά μας πραγματοποιούν όλες τις θεραπείες που χρειάζονται: Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Βιοανάδραση, Υποστηρικτική Τεχνολογία, Μουσικοθεραπεία, Θεραπευτική Ιππασία, Θεραπευτική Κολύμβηση κ.α.
Τα βασικά προγράμματα που λειτουργούν στην ΕΛΕΠΑΠ είναι: το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Θεραπευτικής Προσέγγισης Βρεφών, «ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΞΑΝΘΟΥ». Υποδέχεται βρέφη έως 18 μηνών, με κινητική καθυστέρηση, πρόωρα με μακρά νοσηλεία σε ΜΕΝΝ ή παιδιά που είναι σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν νευροαναπτυξιακά προβλήματα.
Το Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης, απευθύνεται σε παιδιά από 18 μηνών έως και 6 ετών που παρουσιάζουν κινητικές, αισθητηριακές και αναπτυξιακές διαταραχές. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούν: ο Παιδικός Σταθμός «Θεία Λένα», μια πρωτοπόρος δομή που απευθύνεται σε νήπια ηλικίας 2 -4 ετών, το Προνήπιο, το Νηπιαγωγείο και το Τμήμα Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά με σοβαρές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες (από 18 μηνών έως 5 ετών) το οποίο δίνει ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον φροντίδας, θεραπείας και στήριξης. Παιδιά με αναπηρίες μπορούν να επισκέπτονται την ΕΛΕΠΑΠ για να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες τους, συνοδευόμενα από τους γονείς τους.
Στην ΕΛΕΠΑΠ επίσης λειτουργούν και άλλα τμήματα, όπως η Πρότυπη Μονάδα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών για Παιδιά και Ενήλικες, που στηρίζει την επανένταξη τους, και το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης, που παραπέμπονται παιδιά και ενήλικες από διάφορες ειδικότητες, ιατρικές και θεραπευτικές, για την αξιολόγηση των διαταραχών βάδισης.
Βοήθεια στην ΕΛΕΠΑΠ
Η συνεισφορά του κοινού είναι πολύ σημαντική τη λειτουργία του οργανισμού, και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μέσω του site, ο ιδιώτης μπορεί να κάνει Δωρεά στην ΕΛΕΠΑΠ, μία οικονομική συνεισφορά με την οποία υποστηρίζονται άμεσα οι ανάγκες των Γενναίων Παιδιών μας με αναπηρία. Υπάρχει επίσης η επιλογή της «Δωρεάς Χαράς», όπου σε χαρούμενες στιγμές όπως γάμος/βάφτιση επιλέγει ο υποστηρικτής να ζητήσει από τους καλεσμένους του δωρεές στην ΕΛΕΠΑΠ αντί δώρων. Άλλοι τρόποι για να υποστηρίξει το κοινό αποτελούν: η συμμετοχή στην Ετήσια Λαχειοφόρο Αγορά (με την αγορά λαχνών) η συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την ομάδα της ΕΛΕΠΑΠ αλλά και ο εθελοντισμός. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το νέο πρόγραμμα που ονομάζεται: Πρόγραμμα Οικονομικής Υιοθεσίας Παιδιού, και η ανταπόκριση του κοινού είναι ήδη συγκινητική.